Jurnalista rapita la Chisinau: Sunt intr-o stare de soc

Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 16:05
2011 citiri
Jurnalista rapita la Chisinau: Sunt intr-o stare de soc

Jurnalista Rodica Mahu, redactor-sef al publicatiei "Jurnal de Chisinau", rapita, vineri, din fata Guvernului si eliberata dupa doua ore, a marturisit, cu vocea inca tremuranda si cu rasuflarea intretaiata, ca este in stare de soc.

"Sunt intr-o stare de soc. Nici eu nu prea stiu bine unde am fost. Nu vreau sa dezinformez (...) Da, o institutie a statului moldovean, am ajuns acolo, mi s-au inaintat acuze ca as fi printre persoanele care indeamna la violenta. Le-am spus cine sunt, i-am convins. N-aveam nicio legitimatie pentru ca nu aveam.

In momentul in care am fost impinsa in masina, mi s-a facut rau si le-am cerut sa deschida geamurile. Le-am spus ca-s cardiaca, nu i-a interesat, ca 'stiam in ce ma bag'. Doi dintre ei au subliniat ca nu-si amesteca optiunile politice cu cazul de fata. Dar eu cred ca ei pur si simplu nu au indraznit sa aplice forta in cazul meu ca eu apoi sa spun ca ei nu sunt monstri. 'Cine? Noi suntem niste monstri?'", a povestit Rodica Mahu, la Antena3.

Jurnalista publicatiei anticomuniste spune ca a iesit din redactie pe la ora 11:00 dupa ce a primit, pe mail, un mesaj in care erau anuntati ca manifestatiile din fata Casei Presei vor fi suspendate.

"Noi ne facusem sedinta redactionala obisnuita, aceasta saptamana nu a fost una de rutina, ci plina de evenimente mai speciale, si am iesit pentru ca ceilalti colegi erau in teren, pe la partide. Eram foarte aproape, in fata Guvernului, care este aproape de Casa Presei, in centrul Chisinaului, la kilometrul 0.

Am facut un tur al Casei Guvernului, le-am comunicat la colegi ce am vazut, nu era mare lucru de vazut, scutierii din zilele trecute lipseau, am spus ce am vazut in fata guvernului, in spatele guvernului, era al doilea inconjur. Foarte calm, linistit, relatam pentru redactia mea. La un moment dat, am fost luata si saltata intr-o masina. Am fost somata sa intru in ea, pe bancheta din spate, unde era doua persoane in civil, soferul si o alta persoana in civil", a povestit jurnalista.

Fiind redactorul-sef al unei publicatii anticomuniste, Rodica Mahu spune ca a avut "o discutie foarte serioasa pe teme politice" cu cei care au rapit-o: "Imi spuneau ca suntem manipulati si ca nu stim ce facem. Noi am fost tot timpul o publicatie anti-comunista.

Am discutat pe toate capetele de acuzare care mi s-au adus. Incercam sa vad ce o sa urmeze. Si nici ei nu stiau cu ce o sa se soldeze, ce-o sa iasa pana la urma. S-au documentat, s-au prezentat. Am discutat in termeni calmi si am fost atentionata sa stiu cum ma comport de acum incolo si sa nu mai scriu minicuni, sa scriu corect, ce e real. Noua ni s-a imputat ca nu redam realitatea".

Dupa ce a fost atentionata asupra politicii editoriale a publicatiei "Jurnal de Chisinau", Rodica Mahu a adaugat ca a scris o "explicatie in forma propusa de ei", dar in acelasi timp in forma libera. "Am completat, am semnat, ei au verificat, le-am citit-o inca o data. Mi-a fost inapoiat si telefonul mobil, nu am fost deposedata de niciun fel de obiecte personale", sustine jurnalista rapita.

Redactorul-sef a fost intrebat si de ce publicatiei nu ii place regimul Voronin, "ca este bun, este corect", cat si cine ii plateste sa scrie: "M-au intrebat cine ne da salarii, cine ne sponsorizeaza, de cine suntem platiti. Le-am spus ca ne descurcam cu greu din publicitate si le-am spus 'Ajutati-ne sa facem o ancheta echilibrata'".

Rodica Mahu a explicat si de ce nu stie cu exactitate locul unde a fost dusa: "Am iesit din masina, mi s-a spus sa aplec capul si sa merg asa pana la etajul trei rusesc, etajul doi romanesc, intr-un birou cu doua calculatoare. Nu am vazut nimic pana in cladire, deoarece mi s-a spus sa merg cu capul plecat".

Intrebata daca se asteapta ca institutiile europene sa se implice in situatia din Republica Moldova, jurnalista a spus ca fiul ei este "cetatean roman, angajat al CEDO, jurist", dupa care a inceput sa planga.

Jurnalista Rodica Mahu, redactor-sef al publicatiei "Jurnal de Chisinau", a fost eliberata, vineri, in jurul orei 13:45, dupa ce a fost retinuta mai bine de doua ore de politie.

Imediat ce a iesit de la comisariat, Rodica Mahu si-a sunat colegii si i-a anuntat ca nu a fost nici batuta, nici agresata, ca a fost luata la politie pentru a i se verifica identitatea.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#jurnalista Chisinau rapita, #jurnalista rapita Chisinau, #presa Moldova revolutie , #stiri externe