Prima fotografie cu Karadzici, o ''fantoma'' din trecutul Serbiei

Marti, 22 Iulie 2008, ora 16:12
5542 citiri
Prima fotografie cu Karadzici, o ''fantoma'' din trecutul Serbiei

In Serbia moderna, in Europa mileniului 3, la doi pasi de capitala Belgrad, sub ochii autoritatilor care au amagit in fiecare an Bruxelles-ul si Haga cu mobilizarea a sute de agenti ultra-secreti si super specialisti in informatii pentru a-i lua urma, Radovan Karadzici traia ca un respectabil medic de provincie.

A reusit sa se sustraga celor 13 ani de cautari, deghizandu-se in specialist in medicina alternativa, in suburbiile capitalei sarbe.

Barba alba si lunga, si aspectul complet schimbat l-au ajutat pe liderul sarbilor din Bosnia, cautat de Tribunalul International pentru fosta Iugoslavie, sa intre perfect in pielea personajului de imprumut.

A fost, ani de zile, Dragan Dabic, un medic obisnuit angajat la o clinica privata din Noul Belgrad, posesor de pasaport strain. Karadzici nu s-a ferit sa frecventeze nici locurile publice din Belgrad, desi a fost foarte discret in privinta persoanelor care l-au vizitat acasa.

Locuia intr-un apartament inchiriat, fara ca proprietarii sa cunoasca adevarata identitate a locatarului.

Cei care il ajutau insa pe Karadzici au fost plasati sub supraveghere de catre serviciile secrete, dar autoritatile nu au precizat momentul de la care a fost descoperit, si nici alte detalii legate de operatiunea de capturare.

Oficialii sarbi sustin ca nu doresc sa puna in pericol ancheta, mai ales pentru ca celalalt fugar de marca, cautat de Tribunalului de la Haga, liderul militar al sarbilor din Bosnia, Ratko Mladici, este inca in libertate.

Radovan Karadzici si-a petrecut prima sa noapte de detentie, intr-o celula la Belgrad, dupa 13 ani in care a inselat vigilenta autoritatilor. A fost doar prima noapte de detentie ... din restul vietii sale.

Karadjici va fi, cel mai probabil, condamnat la inchisoare pe viata, pentru rolul sau in orchestrarea masacrelor pe care procurorii specializati in crime de razboi le-au descris, in actele de acuzare impotriva sa, drept ''scene din iad, care au scris una dintre cele mai negre pagini ale istoriei''.

In mintea sa - cel putin pana la momentul la care a disparut din atentia opiniei publice in 1996, si a devenit unul dintre cei mai vanati oameni din istoria Europa, Karadzici se inchipuia un intelectual sofisticat, psihiatru si poet, cu o intelegere intuitiva a sarbilor din Bosnia, si a provocarilor la adresa supravietuirii lor, aduse in opinia lui de destramarea fostei Iugoslavii.

Medic psihiatru, specializat in paranoia, Radovan Karadzici va ramane insa in istorie drept unul dintre autorii morali a trei dintre cele mai tragice episoade din Bosnia: genocidul de la Srebrenica, asediul Sarajevo si detentia a mii de civili in taberele din regiunea Prijedor, in nord-vestul Bosniei.

Ce aduce nou pentru Serbia vestea capturarii, si de ce acum?

Vestea capturarii lui Radovan Karadzici a luat prin surprindere o Europa concentrata asupra Tratatului constitutional si ... apropiatei vizite a lui Obama.

Arestarea omului cautat pentru cel mai groaznic masacru produs in Europa dupa cel de-al doilea razboi mondial a fost insa iminenta si in acelasi timp, greu de anticipat. Cel putin acum.

Nimeni nu isi imagina probabil ca Belgradul il putea ... face disparut la nesfarsit pe omul de a carui predare depindea viitorul european al Serbiei.

Dupa moartea lui Milosevici, in plin proces la Haga, aducerea lui Karadzici si a "tovarasului sau de arme" Ratko Mladici, in fata justitiei nu avea teoretic, cum sa intarzie foarte mult.

A intarziat insa suficient de mult pentru ca povestea sa devina aproape ridicola, iar Europa sa inteleaga ca Serbia ar putea, dar nu e inca pregatita sa o rupa cu trecutul nationalist sangeros.

A fost si nu a fost supriza si pentru alte doua motive.

Momentul producerii deznodamantului in cazul celui mai cautat fugar din Europa survenea la cateva saptamani dupa constituirea unui nou guvern pro-occidental, cu perspective politice luminoase pentru Serbia.

Pe de alta parte, insa, Karadzici a fost de atatea ori "la un pas de arestare", incat vestea arestarii sale a sunat incredibil.

Observatorii vietii politice de la Belgrad au sesizat insa o schimbare semnificativa in atmosfera din capitala sarba, de la instalarea noului executiv, in urma cu cateva saptamani.

Afirmatia de bun simt ca Radovan Karadzici nu putea fi ... decat in Serbia, s-a dovedit certitudine.

S-a mai dovedit, o data cu arestarea lui, si ca liderul politic al sarbilor din Bosnia a fost un ... instrument de negociere cu Bruxelles-ul.

Se poate presupune ca membrii serviciilor sarbe de securitate, care stiau unde se ascunde Karadzici, au oferit informatia, sau au lasat pur si simplu cale libera agebtilor pro-occidentali sa il aresteze.

Se crede ca si inlocuirea fostului sef al serviciilor sarbe de informatii, Rade Bulatovici, cu un om nou, Sasha Vukadinovici, a jucat un rol semnificativ in aceasta ''victorie''' a serviciilor de informatii.

Semnalele venite de la Belgrad, amestecate

Ministrul de Interne in noul guvern, de pilda, este membru al Partidului Socialist, fondat de fostul presedinte sarb Slobodan Milosevici.

Este de presupus prin urmare ca nu exista prea multa afectiune intre socialisti si Tribunalul Penal International.

Cert este ca in cele din urma, insistentele venite din partea catorva guverne europene, cel olandez in mod special, au condus la ideea ca avansarea Serbiei in drumul spre aderarea la Uniunea Europeana nu va fi posibil in lipsa unei ''depline cooperari'' cu Tribunalul de la Haga. Iar avertismentul a avut, de aceasta data, efectul scontat.

Ada Voicu

Soția premierului Netanyahu, ”întinerită” cu 20 de ani într-o fotografie oficială. „Nu e amuzant. Mă sperie” FOTO
Soția premierului Netanyahu, ”întinerită” cu 20 de ani într-o fotografie oficială. „Nu e amuzant. Mă sperie” FOTO
La Ierusalim a avut loc un eveniment cu participarea personalului militar israelian și a familiei prim-ministrului Benjamin Netanyahu. La sfârșitul serii, soția premierului, Sara Netanyahu, a...
Prințul Louis a împlinit 6 ani. De ziua lui, Kate și William l-au prezentat lumii pe rețelele sociale FOTO
Prințul Louis a împlinit 6 ani. De ziua lui, Kate și William l-au prezentat lumii pe rețelele sociale FOTO
Este sărbătoare în familia regală a Marii Britanii. Prințul Louis, fiul Prințului și Prințesei de Wales, a împlinit marți, 23 aprilie 2024, vârsta de 6 ani. Deși s-a crezut că...
#Radovan Karadzici, #fotografie, #capturare , #stiri externe