Presa straina: A demisionat ministrul care voia sa deporteze infractorii

Sambata, 12 Aprilie 2008, ora 15:38
2320 citiri
Presa straina: A demisionat ministrul care voia sa deporteze infractorii

Presa internationala scrie despre Adrian Cioroianu, care a stat in fruntea Ministerului de Externe numai un an prezentandu-si demisia dupa scandalul mortii unui roman in Polonia, dar nu uita sa aminteasca si de gafele fostului sef al diplomatiei, in special cea legata de "batalioanele disciplinare".

Agentia France-Presse, preluata de Le Figaro, scrie despre demisia lui Cioroianu evidentiind faptul ca acesta nu isi asuma nicio culpa. "Am decis sa imi prezint demisia din postul de ministru al afacerilor externe la sfarsitul acestei zile", a anuntat minstrul Adrian Cioroianu vineri seara in cadrul unei conferinte de presa, respingand orice vina pe care ar putea sa o poarte in cazul decesului lui Daniel Crulic (33 de ani), in ianuarie, dupa o greva a foamei tinuta timp de doua luni in Polonia, ca protest fata de arestarea sa.

"Este o demisie in stransa legatura cu deznodamantul tragic al acestui caz", a adaugat ministrul, precizand ca nu a fost informat de starea cetateanului roman. Acuzat de furt si inchis in luna noiembrie a anului trecut, Crulic si-a sustinut nevinovatia printr-o greva a foamei. El a scris in nenumarte randuri consulatului roman pentru a obtine asistenta, detaliaza AFP.

Biroul de presa al Guvernului a anuntat ca premierul Calin Popescu-Tariceanu "a luat act" si "a acceptat" demisia lui Cioroianu. Miercuri, premierul Tariceanu ceruse rechemarea consulului Romaniei la Varsovia si convocarea ambasadorului din Polonia pentru "a oferi explicatii" legate de caz. Ministrul de externe a trimis o echipa de control la Varsovia pentru a verifica maniera in care ambasada si-a respectat repsonsabilitatile.

Demisia lui Cioroianu intervine dupa ce ministrul a fost in numeroase randuri criticat, relateaza Reuters, notabil fiind momentul in care a evocat ideea potrivit careia Romania ar trebui "sa cumpere un teren in desertul egiptean pentru a-i izola acolo pe cei care fac probleme", dupa agresarea mortala a unei femei italiene, in noiembrie 2007, atribuita unui rrom din Romania.

Reuters mentioneaza ca ministrul a demisionat dupa ce a fost criticat pentru proasta gestionare a cazului unui barbat roman care a murit intr-un spital polonez, dupa o greva a foamei declansata in semn de protest fata de arestarea sa. Moartea barbatului in varsta de 33 de ani a tinut prima pagina a ziarelor din Romania, care au acuzat autoritatile ca au esuat in oferirea unei asistente adecvate.

"Este o demisie de onoare. Decizia a fost luata dupa o discutie cu premierul Calin Popescu-Tariceanu (...) in joc fiind viata unui om", a declarat ministrul. Autoritatile romane si polonze au lansat investigatii separate privind moartea lui Claudiu Crulic, dar un raport preliminar efectuat de ministerul lui Cioroianu a fost etichetat ca "insuficient" de Cioroianu, precizeaza agentia Reuters.

Greutatea lui Crulic ajunsese la 26 de kilograme inainte ca acesta sa moara, in ianuarie, mai scrie Reuters. Crulic si o alta femeie romana au fost acuzati la sfarsitul anului 2007 de furtul unui protofel care apartinea unui judecator polonez. Presa a relatat ca in ajunul mortii sale a fost eliberat din inchisoare din cauza sanatatii sale precare. Guvernul urmeaza sa desemneze un succesor pentru Cioroianu, incheie Reuters. Stirea a fost preluata de portalul de stiri din Croatia javno.hr.

Associated Press, preluata de International Herald Tribune, informeaza ca ministrul de externe al Romaniei a demisionat vineri in urma mortii controversate, in ianuarie, a unui detinut roman din Polonia, care intrat in greva foamei pentru a-si sustine nevinovatia. Adrian Cioroianu a spus ca nu are nicio responsabilitate in acest caz, dar a adaugat ca "viata unui om este mai importanta decat un mandat".

