Filipine: Peste 200 de morti ca urmare a ciclonului Fengshen

Luni, 23 Iunie 2008, ora 13:44
1193 citiri
Filipine: Peste 200 de morti ca urmare a ciclonului Fengshen

Ciclonul Fengshen a provocat moartea a cel putin 229 de persoane in Filipine, potrivit unui nou bilant provizoriu care nu ia in calcul si victimele naufragiului unui feribot cu 862 de pasageri la bord, si altele sase sunt date disparute.

Feribotul MV Printesa Stelelor, care transporta 626 de pasageri, dintre care 50 de copii, si 121 de membri ai echipajului, s-a scufundat, sambata dupa-amiaza in jurul orei 04.00 (07.00, ora Romaniei) in largul insulei Sibuyan din cauza valurilor uriase provocate de ciclon, informeaza AFP.

Potrivit unui membru al echipajului care a supravietuit, vasul s-a scufundat intr-un sfert de ora.

Capitanul a avut insa timp sa ordone evacuarea vasului cu un deplasament de un numar de 88 de pasageri si membri ai echipajului au fost descoperiti duminica intr-un sat de coasta situat la sud-est de capitala Manila, potrivit martorilor citati de un post de radio local.

Grupul a ajuns la tarm la bordul unei barci de salvare, dupa mai bine de 24 de ore de la producerea naufragiului.

Alti sase supravietuitori au fost descoperiti luni, la doua zile dupa scufundarea feribotului, numarul persoanelor gasite in viata ajungand astfel la 34, din totalul de 862 aflate la bord, a declarat luni o sursa militara.

Cinci persoane au fost salvate de o barca de pescuit in largul insulei Burias si alta a ajuns in satul Agtiwal, de pe insula Sibuyan, in apropierea careia s-a scufundat feribotul, a declarat capitanul Leah Santiago, purtator de cuvant al armatei.

Paza de coasta anuntase anterior ca 28 de pasageri si membri ai echipajului au fost gasiti in viata duminica si luni.

Feribotul MV Printesa Stelelor, care transporta 862 de persoane (751 de pasageri si 111 membri ai echipajului), potrivit unui nou bilant furnizat de companie, s-a scufundat sambata din cauza valurilor puternice provocate de ciclonul Fengshen.

Echipele de interventie, ajutate de mijloace aeriene, incercau luni sa gaseasca alti eventuali supravietuitori, in pofida conditiilor meteorologice nefavorabile.

Cautarile supravietuitorilor au reinceput, luni dimineata, dupa ce fusesera intrerupte in cursul noptii din cauza conditiilor meteo nefavorabile, a declarat purtatorul de cuvant al marinei, Eduardo Arevalo, citat de postul de radio DZBB.

El a precizat ca o a doua nava de interventie se indreapta spre zona unde s-a produs naufragiul, dotata cu echipamente suplimentare.

Intre timp, purtatorul de cuvant al Presedintiei, Jesus Dureza, a declarat ca presedintele Gloria Arroyo a cerut autoritatilor maritime sa reexamineze conditiile de navigare in perioada furtunilor si cicloanelor.

Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Un val de căldură extremă se înregistrează miercuri, 24 aprilie, în Thailanda şi Filipine, notează AFP. Thailanda traversează o nouă perioadă de căldură extremă, locuitorii din...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#supravietuitori, #filipine, #Cautari, #ciclon, #229 morti , #stiri externe