Prima Doamna din Peru, presedinte din umbra

Autor: Ana Ilie
Duminica, 24 Februarie 2013, ora 10:21
3763 citiri
Prima Doamna din Peru, presedinte din umbra

Nadine Heredia, Prima Doamna a republicii Peru, este mai populara decat sotul ei, presedintele Ollanta Humala. Multimi de peruvieni ii adora gesturile populiste, fanii si criticii o numesc co-presedinte si, in general, este privita ca o forta politica ce nu trebuie neglijata.

In varsta de 36 de ani, mama a trei copii, a pus bazele Partidului Nationalist alaturi de sotul sau. Rolul sau in viata politica peruviana nu se incheie insa aici. Nadine Heredia isi da cu parerea pe o gama larga de politici si, in public, indeplineste cateodata rolul de mesager al guvernului, arata Reuters.

Rolul sau a facut-o mai populara decat este in prezent presedintele, asa ca este in general privita drept viitorul lider al tarii, multi referindu-se la ea drept "La Presidenta". Se poate spune ca este singurul candidat viabil al partidului, dupa ce Humala isi incheie mandatul, si ar deveni prima femeie-presedinte al tarii, daca legea anti-nepotism este anulata si i se permite sa candideze in 2016.

Heredia insista deocamdata ca nu are astfel de planuri, insa, coincidenta sau nu, se afla mai mereu in fruntea unor evenimente ce aduc a mitinguri de campanie.

"Multi dintre voi sunt imigranti veniti in capitala in cautarea oportunitatilor. Trebuie sa ne ajutam unii pe altii deoarece eu sunt fiica unor imigranti si stiu ce obstacole trebuiesc depasite", le-a spus ea recent unor fani in cartierul sarac al Limei, Puente Piedra.

Dupa discurs, Heredia a plecat intr-unul din taxiurile cu trei roti comune in tarile in curs de dezvoltare, pentru a fi urmata, la doar cateva minute, de garzile sale de corp in masina care o transporta de fapt, un SUV impozant.

Nivelul sprijinului popular pentru Nadine Heredia a atins 60%, cu 7% mai mult decat are sotul sau, unul din cei mai populari lideri din Peru, care a sustinut politici pro-investitii si a extins programele sociale.

Se pare ca natura sa rezervata l-a facut sa depinda de sotia sa extrovertita. Dupa ce a castigat presedintia nu a vorbit in public doua saptamani si cand a intrat in politica a incercat sa-si imbunatateasca stilul oratoric studiind inregistrarile discursurilor sale.

Humala s-a mai dezghetat intre timp, insa ii lipseste acel "ceva" care sa-i inspire pe oameni.

Se pare ca Heredia este si cel mai important consilier al lui Humala. Oamenii sai spun ca Heredia nu discuta in prezent despre planurile sale politice, alegand sa-si ia inserios rolul, acela de a-si sustine sotul, "mergand alaturi de el - nici in fata nici in spatele lui".

Sunt insa si cateva voci care sustin ca Nadine Heredia are o latura mai putin cunoscuta. Unora li se pare ca Prima Doamna se crede deasupra ministrilor. "Unde este ministrul meu?" ar fi intrebat aceasta la un eveniment, dezvaluind o atitudine de sef deplasata.

De-a lungul anilor, Heredia a fost atacata si pe baza legaturilor financiare cu aliatii presedintelui venezuelean Hugo Chavez, pe care le neaga. In fine, mai sunt si cei care povestesc ca Prima Doamna suna parlamentarii pentru a le spune cum sa voteze in anumite chestiuni, acuzatii iarasi negate.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#prima doamna Peru, #prima doamna Peru presedinte , #stiri internationale