Saakasvili: Rusia are pretentii nefondate asupra Abhaziei

Miercuri, 02 Aprilie 2008, ora 20:05
1000 citiri
Saakasvili: Rusia are pretentii nefondate asupra Abhaziei

Presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, a lansat, miercuri, la Summitul Tinerilor Atlantisti, o serie de atacuri la adresa Rusiei pe care a acuzat-o ca a bombardat nejustificat Abhazia, dupa ce Georgia isi recapatase independenta, transmite NewsIn.

"Cand Georgia si-a recapatat independenta, mai multi generali rusi s-au trezit intr-o dimineata si si-au dat semaa ca mosiile lor se afla pe teritoriul nostru si drept urmare au inceput sa ne bombardeze", a declarat presedintele georgian.

In acelasi timp, Saakasvili a acuzat Rusia ca a incercat sa-si justifice actiunile militare din Abhazia, dupa ce a acordat pasaport rusesc locuitorilor din acea zona.

"Ne-au bombardat dupa care 500 de mii de oameni au fost alungati din aceasta regiune. in 1999 au dat pasapoarte rusesti celor 80.000 de locuitori ramasi in zona, pentru ca apoi sa spuna ca acela este teritoriu rusesc si ca trebuie aparat", a spus Saakasvili, adaugand ca Rusia intentioneaza sa sustina obtinerea independentei de catre Abhazia, dupa modelul din Kosovo.

Presedintele georgian a acuzat voalat si o parte dintre tarile membre ale NATO pentru lipsa de reactie la conflictul din Abhazia:

"Astfel de lucruri se intampla in plina zi si NATO asista la aceste lucruri. Nu vreau sa acuz pe nimeni dar exista diversi oficiali care gandesc astfel. Nu vrem sa deranjam pe nimeni si daca asta inseamna neincluderea Georgiei in NATO atunci asta este", a completat Saakasvili.

Totusi, Mihail Saakasvili nu stie care va fi deznodamantul in privinta aderarii tarii sale la NATO, insa considera ca cei care sustin acest lucru sunt mult mai multi decat cei care se opun.

Acesta a adus ca argumente pentru integrarea tarii sale in structurile nord-atlantice faptul ca s-a reusit stoparea coruptiei si a criminalitatii, prin indepartarea marilor lideri mafioti. in incheiere, Saakasvili a parafrazat o afirmatie de-ale lui Fidel Castro de anul trecut, care a spus:

"Uitati-va la Georgia. A reusit sa elimine coruptia si a instaurat un conducator care imi seamana foarte mult", la ultima remarca presedintele georgian zambind si spunand ca nu este de acord intru totul cu ea.

Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
O ”forţă de reacţie rapidă” a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în...
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, a declarat vineri...
#saakasvili, #Georgia, #NATO, #summit , #stiri externe