Cyberwar - razboiul fara arme

Duminica, 03 Mai 2009, ora 09:02
2673 citiri
Cyberwar - razboiul fara arme

Atunci cand fortele americane din Irak au vrut sa atraga membrii al Qaida in capcana, au "spart" computerul unuia dintre teroristi, au modificat informatiile de acolo si i-au adus pe luptatori in bataia pustilor americane.

Atunci cand George W. Bush a cerut masuri concrete pentru a incetini programul Iranului de fabricare a armelor atomice, tot el a aprobat un program experiemental - ale carui rezultate nu sunt cunoscute - prin care specialistii americani erau autorizati sa intre in computerele iraniene pentru a submina proiecte, raspandind virusi.

Mai mult, Pentagonul a angajat firme independente pentru a dezvolta un fel de copie a Internetului. Scopul ar fi simularea unui atac asupra telecomunicatiilor, centralelor electrice, sistemelor aviatice, pietelor financiare sau asupra oricarei institutii care are un rol hotarator in functionarea sistemului.

La nivel oficial, pana acum nu a fost dat publicitatii nici un plan de implicare a Statelor Unite intr-o ofensiva cibernetica. Insa, potrivit The New York Times, Administratia Obama urmeaza sa actioneze si in acest sens.

Se numeste ''cyberwar'', razboiul cibernetic care se infiltreaza peste tot unde se afla un computer si care foloseste Internetul ca pe un camp de lupta. Nu tine de domeniul stiintifico-fantastic si acest lucru este dovedit de cererea Pentagonului adresata presedintelui Barack Obama de a creste alocarea de fonduri cu 17 miliarde de dolari pentru ''cyberwar'', prevazuti in urmatorii cinci ani. Casa Alba urmeaza sa numeasca un specialist al administratiei pentru a infrunta razboiul viitorului.

Primii luptatori din "cyberwar" sunt rusii si chinezii. Anul trecut, in timpul razboiului dintre Osetia de Sud si Georgia, specialistii de la Moscova au blocat sistemul de computere al guvernului georgian. Chiar si informatiile pe Internet, cumpararea de bilete de avion sau scoaterea de bani din bancomate au fost paralizate.

Potrivit presei italiene, chinezii au reusit probabil ''sa copieze'' planurile F25 Joint Strike Fighter, avionul de vanatoare al viitorului SUA si multor aliati. Va fi asamblat in Italia cu importante efecte industriale si privind locurile de munca.

Suspiciunea este ca Beijingul ar fi platit unele companii care furnizau servere si computere pentru apararea SUA. In momentul in care serverul era activat sau computerul intra in linie se deschidea o ''backdoor'', o poarta virtuala secreta ce transmitea toate datele celui care a gestionat operatiunea.

Potrivit New York Times, o comisie de oameni de stiinta si consilieri politici a avertizat miercuri, intr-un raport, ca SUA nu au o politica militara clara privind cum trebuie sa raspunda unui atac cibernetic asupra comunicatiilor, retelelor financiare si electrice.

Raportul, bazat pe un studiu de trei ani efectuat de comisia reunita de Academia Nationala de Stiinte, reprezinta primul efort major de analizare a folosirii militare a tehnologiilor computerelor ca arme. Raportul, intitulat ''Tehnologie, politica, lege si etica privind achizitionarea de catre SUA si folosirea de capacitati de atac cibernetic'', concluzioneaza ca valul de secret care a inconjurat planificarea ''cyberwar'' este daunator politicii militare a SUA.

In SUA, folosirea ciberarmelor constituie un un secret militar inalt clasificat. Raportul conchide ca SUA ar trebui sa elaboreze o politica nationala publica privind atacurile cibernetice, pe baza unei dezbateri deschise asupra acestor probleme. Autorii fac apel totodata ca SUA sa gaseasca un teren comun cu alte tari privind astfel de atacuri, pentru a se evita viitoare crize militare.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#cyberwar, #administratia Obama, #ciberarme, #strategii Internet , #stiri externe