Presedintele din Maldive a demisionat din cauza protestelor

Marti, 07 Februarie 2012, ora 12:59
1578 citiri
Presedintele din Maldive a demisionat din cauza protestelor
Foto: news919.com

Presedintele Insulelor Maldive, Mohamed Nasheed, a demisionat dupa trei saptamani de proteste din partea Opozitiei, marti.

Nasheed a inmanat puterea vicepresedintelui Mohamed Waheed Hassan, fiind determinat sa demisioneze din cauza revoltelor politiei, transmite agentia Reuters.

Mohamed Nasheed, in varsta de 44 de ani, a declarat ca o eventuala continuare a mandatului sau ar fi insemnat o utilizare a fortei impotriva poporului sau.

"Demisionez din cauza ca nu sunt o persoana care vrea sa conduca folosind forta. Cred ca daca Guvernul ar ramane la conducere, ar fi necesara folosirea fortei, ceea ce ar rani multi cetateni", a transmis fostul presedinte, prin intermediul unei interventii televizate.

Totodata, el a precizat ca daca actuala guvernare ar fi ramas in functie, ar fi fost "foarte probabil" ca tara sa aiba de-a face cu influente din afara.

Protestele au inceput in urma cu mai multe saptamani, dupa ce fostul presedinte a arestat un judecator, Abdulla Mohamed, acuzat ca este sub influenta lui Maumoon Abdul Gayoom, predecesorul lui Nasheed, care a condus tara timp de 30 de ani.

Revolta politiei a fost urmata de un apel catre cetateni, pentru a iesi pe strada si a incerca sa-l rastoarne de la putere pe Nasheed, care a fost pus in situatia de a se apara de acuzatiile ca ar actiona precum un dictator.

Opozitia a acuzat armata ca a tras cu gloante de cauciuc, fapt care a dus la ranirea mai multor persoane.

In plus, RIA Novosti scrie ca un alt motiv de nemultumire este faptul ca autoritatile au inchis saloanele de masaj si centrele de infrumusetare. 30 la suta din PIB-ul tarii este asigurat de turism, iar inchiderea saloanelor de masaj ii alunga pe turistii straini.

Nasheed a fost al patrulea presedinte al tarii, dupa ce a castigat alegerile din octombrie 2008, fiind primul presedinte ales in mod democratic, dupa 30 de ani. El a participat din partea Partidului Democrat din Maldive, promitand democratie totala pentru aceasta natiune.

Revoltele au trecut neobservate de cei 900.000 de turisti care viziteaza arhipelagul in fiecare an. Acestia ajung cu avionul sau cu ambarcatiuni direct pe insulele pe care isi petrec vacantele.

Insulele Maldive constituie o mica tara insulara, din Oceanul Indian, fiind un arhipelag format din aproape 1.200 de insule, dintre care doar 200 sunt locuite.

Este un stat islamic si are o suprafata de aproape 300 de kilometri patrati si o populatie de circa 350.000 de locuitori.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#Mohamed Nasheed, #presedinte Maldive, #demisie presedinte Maldive, #demisie presedinte proteste , #stiri internationale