Lituania expulzeaza doi diplomati belarusi. "Nu, multumesc si la revedere"

Vineri, 28 Mai 2021, ora 23:15
3436 citiri
Lituania expulzeaza doi diplomati belarusi. "Nu, multumesc si la revedere"
Minskul a acuzat autoritatile letone ca au inlocuit drapelul oficial al Republicii Belarus cu cel al opozitie FOTO Hepta

Lituania a anuntat vineri expulzarea a doi diplomati belarusi pentru "activitati incompatibile cu statutul lor diplomatic", potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe lituanian, potrivit AFP si Reuters.

"Doi ofiteri de informatii" din Belarus, care "lucreaza sub acoperire diplomatica au fost invitati sa paraseasca Lituania. Nu, multumesc si la revedere", a adaugat ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis intr-o postare pe Twitter.

Ministerul sau a declarat ca un reprezentant al ambasadei Belarus a fost convocat pentru a protesta "impotriva represiunii continue impotriva societatii civile si a mass-media independente".

Landsbergis a afirmat ca aceasta decizie a fost luata si in solidaritate cu vecina baltica a Lituaniei, Letonia, care si-a vazut intregul personal al ambasadei sale expulzat din Belarus.

Minskul a acuzat autoritatile letone ca au inlocuit drapelul oficial al Republicii Belarus cu cel al opozitiei in cadrul Campionatului Mondial de hochei.

Letonia i-a expulzat ulterior pe diplomatii Belarus.

Regimul presedintelui Aleksandr Lukasenko se afla sub o presiune intensa internationala dupa ce a deturnat duminica trecuta un avion Ryanair si l-a fortat sa aterizeze la Minsk pentru a aresta un jurnalist belarus disident si pe prietena acestuia care se aflau la bordul aparatului.

UE a ripostat, interzicand companiilor aeriene belaruse accesul in Uniunea Europeana si a cerut transportatorilor europeni sa nu mai survoleze spatiul aerian al Belarusului.

Uniunea Europeana a amenintat de asemenea cu sanctiuni economice severe regimul presedintelui belarus Aleksandr Lukasenko, sustinut de Kremlin.

De altfel, Minskul a deschis un dosar penal impotriva ministrului leton de externe Edgards Rinkevics si impotriva primarului capitalei letone Riga, Martins Stakis, dupa ce drapelul de stat al Belarus a fost inlocuit cu un steag alb-rosu al opozitiei, a comunicat agentia de presa belarusa Belta, citata de Reuters.

Belarusul acuză fără dovezi un stat NATO că ar fi lansat un atac cu drone asupra capitalei Minsk
Belarusul acuză fără dovezi un stat NATO că ar fi lansat un atac cu drone asupra capitalei Minsk
Serviciile secrete belaruse au dejucat un presupus atac asupra capitalei Minsk cu drone care ar fi fost lansate din Lituania, a declarat joi, 25 aprilie, Ivan Tertel, șeful Comitetului pentru...
Lukașenko se teme de o lovitură de stat în Belarus. Cele trei scenarii descrise de dictatorul de la Minsk
Lukașenko se teme de o lovitură de stat în Belarus. Cele trei scenarii descrise de dictatorul de la Minsk
Președintele Belarusului, Aleksandr Lukashenko, a spus că opoziția din țară pregătește o lovitură de stat, plănuind să pună mâna pe districtul Kobryn, să anunțe un nou guvern și să...
#Belarus, #Lituania, #stiri internationale , #stiri internationale
Comentarii
P
Pauperovici
rank 1
invatati dupa manuale gresite, incorecte, florinele