Vizita lui Obama a relaxat relatiile ruso-americane, dar raman multe de facut

Miercuri, 08 Iulie 2009, ora 13:51
940 citiri
Vizita lui Obama a relaxat relatiile ruso-americane, dar raman multe de facut

Presedintele american Barack Obama a reusit sa destinda putin atmosfera in timpul vizitei sale la Moscova si sa puna bazele unei cooperari ruso-americane mai intense, insa raman multe de facut pentru a concretiza imbunatatirea relatiilor dintre cele doua parti.

Dupa opt ani de presedintie Bush, la sfarsitul carora relatiile ruso-americane aminteau de cele din perioada Razboiului Rece, Rusia a descoperit un ton flexibil, susceptibil sa dea un suflu nou contactelor.

"Stilul administratiei americane s-a schimbat complet. Au sosit (la putere - n.red.) oameni noi care nu au o abordare negativa a relatiiloe cu Moscova", rezuma un expert rus, Fedor Lukianov, director al revistei Rusia in politica mondiala.

Intr-o serie de dosare precum dezarmarea nucleara, Iranul si Afganistanul, noul presedinte american Barack Obama da dovada de un pragmatism care se delimiteaza clar de atmosfera de Razboi Rece din timpul mandatelor lui Bush si Vladimir Putin, actualul premier rus. Atitudinea se explica prin faptul ca principala grija a lui Obama a fost sa obtina cooperarea Moscovei in dosarele majore ale presedintiei sale: Iranul si Afganistanul.

"Nu mai exista o iritare afisata fata de Rusia in ceea ce priveste Georgia, Ucraina sau democratia. Aceste subiecte nu au disparut, dar se afla in plan secund", este de parere Lukianov.

Presa rusa saluta noua atmosfera

In negocierile pentru dezarmare, militarii rusi, inca sceptici in fata dusmanilor lor din timpul Razboiului Rece, par sa simta si ei o schimbare de atmosfera. "Fosta administratie americana nu ne asculta absolut deloc, dar cea actuala este dispusa sa ne asculte intrebarile si sa discute", rezuma seful Statului Major rus Nikolai Makarov, citat de agentia rusa de presa Interfax.

Si presa rusa saluta noua atmosfera. "Relansarea indelung asteptata a avut loc", scria marti cotidianul pro-Kremlin Izvestia. "Au apasat butonul" de resetare a relatiilor, titra si ziarul Vremia Novostei.

Privita mai de-aproape, schimbarea ar putea fi insa numai una de forma. in 2001, in primele luni ale presedintiei lui Bush, cele doua capitale nu vorbeau decat despre "relansare" si "o noua zi" in relatiile bilaterale. Evenimentele ulterioare au fost insa mai putin promitatoare.

"Sa nu uitam ca Bush si Putin aveau relatii excelente, insa nimic nu progresa", aminteste Viktor Kremeniuk, vicedirectorul Institutului SUA-Canada la Moscova. "Summit-ul lui Barack Obama si Dmitri Medvedev a fost un succes. Presedintii au gasit un limbaj comun (...). Dar este prea devreme sa spunem daca va dura si daca progresul va fi real", comenteaza Kremeniuk, care adauga ca neincrederea intre cele doua puteri "ramane profunda".

Lista cu subiecte in disputa, inca lunga

Iar lista de subiecte care provoaca dispute ramane lunga, fie ca este vorba de o noua reducere a arsenalelor strategice, de proiectul de instalare a scutului american antiracheta in Europa Centrala sau de extinderea NATO spre granitele Rusiei.

In materie de dezarmare nucleara, Obama si Medvedev si-au fixat luni obiective considerate de negociatori prea laxe privind reducerea arsenalelor nucleare. Astfel, numarul vectorilor purtatori va fi redus intre 500 si 1.100, numarul minim fiind propus de rusi si cel maxim de americani.

"Aceste limite sunt foarte vagi. Acest lucru dovedeste ca nu au reusit sa-si apropie pozitiile privind reducerea arsenalelor", subliniaza Viktor Esin, fost sef al Statului Major al Fortelor Strategice ruse.

Si in ceea ce priveste scutul antiracheta, pozitiile raman contradictorii, intrucat Moscova nu a reusit sa convinga Statele Unite sa abandoneze proiectul si nici sa o implice in acesta. Rusia considera ca scutul reprezinta o amenintare la adresa securitatii sale.

"Inca nu stim daca americanii au luat in considerare ingrijorarile noastre. (...) Mai trebuie muncit mult pentru a sosi la un acord privind armele strategice", sustine Esin.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#intalnire Mevedev Obama, #relatii ruso americane, #Obama vizita Rusia , #stiri externe