Saptamana cartilor interzise in SUA

Miercuri, 01 Octombrie 2008, ora 18:04
2026 citiri
Saptamana cartilor interzise in SUA

Asociatia Librariilor din Statele Unite a declarat saptamana 27 septembrie - 4 octombrie ca fiind saptamana cartilor care au fost supuse cenzurii.

Asociatia a facut o lista a cartilor care au fost la un moment dat obiectul criticilor, ce le doreau cenzurate sau chiar scoase de la vanzare.

Lista de carti controversate contine titluri si autori celebri, incepand cu carti pentru copii si terminand cu romane clasice, cum ar fi Aventurile lui Hucklebery Finn, de Mark Twain.

Numarul unu in topul celor mai controversate carti a fost "And Tango Makes Free", de Justin Richardson si Peter Darnell. Cartea prezinta aventurile a doi pinguini masculi care cresc un pui de pinguin. Cartea a fost criticata pentru ca promova homosexualitatea.

Cartea "The Chocolate War" (1974), de Robert Cormier, a fost criticata pentru violenta, limbaj obscen si sexualitate axplicita.

"The Golden Compass" a lui Philip Pullman, promova, conform criticilor, anti-catolicismul sau ateismul, insa autorul a negat vehement afirmatiile.

"The Color Purple", scrisa de Alice Walker, spune povestea unei femei de culoare care s-a castigat independenta, include personaje lesbiene si limbaj obscen si violenta. Cartea a castigat Premiul Pulitzer.

"A Light in the Attic", de Shel Silverstein, este o colectie de rime si desene care a fost interzisa intr-o scoala pentru ca "incuraja copiii sa sparga vasele ca sa nu le mai spele". O alta scoala a interzis cartea pentru ca "promova satanismul, sinuciderea si canibalismul, si incuraja copiii sa fie neascultatori".

"Harry Potter", celebra poveste a micului magician de la Hogwarts, scrisa de J.K. Rowling, a fost criticata pentru ca este "impotriva religiei", si este cea mai controversata carte a secolului XXI.

"Olive's Ocean", romanul initiatic al lui Kevin Henkes povesteste peripetiile unei fete care afla secretele unei colege moarte intr-un accident. Carte a castigat Premiul Newbery si in legatura cu ea s-au inregistrat plangeri: carte contine limbaj explicit.

"To Kill a Mockingbird", cartea lui Harper Lee, a fost descrisa ca fiind "o mizerie" de un parinte din New York, si a fost interzisa in scoli in indiana in 1981 deoarece "dauna procesului de integrare in societate".

TTYL, o serie de carti scrisa de Lauren Myracle, a fost scrisa in totalitate in limbaj de mesaje trimise pe internet de trei fete in varsta de 15 ani. Plangerile au fost legate de limbajul explicit folosit in carte, nepotrivit pentru varsta cititorilor.

Un afroamerican a murit în timp ce era imobilizat de un poliţist în Ohio. Scena amintește de moartea dramatică a lui George Floyd. „Nu pot să respir”
Un afroamerican a murit în timp ce era imobilizat de un poliţist în Ohio. Scena amintește de moartea dramatică a lui George Floyd. „Nu pot să respir”
Un afroamerican, Franck Tyson, în vârstă de 53 de ani, care a ieşit recent de la închisoare, suspectat de faptul că era implicat într-un accident rutier, a murit în timpul arestării, pe 18...
Violențe la cele mai recente manifestaţii pro-palestiniene. Zeci de persoane au fost arestate la o universitate din Boston. „Insulte antisemite violente”
Violențe la cele mai recente manifestaţii pro-palestiniene. Zeci de persoane au fost arestate la o universitate din Boston. „Insulte antisemite violente”
Aproximativ 100 de persoane considerate a fi manifestanţi pro-palestinieni au fost arestate sâmbătă dimineaţa, 27 aprilie, în campusul unei universităţi din Boston. Tabăra lor a fost...
#saptamana, #carti, #interzise, #SUA , #stiri externe