Un britanic care oferea consultanta teroristilor cu metode demne de James Bond a fost condamnat la Londra

Marti, 02 Mai 2017, ora 20:56
3143 citiri
Un britanic care oferea consultanta teroristilor cu metode demne de James Bond a fost condamnat la Londra
Foto: Arhiva Ziare.com

Un britanic simpatizant al gruparii jihadiste Statul Islamic, care, potrivit politiei, oferea consultanta online teroristilor din lumea intreaga si asupra caruia s-au gasit dispozitive demne de filmele cu James Bond, a fost condamnat marti de un tribunal din Londra la opt ani de inchisoare.

In varsta de 34 de ani, Samata Ullah avea la domiciliul sau din Cardiff (vestul Marii Britanii) o biblioteca online in care se gaseau instructiuni pentru potentialii teroristi si dispozitive avansate folosite de obicei de spioni, printre care circa 30 de perechi de butoni pentru camasi in care a disimulat stick-uri USB, unele continand informatii despre fabricarea rachetelor, relateaza AFP.

Considerat de politia britanica drept "foarte periculos", acest "lup solitar" a fost arestat in luna septembrie in timpul unei operatiuni de anvergura. La proces el a pledat vinovat pentru toate cele cinci capete de acuzare, printre care se numara apartenenta la o organizatie interzisa si pregatirea de acte teroriste.

"Este un terorist cibernetic, foarte implicat in cauza sa, care a construit o biblioteca online indexata pe subiecte, unde publica materiale de propaganda mai ales despre Statul Islamic, sfaturi despre criptarea mesajelor si despre modalitatile de a evita detectarea de catre autoritati", a explicat in fata presei seful unitatii antiteroriste a politiei britanice, Dean Haydon.

Foarte precaut, Samata Ullah isi distorsiona vocea si purta manusi in inregistrarile video cu instructiuni pe care le posta online si intretinea de asemenea un blog cu sfaturi pentru teroristi.

El folosea noua linii telefonice, 50 de adrese de e-mail si 30 de conturi pe Twitter. La domiciliul sau s-au gasit opt terabiti de date, "echivalentul a 2,2 milioane de exemplare online din 'Razboi si Pace', romanul lui Tolstoi", comenteaza Dean Haydon.

"Teroristii din lumea intreaga aveau acces la site-ul sau", a mai precizat responsabilul politiei britanice, care insa a refuzat sa ofere detalii despre cei care au beneficiat de respectivele materiale online.

El a mentionat insa ca acuzatul avea legaturi cu gruparea Statul Islamic si cu un anume Abu Fidaa, in prezent incarcerat in Kenya pentru activitati teroriste. Dupa arestarea acestuia din urma, politia britanica a primit informatii care i-au permis in final sa-l descopere pe Samata Ullah.

Apararea teroristului a invocat faptul ca acesta sufera de tulburari psihice si mai ales de autism. Autoritatile britanice inca nu stiu ce l-a determinat sa se radicalizeze.

Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care a avut în ultima perioadă reacții acide despre unii candidați la Primăria Capitalei, a publicat pe rețelele sociale un text surprinzător, în care...
#britanic condamnat consultanta online teroristi , #terorism