Peste 250.000 de oameni au murit din cauza foametei din Somalia, in 2011

Miercuri, 15 Mai 2013, ora 23:59
4382 citiri
Peste 250.000 de oameni au murit din cauza foametei din Somalia, in 2011
Foto: horseedmedia.net

Un studiu recent arata ca peste 250.000 de persoane au murit in sudul si centrul Somaliei din cauza foametei din 2011.

Dintre acestea, aproximativ 133.000 au fost copii cu varste de sub cinci ani, informeaza Indypendent Reader.

Studiul agentiei alimentare a ONU mai precizeaza ca alti 290.000 de oameni au murit din cauza conditiilor catastrofice de viata din Somalia, totalul mortilor fiind de circa 595.000 din octombrie 2010 pana in aprilie 2012.

Somalezii pier, in timp ce insurgentii ii impiedica sa scape de foamete

Documentul subliniaza faptul ca numarul victimelor foametei din Somalia este de trei ori mai mare decat cel al mortilor razboiului civil din Siria. "Asistam la o tragedie muta", a spus Philippe Lazzarini, seful Departamentului de actiuni umanitare in Somalia din cadrul ONU.

Asociatiile umanitare dau vina pe al Shabaab, o grupare de militanti islamisti, afiliata al Qaida, pentru actele criminale prin care refuza accesul acestora in regiunile pe care le controleaza, dar si pentru ca nu ii lasa pe localnici sa paraseasca aceste zone.

Foametea din Somalia ucide zeci de copii zilnic - imagini socante

De asemenea, ONG-urile condamna si autoritatile din Statele Unite, care ar fi facut un "parteneriat bizar" cu al Shabaab, pedepsind populatia din Somalia. "Suspendarea ajutorului alimentar pentru sudul Somaliei a fost singurul lucru asupra caruia Guvernul american si al Shabaab au cazut de acord", a mentionat Ken Menkhaus, fost consilier politic al ONU.

Asadar, parteneriatul dintre oficialii de la Washington si gruparea terorista a sistat in totalitate sistemul de ajutor umanitar din centrul si sudul Somaliei cu mai multi ani inainte de foametea din 2011.

Somalia a fost lovita, in primavara anului 2011, de cea mai mare seceta din ultimii 60 de ani, iar ONU a declarat stare de foamete in aceasta tara in luna iulie a aceluiasi an.

Citește și:
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier japonez Shinzo Abe....