33 de raniti si 154 de arestari in incidentele din Sofia

Miercuri, 14 Ianuarie 2009, ora 19:43
937 citiri
33 de raniti si 154 de arestari in incidentele din Sofia
Foto: Sofia Echo

Peste 30 de persoane au fost ranite si 154 au fost arestate dupa o manifestatie antiguvernamentala care a avut loc miercuri la Sofia si s-a incheiat cu incidente.

Potrivit unui nou bilant al Ministerului de Interne, citat de AFP, o parte din cei o mie de manifestanti la protestul anticoruptie aveau asupra lor explozibili artizanali.

Fortele de ordine au opus rezistenta manifestantilor care ii loveau cu bulgari de zapada, pietre si petarde. O suta cincizeci si patru de persoane au fost arestate, potrivit politiei.

Douazeci si unu de manifestanti si doisprezece politisti au fost raniti, potrivit unor surse medicale, si o fereastra a Parlamentului a fost sparta.

Nationalisti, pensionari, agricultori, suporteri ai unor echipe de fotbal, studenti, liceeni si chiar femei au participat la aceasta manifestatie. Protestatarii scandau "Demisia", "Mafia" si "Gunoaie rosii" referindu-se la Guvern, in timp ce in cladirea Parlamentului avea loc o sesiune a deputatilor.

La jumatatea zilei, primarul Sofiei Boiko Borisov a cerut incetarea manifestatiei pentru a evita agravarea violentelor, dupa ce a fost informat ca nu este exclus ca unul dintre dispozitivele artizanale ale manifestantilor sa se declanseze. Politia a dispersat treptat manifestatia.

Manifestantii au reusit totusi pentru scurt timp sa blocheze doua intersectii din centrul orasului. Altii au aruncat cu pietre in sediul Ministerului Justitiei si au vandalizat masini, cinci dintre acestea apartinand politiei.

"Oamenii detesta situatia prezenta, sunt dezamagiti de capitalism, de economia de piata, dar nu vad alternativa", a comentat politologul Andrei Raicev. El a apreciat totusi ca numarul persoanelor care au participat la manifestatie este "neglijabil".

"Ne-am saturat sa traim in cea mai saraca si cea mai corupta tara. Acesta este un protest unic, ce uneste oamenii in dorinta lor de schimbare si de a trai intr-o tara europeana normala", au declarat organizatorii protestului intr-un comunicat citat de Reuters.

Este prima manifestatie la care iau parte persoane din diferite medii sociale, convocate prin apeluri pe internet. Sindicatele si fortele politice, cu exceptia unui mic partid nationalist, nu au participat la organizarea acestui protest.

"Guvernul nu va permite violente, agresiuni impotriva politiei si institutiilor", a declarat vicepremierul Ivailo Kalfin. Ministerul de Interne a apreciat ca "politia a facut uz moderat de forta".

Sondajele arata ca peste 70% din cei 7,6 milioane de locuitori ai Bulgariei doresc ca Guvernul sa demisioneze, iar 75% dezaproba activitatea Parlamentului din cauza lipsei de progrese in combaterea coruptiei.

Anul trecut, UE a sanctionat Bulgaria pentru lipsa de progrese in combaterea coruptiei suspendand o parte din fondurile europene destinate acestei tari. Raportul de anul trecut al organizatiei Transparency International descria Bulgaria ca cea mai corupta tara din UE, intrecand Romania.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#protest anticoruptie Sofia, #protest Bulgaria, #coruptie Bulgaria , #stiri externe