Un autocar cu imami cutreiera Europa cu mesaje antiterorism (Video)

Luni, 10 Iulie 2017, ora 18:52
3241 citiri
Un autocar cu imami cutreiera Europa cu mesaje antiterorism (Video)
Foto: Captura video YouTube

Peste 50 de imami din intreaga Europa, patru femei musulmane, un scriitor evreu si cateva garzi de corp vor calatori impreuna, timp de o saptamana, la bordul unui autocar care ii va transporta in mai multe orase europene care au un numitor comun: atentatele jihadiste.

In toate aceste puncte, promotorii initiativei intitulate "marsul musulmanilor impotriva terorismului" - care a inceput sambata la Paris si va ajunge in urmatoarele zile la Berlin, Bruxelles, Nisa, Toulouse si Paris - vor organiza rugaciuni si vor purta discutii cu personalitati religioase si politice locale, cu scopul de a reafirma ca extremismul nu isi are locul in islam, arata El Pais.

Toate opririle "autocarului imamilor" au o legatura directa cu atentatele comise in numele Statului Islamic. Autocarul a plecat de pe Champs-Elysees, locul in care la sfarsitul lui aprilie a fost ucis un politist de un individ radicalizat, cu cateva zile inaintea alegerilor prezidentiale din Franta, si a ajuns la Berlin, unde duminica imamii au tinut o rugaciune si o ceremonie la Breitscheidplatz. Aici, in decembrie 2016 un extremist a intrat in plin cu un camion intr-un grup de oameni care participau la un targ de Craciun, ucigand 12 persoane.

De aici, autocarul va pleca spre Bruxelles, unde doua atentate jihadiste la metrou si la aeroport s-au soldat, in martie 2016, cu 32 de morti.

Apoi, autocarul va reveni in Franta, unde va trece prin mai multe orase care au fost tinte ale atacurilor teroriste. Imamii se vor opri la Saint-Etienne-du-Rouvray, in Normandia, unde in iulie 2016 doi jihadisti au ucis un preot, si la Toulouse, unde in 2012 trei copii si un adult au fost asasinati intr-o scoala evreiasca.

Autocarul se va intoarce la Paris, unde imamii se vor ruga la sala de concerte Bataclan, unde la 13 noiembrie 2015 au fost ucise 89 de persoane, si la magazinul evreiesc Hyper Cacher, atacat in aceeasi zi in care a avut loc si atacul jihadist de la revista Charlie Hebdo, in ianuarie 2015.

In fine, punctul terminus va fi orasul Nisa, unde la 14 iulie 2016 un alt extremist jihadist a ucis 85 de oameni, dupa ce a intrat cu camionul in multimea care asista la focurile de artificii cu ocazia zilei nationale a Frantei.

"Ii vom denunta pe acesti criminali asasini si, asa cum ei emit fatwa (edict religios musulman - n.red.), asa vom face si noi. Vom emite o fatwa impotriva Daesh (Statul Islamic - n.red.), impotriva barbarilor, impotriva acestor criminali, si vom cere tarilor musulmane sa nu-i mai recunoasca drept musulmani", a explicat Hassen Chalghoumi, imam al moscheii din Drancy, o suburbie a Parisului, organizator al marsului.

"Vrem sa aratam ca islamul se ridica impotriva asasinilor care se folosesc de Coran pentru a ucide oameni", a declarat la randul sau scriitorul evreu Marek Halter, coorganizator al marsului.

Atat Chalghoumi, cat si Halter au fost amenintati de Statul Islamic, pentru criticile formulate la adresa terorismului extremist, si beneficiaza de protectia mai multor garzi de corp, care ii vor insoti pe tot parcursul desfasurarii marsului.

Autobuzul in sine este un simbol puternic, comenteaza El Pais, care mentioneaza ca pe vehicul este scris in trei limbi - franceza, engleza si araba - mesajul "marsul musulmanilor impotriva terorismului", iar participantii la mars sunt un grup eterogen: imami imbracati in straie traditionale, imami la costum si cravata, un evreu, mai multe femei, din care una poarta hijab, alta are parul neacoperit, este imbracata intr-o rochie stransa pe corp si poarta pantofi cu toc. Iar din doi soferi, unul este femeie. O imagine a unui islam care poate fi modern si compatibil - potrivit organizatorilor - cu valorile laice ale unei tari cum este Franta.

Insa initiativa nu a fost scutita de polemici. Marsul nu a primit niciun fel de sprijin din partea unora dintre cele mai puternice asociatii musulmane din Franta.

George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura pentru un nou mandat la şefia administraţiei judeţene, susţinut de Forţa Dreptei Timiş, care face...
#marsul musulmanilor impotriva terorismului, #autocar imami mesaj anti terorism, #autocar imami terorism, #masui contra terorism Europa , #terorism