Viata in Mosul, marele oras cucerit de Statul Islamic: colaps, represiune si gunoi

Marti, 28 Octombrie 2014, ora 14:47
11894 citiri
Viata in Mosul, marele oras cucerit de Statul Islamic: colaps, represiune si gunoi
Foto: The Guardian

Conditiile din Mosul, cel mai mare oras aflat sub controlul Statului Islamic, s-au deteriorat dramatic, spun locuitorii, lipsind apa, nemaiexistand institutii publice functionale, iar economia locala este in colaps.

Intr-o serie de interviuri, locuitorii orasului irakian infatiseaza o imagine sumbra a vietii sub stapanirea ISIL. Ei spun ca nemultumirea fata de militantii care au cucerit orasul in urma cu 5 luni e in crestere, scrie The Guardian.

Cele mai multe institutii publice nu mai lucreaza si nu mai asigura servicii, iar aproape intregul sector privat si proiectele de constructie cu bani guvernamentali s-au oprit. Mii de muncitori au ramas fara locuri de munca.

Locuitorii spun ca realitatea e departe de propaganda Statului Islamic care publica in revista sa oficiala, "Dabiq", fotografii care arata un stat functional, cum ar fi un azil islamic pentru batrani sau un medic care consulta un tanar la o clinica de tratament al cancerului.

Ziad, un muncitor in constructii in varsta de 34 de ani, spune ca sta majoritatea timpului acasa si este ingrijorat pentru viitorul familiei sale. "Cand gasesti cate ceva de munca, angajatorii platesc foarte putin", a povestit el.

Statul Islamic da inapoi. Orase recucerite de kurzi si de armata irakiana

Pretul pentru kerosen s-a triplat din iunie, de la 95.000 de dinari pe baril, la 300.000, aproximativ 161 de lire sterline. Pretul multor altor bunuri de baza a crescut, iar gunoaiele se acumuleaza pe strazi.

Inflatia a crescut de cand fortele kurde au recapturat punctul de frontiera de la Rabia, dintre Irak si Siria, care era o pozitie cheie pentru rutele de aprovizionare ale ISIL. Imediat, in doar doua saptamani, pretul kilogramului de rosii a crescut de la 250 de dinari la 1.500.

"Avem doua ore de electricitate timp de 4 zile si cateodata numai o data pe saptamana", spune Khaleda, un functionar guvernamental in varsta de 49 de ani. Si copiii sufera. Pentru cei mai multi dintre elevii din Mosul, preluarea orasului de catre islamisti inseamna ca nu au mai putut sa isi ia examenele de sfarsit de an.

Multe familii au hotarat sa intreprinda calatorii periculoase in Kurdistanul irakian pentru ca in scolile de acolo copiii lor sa isi poate da examenele.

Cand ISIL a capturat orasul in vara, multi suniti, care au suportat cu greu politicile sectare ale guvernului condus de fostul premier siit Nouri al-Maliki, au fost fericiti sa ii vada fugind pe politistii si militarii care apartineau majoritatii siite. Multi localnici au ajuns acum la concluzia ca guvernarea islamica nu e mai buna, ba chiar mai rea decat ce era inainte.

Dara a plecat din Mosul in urma cu doua luni si traieste in provincia Suleimania din regiunea kurda, insa tine legatura cu prietenii si rudele din Mosul. "Oamenii au ajuns atat de saraci si disperati incat ar fi fericit sa vina oricine si sa-i scape de ISIL", spune ea. Ar prefera chiar si mult urata armata irakiana.

In ultimele luni, atmosfera de repesiune si intimidare a crescut. Statul Islamic a obligat crestinii si alte minoritati sa paraseasca orasul. Au avut loc decapitari in public si executii ale celor considerati o amenintare, a medicilor, parlamentarilor si a cetatenilor obisnuiti. La inceputul lunii, a fost executat un jurnalist kurd, Muhannad al-Ugaili.

In septembrie, luptatorii ISIL au executat o cunoscuta femeie avocat, Sameera Salih Ali al-Nuaimy, care comentase pe Facebook calificand bombardarea de catre ISIL a moscheilor si templelor drept "barbara". O instanta islamica a condamnata-o pentru "apostazie" si apoi a fost impuscata.

Cand grupul a cucerit Mosulul, si-a numit proprii imami in majoritatea moscheilor din oras. Luptatorii ISIL au incercat sa ii faca pe imamii ceilalti sa jure credinta califului al-Baghdadi. Unul dintre predicatorii unei moschei din sudul orasului a refuzat, spunand ca interpretarea islamului in varianta jihadista nu poate sa se impuna in fata altora.

Militantii si-au dat seama ca nu il pot ucide pe el si pe alti 33 care refuzasera sa jure credinta pentru ca toti aveau o influenta mare in randul oamenilor. Atunci, le-au interzis sa mai predice in moschei, iar cel putin 6 au fost arestati. Cel mai important dintre ei este arestat la domiciliu.

Imediat, moscheea in care predica acesta a devenit foarte populara si multimile se aduna zilnic pe strazile de langa cladire.

Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul Bucureşti a decis înscrierea lui Eugen Tomac în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă PMP,...
#Statul Islamic Mosul conditii sumbre, #Mosul viata sub Statul Islamic, #Mosul deteriorare conditii viata , #Statul Islamic