Potrivit lui Cioroianu, consulul din Polonia nu ar fi informat Ministerul Afacerilor Externe despre cazul lui Claudiu Crulic. Crulic a fost inchis pentru furt, a sustinut ca este nevinovat si a inceput o greva a foamei in septembrie. Romanul a murit in ianuarie, intr-un spital din Cracovia, cantarind mai putin de 30 de kilograme. Crulic a fost condamnat pentru furtul portofelului unui cetatean polonez in Cracovia, dar prietenii acestuia spun ca el se afla in Italia in ziua cand ar fi comis furtul.

Cioroianu, care a devenit ministru acum un an, a fost adesea criticat pentru gafele sale nedemne de pozitia sa. In noiembrie, a fost criticat pentru ca a spus ca romanii care comit crime in strainatate fac de rusine propria tara si ar trebui deportati in desertul egiptean pentru munca silnica. Cioroianu a mai spus ca romanii care fura si comit fapte ilegale in afara tarii ar trebui sa fie inregimentati "in batalioane disciplinare". El si-a prezentat ulterior scuzele pentru cele spuse, precizeaza AP.

Pe timpul summitului NATO, Cioroianu s-a plans ca logodnica sa, o soprana romana care a insotit sotiile demnitarilor straini, inclusiv pe Laura Bush, la evenimente speciale organizate cu aceasta ocazie, a primit mai multa atentie din partea mass-media decat el insusi, remarca AP.

DPA, agentia de presa germana, relateaza ca Adrian Cioroianu si-a depus demisia in urma criticilor ca nu ar fi actionat corespunzator in cazul mortii unui cetatean roman in Polinia. Presa bucuresteana a adus reprosuri grave ministrului Cioroianu si diplomatilor romani de la Varsovia legate de moartea romanului in urma unei greve a foamei. Premierul Calin Poescu Tariceanu s-a numarat printre criticii lui Cioroianu si a cerut o ancheta in acest caz. Istoricul Cioroianu a detinut portofoliul externelor timp de un an, aduga DPA.

Ziarul austriac Der Standard scrie in editia online de vineri ca "dupa un scandal la Ambasada Romaniei din Varsovia, ministrul de externe al Romaniei Adrian Cioroianu si-a prezentat vineri seara demisia", subliniind presiunea "masiva" la care a fost supus.

"Un detinut roman, inchis in Polonia, a murit dupa o greva a foamei. Mass-media bucurestene le-au reprosat diplomatilor romani delegati la Varsovia ca nu s-au implicat in cazul detinutului. Ministrul de externe s-a aflat de aceea sub o masiva presiune. Si premierul Calin Popescu Tariceanu a criticat ancheta interna dispusa de ministru. Istoricul Adrian Cioroianu este de la 5 aprilie 2007 ministru de externe al noii tari membre UE", noteaza Der Standard.

"Ministru de externe demisioneaza dupa moartea unui detinut" titreaza si Basler Zeitung, o publicatie elvetiana, care aminteste ideea pe care a insistat ministrul Cioroianu in demisia sa: "O viata de om este mai importanta decat mandatul unui ministru".

"Ministrul de externe roman Adrian Cioroianu a demisionat dupa moartea unui detinut roman intr-o inchisoare din Polonia. Cioroianu a explicat ca Ioan Preda, consulul de la Varsovia, nu a informat minsterul despre caz. Romanul a fost arestat pentru un furt comis in Cracovia si si-a sustinut de la inceput nevinovatia. Adrian Cioroianu a demisionat dupa un an de mandat", scrie Basler Zeitung.

Protest uriaș pentru a împiedica premierul să demisioneze. De ce ia în calcul Pedro Sanchez să plece din fruntea guvernului spaniol VIDEO
Protest uriaș pentru a împiedica premierul să demisioneze. De ce ia în calcul Pedro Sanchez să plece din fruntea guvernului spaniol VIDEO
Mii de susţinători ai Partidului Socialist spaniol s-au adunat sâmbătă, 27 aprilie, pentru a-i cere premierului Pedro Sanchez să nu demisioneze. S-a întâmplat cu mai puţin de 48 de ore...
”Îi cerem public demisia!”. Reacție la declarația hazardată a lui Marcel Ciolacu: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”
”Îi cerem public demisia!”. Reacție la declarația hazardată a lui Marcel Ciolacu: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 25 aprilie, într-o conferință de presă la Timișoara că ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”. Afirmația...
#Cioroianu, #demisie, #presa straina, #deportare , #stiri externe