Casa Alba, ingrijorata de testarea unei rachete spatiale iraniene

Luni, 18 August 2008, ora 09:20
1763 citiri
Casa Alba, ingrijorata de testarea unei rachete spatiale iraniene

Casa Alba s-a declarat duminica "ingrijorata" de lansarea in spatiu a unei rachete iraniene de fabricatie locala, considerand ca o asemenea tehnologie poate fi folosita si pentru lansarea de rachete balistice, in timp ce Israelul a minimalizat testul.

"Dezvoltarea si testarea de catre Iran a unor asemenea rachete este o sursa de ingrijorare si ridica noi intrebari cu privire la intentiile sale", a afirmat Gordon Johndroe, purtator de cuvant al Casei Albe, relateaza AFP.

"Aceasta initiativa si posibilitatile de dubla folosire, inclusiv in cadrul programului de rachete balistice, au facut obiectul discutiilor la AIEA si nu sunt in conformitate cu obligatiile impuse de Consiliul de Securitate al ONU", a adaugat Johndroe.

Iranul a anuntat duminica lansarea cu succes a unei rachete spatiale de fabricatie locala si a reusit sa plaseze pe orbita un satelit experimental, experiment care ar putea exacerba tensiunile deja puternice dintre Teheran si Occident din cauza programului nuclear iranian.

"Racheta Safir a fost lansata cu succes. Toate sistemele sale, in special de telecomanda si control, sunt de fabricatie iraniana", a declarat Reza Taghipour, seful Organizatiei Spatiale iraniene. "Astfel, am deschis calea pentru a trimite pe viitor in spatiu un satelit de comunicatii", a adaugat televiziunea iraniana.

Un deputat israelian expert in cercetari spatiale a minimalizat insa luni riscurile reprezentate de aceasta lansare.

"Iranul are inca un drum lung de parcurs in materie de sateliti si isi exagereaza in mod deliberat succesele spatiale si aeriene pentru a descuraja Israelul si Statele Unite sa-i atace instalatiile nucleare", a declarat la postul public de radio profesorul Yitzhak Ben Israel, membru Kadima si fost sef al Agentiei spatiale israeliene.

"Este clar ca Iranul detine de mai multi ani rachete balistice Shihab-3 cu care poate ataca Israelul. Dar amenintarea Iranului provine din programul sau nuclear si nu de la sateliti sau rachete balistice", a adaugat el.

Un oficial din fortele israeliene de securitate, citat tot de radioul public, a apreciat in schimb drept "ingrijoratoare" lansarea rachetei spatiale de catre Iran, pentru ca aceasta tara "este capabila sa isi dezvolte capacitatile si sa vizeze orice obiectiv situat la mii de kilometri de teritoriul sau".

Israelul considera Iranul tara inamica, pentru ca presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat ca vrea sa "stearga de pe harta" statul israelian.

Pe de alta parte, tarile occidentale, in frunte cu Statele Unite, se tem ca Iranul isi va folosi programul nuclear civil in scopuri militare. Teheranul neaga ca ar avea o asemenea intentie si refuza sa isi suspende programul de imbogatire a uraniului, in pofida a trei rezolutii si sanctiuni ale Consiliului de Securitate al ONU.

Președintele SUA Joe Biden l-a ironizat pe Donald Trump la cina anuală a corespondenților de presă la Casa Albă
Președintele SUA Joe Biden l-a ironizat pe Donald Trump la cina anuală a corespondenților de presă la Casa Albă
Preşedintele american Joe Biden l-a ironizat pe contracandidatul său la alegerile prezidenţiale din SUA din toamna acestui an, republicanul Donald Trump, pe care l-a comparat cu ”un băieţel...
Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Un deputat iranian a avertizat că Teheranul ar putea fabrica o armă nucleară în câteva zile, sporind astfel îngrijorările legate de consecințele escaladării tensiunilor din Orientul...
#Casa Alba, #ONU, #racheta, #spatiala, #Iran, #ingrijora, #rachete balistice , #stiri externe