Un fost lider al separatistilor basci, eliberat din inchisoare

Sambata, 30 August 2008, ora 14:04
549 citiri
Un fost lider al separatistilor basci, eliberat din inchisoare

Arnaldo Otegi, fostul lider al miscarii separatiste interzise Batasuna, aripa politica a gruparii ETA, a fost eliberat sambata dimineata, in San Sebastian, dupa ce a ispasit o pedeapsa de 15 luni de inchisoare.

Circa 100 de persoane il asteptau pe acest fost purtator de cuvant al Batasuna la intrarea inchisorii Martutene, in San Sebastian, Tara Bascilor. Otegi a discutat un timp cu familia, prietenii si fostii lideri ai Batasuna, relateaza, sambata, AFP.

Otegi a facut o scurta declaratie in limba basca si spaniola, pentru a le multumi persoanelor prezente, pe care le-a invitat sa "se gandeasca la politica", pentru ca, in opinia lui, inca exista "un conflict" basc, precum si separatisti in inchisoare.

Persoanele inchise la Martutene l-au salutat pe Otegi de la ferestrele celulelor lor, iar apoi liderul separatist a urcat in masina, in compania prietenilor si familiei.

Arnaldo Otegi, in varsta de 50 de ani, a fost inchis la 8 iunie 2007, dupa confirmarea de catre Tribunalul suprem spaniol a condamnarii la 15 luni de inchisoare, pedeapsa simbolica, la cateva ore dupa ce se incheiase oficial armistitiul cu ETA.

Principalul "purtator de cuvant" al Batasuna, Otegi a fost condamnat pentru "apologia terorismului", pentru ca participase la omagierea unei personalitati istorice a ETA in 2003.

ETA a rupt oficial, la 6 iunie 2007, un "armistitiu permanent" inceput in martie 2006, respingand esecul unei incercari de rezolvare a "conflictului basc", in perioada guvernului socialist al lui Jose Rodriguez Zapatero.

In timpul detentiei sale, Otegi a fost un prizonier discret, invatand limba engleza, primind putine vizite politice si vorbind doar o singura data, in iulie 2007, pentru cotidianul separatistilor Gara, cand a cerut reluarea "procesului de pace".

Potrivit presei spaniole, nu este sigur faptul ca Otegi isi va relua rolul politic de prim plan.

Vești proaste pentru Zelenski. Grecia și Spania refuză să trimită Ucrainei sisteme de apărare Patriot
Vești proaste pentru Zelenski. Grecia și Spania refuză să trimită Ucrainei sisteme de apărare Patriot
Cursa pentru trimiterea de baterii de apărare antiaeriană în Ucraina a început împiedicat, scrie Politico, care anunță că Spania și Grecia refuză să urmeze exemplul Germaniei şi să...
"Răzgândescu" din Spania: decizia anunțată de Xavi, antrenorul Barcelonei
"Răzgândescu" din Spania: decizia anunțată de Xavi, antrenorul Barcelonei
Antrenorul Barcelonei, Xavi, va rămâne la club cel puţin până la finalul contractului său, în iunie 2025, după ce s-a răzgândit că acesta va fi ultimul său sezon, relatează BBC....
#ETA, #basc, #separatist, #Spania , #stiri externe