Saakasvili, dezamagit de reactia internationala la criza georgiana

Vineri, 11 Iulie 2008, ora 08:42
1393 citiri
Saakasvili, dezamagit de reactia internationala la criza georgiana

Presedintele georgian Mihail Saakasvili s-a declarat dezamagit de reactiile comunitatii internationale la noua intensificare a tensiunilor dintre tara sa si Moscova, intr-un interviu acordat Reuters in aceeasi zi in care sefa diplomatiei americane vizitase Georgia.

In interviul acordat in aceeasi zi in care secretarul de stat american Condoleezza Rice se aflase in vizita in Georgia, Saakasvili a spus ca este dezamagit de reactiile internationale la anuntul Rusiei ca a trimis avioane militare in spatiul aerian georgian, deasupra regiunii separatiste Osetia de Sud.

Georgia si-a rechemat ambasadorul de la Moscova pentru a protesta fata de aceste actiuni, despre care Rusia a afirmat ca sunt destinate sa previna un atac al trupelor georgiene impotriva regiunii separatiste. Saakasvili amenintase, saptamana aceasta, ca va trimite forte de politie in Osetia de Sud pentru a elibera patru militari georgieni care erau detinuti de fortele osete. Acestia au fost eliberati ulterior.

"Nu-mi amintesc nimic la fel de grav, din acest punct de vedere, de la Al II-lea Razboi Mondial", a spus Saakasvili, care se afla la Ialta la o conferinta consacrata integrarii europene. "Se pare ca exista oameni la Moscova pentru care cuvantul nu mai este cuvant si pentru care dreptul international nu mai inseamna nimic, care cred ca pot bombarda tari vecine cand vor ei sau din cine stie ce motiv".

Liderul georgian a cerut Natiunilor Unite si Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa sa intervina pentru a ajuta la calmarea tensiunilor. "in mod evident, nu ne putem lupta cu Rusia. Vreau sa spun ca trebuie sa folosim toate instrumentele diplomatice internationale si politice", a spus el.

Guvernul prooccidental georgian este prins intr-o confruntare cu Rusia din cauza celor doua regiuni separatiste - Abhazia si Osetia de Sud - care si-au declarat independenta fata de Tbilisi si beneficiaza de sprijinul Moscovei. O intensificare a violentelor in cele doua regiuni, in ultimele saptamani, a dus la moartea a sase persoane. Rusia a acuzat Georgia ca se afla in spatele acestor violente, acuzatie pe care Tbilisi o neaga.

Saakasvili s-a declarat dezamagit de reactiile internationale la amplificarea tensiunilor cu tara vecina. "Nu doar Rusia continua sa provoace surpriza, dar uneori si inabilitatea unei parti a comunitatii internationale de a reactiona adecvat este surprinzatoare", a spus el.

Secretarul de stat american Condoleezza Rice, aflata la Tbilisi joi pentru discutii cu Saakasvili, a cerut Rusiei "sa fie o parte din solutia problemei, nu o parte din problema".

Moscova concureaza cu Statele Unite si Uniunea Europeana pentru influenta asupra Georgiei, care gazduieste singurele conducte care transporta gaz si petrol de la Marea Caspica spre pietele mondiale, fara a traversa Rusia.

Moscova priveste ambitia Georgiei de a adera la NATO drept o amenintare pentru securitatea sa, iar unele mari puteri precum Marea Britanie, Franta si Germania au dat impresia ca nu vor sa supere Moscova acordand Georgiei statut de candidata la summitul din aprilie de la Bucuresti. Rusia este un furnizor major de energie pentru Uniunea Europeana.

”Și-a schimbat pantofii”. Donald Trump a intrat în vizorul propagandei ruse, după aprobarea ajutorului militar pentru Ucraina VIDEO
”Și-a schimbat pantofii”. Donald Trump a intrat în vizorul propagandei ruse, după aprobarea ajutorului militar pentru Ucraina VIDEO
Propagandiștii ruși sunt revoltați de schimbarea poziției candidatului republican la președinția SUA, Donald Trump, care nu a intervenit și nu a încercat blocarea votului privind alocarea...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#Georgia, #saakasvili, #interviu, #dezamagire , #stiri externe
Comentarii