Liberation: Violenta neonazista tulbura peninsula

Miercuri, 07 Mai 2008, ora 00:22
1076 citiri
Liberation: Violenta neonazista tulbura peninsula

''Ne confruntam cu o agresiune neofascista care nu poate si nu trebuie subevaluata''. La cateva zile dupa alegerile italiene marcate de o virulenta campanie securitara si anti-imigranti, secretarul Partidului Democrat, Walter Veltroni, suna alarma si avertizeaza asupra unui ''climat cultural si politic in care se afirma intoleranta si ura fata de cei mai slabi'', noteaza Liberation.

Saptamana trecuta, in centrul Veronei, un tanar de 29 de ani a fost batut violent de un grup de neonazisti, cu pretextul ca acesta le-a refuzat o tigara. Nicola Tommasoli este in prezent intr-o coma ireversibila. Principalul sau agresor s-a predat duminica politiei. In varsta de 19 ani, el provine dintr-o familie instarita din Verona si a fost retinut deja anul trecut de politie, mai ales pentru expeditiile de pedeapsa impotriva imigrantilor.

Agresiunea de la Verona a provocat o emotie profunda in peninsula. Ea intervine dupa o serie de atacuri care dovedesc o adevarata recrudescenta a violentelor unor mici grupari de extrema dreapta in tara, fie impotriva imigrantilor, a tinerilor din centrele sociale sau a cercurilor de homosexuali. Frontul skinhead din Verona se pare ca numara mai multe sute de militanti.

Dincolo de acestea, unele voci ale stangii ii acuza pe aliatii lui Silvio Berlusconi ca nu i-au izolat pe acesti militanti si au alimentat un climat de insecuritate si de intoleranta.

Noul primar al Romei, post-fascistul Gianni Alemanno - a carui recenta victorie a fost celebrata cu bratul ridicat in chip de salut de unii din sustinatorii sai, pe treptele Capitoliului - este vizat in mod indirect.

Dupa ce si-a indemnat oamenii sa evite ''excesele'', a afirmat ca trebuie ''condamnate toate formele de extremism'', dupa ce s-a inclinat in fata monumentului dedicat victimelor din Roma ale ''fascismului nazist''.

Le Figaro : Irezistibila extindere a dreptei in Europa

Victoria lui Boris Johnson la Primaria din Londra, o anunta oare pe cea a conservatorilor britanici, la alegerile legislative prevazute in 2010? se intreaba Le Figaro, care scrie ca, in orice caz, victoria se inscrie in miscarea generala catre dreapta a electoratului european.

La Londra, exact asa cum s-a intamplat si in Italia, dreapta a revenit la putere. Reprezentantii dreptei se afla deja la putere in Germania, Olanda, in tarile scandinave, in Danemarca si de asemenea in Suedia, care a fost multa vreme vazuta ca un bastion al social-democratiei.

Acest viraj spre dreapta, scrie Le Figaro, este valabil si pentru Europa de Est. Partide conservatoare sau liberale au fost alese la Varsovia, Praga, in tarile baltice, la Bucuresti. Au vant din pupa si in Ungaria, unde stanga se afla la ananghie in preajma legislativelor din 2010.

Doar Spania pare sa reziste. Dar realegerea lui Jose Luis Zapatero se datoreaza in mare masura greselilor tactice comise de rivalii sai de dreapta cu ocazia alegerilor din martie, si arhaismelor lor in ceea ce priveste problemele legate de societate.

Asadar, fenomenul este pe cat de amplu, pe atat de spectaculos si uzura la putere, valabila in special in cazul Marii Britanii, guvernata din 1997 de laburisti, nu ajunge ca explicatie.

Dreapta s-a folosit de tematicile care apartin in mod traditional extremei dreapta: problema securitatii, problema protectiei identitatii sau imigratia. In Italia, Gianni Alemanno, noul primar al Romei, este exemplul perfect.

In landul Hesse, CDU nu a ezitat sa exploateze teme populiste in cadrul alegerilor regionale din ianurie. In tarile ex-comuniste, unde statul centralizat a existat pana la sfarsitul anilor '80, fenomenul a fost si mai brutal.

Intrarea acestor tari in Uniunea Europeana in 2004 a coincis cu aparitia unei miscari de dreapta nationaliste in mod deschis antieuropeana. Chiar si astazi, la Praga, presedintele Vaclav Klaus refuza sa inalte drapelul european alaturi de cel national.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#liberation, #Revista presei internationale , #stiri externe