Liberation: Adiere de Razboi Rece

Luni, 18 August 2008, ora 07:07
2108 citiri
Liberation: Adiere de Razboi Rece

Interventia Rusiei in Georgia a dezvaluit linii ale unor fracturi uitate, dupa prabusirea Uniunii Sovietice, scrie Liberation.

Brutalitatea operatiunii, amploarea si durata ocupatiei unei tari suverane, este semnul unei adevarate schimbari de era.

Ordinea americana, unipolara, pe care Washingtonul ar fi dorit-o ca pe o pace americana mondiala, este invinsa si zdrobita.

Putin a inlaturat-o fara ambiguitati si fara complexe. Dupa ani de criza, gazul si petrolul ii ofera Rusiei mijloacele pentru a face politica.

Pana in prezent, Occidentul, - Europa, apropiata dar si dependenta de gazul rusesc, dar si Statele Unite - au parut dezarmate de maniera forte a lui Putin.

In ce priveste operatiunea din Georgia, totul indica faptul ca actiunea declansata de Putin se inscrie intr-o noua viziune privind puterea ruseasca.

Vecinii sai nu pot fi pacaliti. Desigur, Rusia lui Putin nu este URSS. Puterea si armata sa nu ii protejeaza decat frontierele. Sistemul sau economic depinde de capitalismul mondializat.

Mica Georgie nu ramane decat sa fie sacrificata in favoarea micilor aranjamente geopolitice.

Gazeta Wyborcza: Sfarsitul iluziilor despre Rusia

Pentru un observator obiectiv, este evident ca Rusia revine astazi pe drumul experimentat istoric al autocratismului tarist si al agresivitatii bolsevice, se afirma intr-un editorial din Gazeta Wyborcza.

Ceea ce inseamna ca statul rus isi construieste identitatea pe un conflict permanent cu vecinii si cu alti subiectii din lume.

Aceasta intorsatura in politica rusa este consecinta politicii interne a Rusiei.

Asa este construita deja istoria Rusiei, incat agresivitatea in exterior insoteste de obicei ingradirea libertatilor cetatenesti si terorizarea opiniei publice.

Indiferent de felul in care va fi apreciat presedintele Mihail Saakasvili - si multi oameni din Georgia si din afara ei il apreciaza critic - este evident ca Georgia are dreptul la integritate.

Modul in care de data aceasta presedintele Georgiei si-a amintit de aceasta integritate, este un subiect de dezbatere. Cu siguranta, vor aprecia acest lucru georgienii in alegeri democrate.

In strategia Rusiei este nelinistitoare nu numai folosirea deosebit de brutala a violentei, dar si faptul ca strategia politica a Kremlinului consta in construirea unui sistem de puncte incendiare: Transnistria, Karabah, Abhazia, Osetia de Sud, comenteaza publicatia poloneza.

Acest lucru va permite sa se apeleze in orice clipa la violenta, si provoaca recurgerea la violenta de catre guvernele statelor care considera ca integritatea lor este in pericol.

Violențe la cele mai recente manifestaţii pro-palestiniene. Zeci de persoane au fost arestate la o universitate din Boston. „Insulte antisemite violente”
Violențe la cele mai recente manifestaţii pro-palestiniene. Zeci de persoane au fost arestate la o universitate din Boston. „Insulte antisemite violente”
Aproximativ 100 de persoane considerate a fi manifestanţi pro-palestinieni au fost arestate sâmbătă dimineaţa, 27 aprilie, în campusul unei universităţi din Boston. Tabăra lor a fost...
Cum neglijează România victimele violenței domestice. Avocat, reacție după raportul dur al Dep. de Stat al SUA: „Am avut clientă cu plămâni perforați, dar fapta s-a prescris”
Cum neglijează România victimele violenței domestice. Avocat, reacție după raportul dur al Dep. de Stat al SUA: „Am avut clientă cu plămâni perforați, dar fapta s-a prescris”
Departamentul de Stat al SUA a confirmat: România nu reușește să-și protejeze suficient de bine cetățenii, în cazul de față femeile și copiii, cele mai frecvente victime ale violenței...
#Rusia, #operatiune militara, #Georgia, #final era, #SUA, #lume unipolara , #stiri externe