Proteste violente in Turcia dupa demiterea a 28 de primari care ar fi participat la puci (Video)

Duminica, 11 Septembrie 2016, ora 21:45
6687 citiri
Proteste violente in Turcia dupa demiterea a 28 de primari care ar fi participat la puci (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Numeroase proteste care au izbucnit in sud-estul Turciei, dupa demiterea din functie a 28 de primari au degenerat in violente, iar fortele de ordine au dispersat multimea cu tunuri cu apa si gaze lacrimogene.

Circa 200 de oameni au protestat in fata primariei din orasul Suruc, dar au fost dispersati de fortele de ordine, relateaza BBC News.

In provincia Hakkari, patru persoane, inclusiv un viceprimar, au fost arestate in urma unor ciocniri cu politia.

Potrivit presei turce, Internetul si alimentarea cu electricitate au fost intrerupte in orasele afectate de proteste.

Autoritatile turce au revocat duminica din functie 28 de primari din comune din sud-estul tarii, regiune cu populatie majoritar kurda, acuzandu-i ca au legaturi cu separatistii sau cu autorii tentativei de puci din 15 iulie.

Douazeci si patru dintre localitatile unde primarii au fost demisi erau administrate de Partidul Democratic al Poporului (HDP, pro-kurd), care a denuntat o "lovitura de stat administrativa".

"Aceasta reorganizare ilegala, care dispretuieste vointa poporului si face inutile autoritatile locale alese si institutiile nu are pentru noi nicio baza", a anuntat HDP, al treilea partid ca sustinere in tara, care neaga orice legaturi cu separatistii din PKK.

Citeste ce spune vicepremierul turc despre puciul din Turcia

"Aceasta decizie ilegala si arbitrara va duce la o intensificare a problemelor actuale din satele kurde, iar problema kurda va deveni de nerezolvat", a adaugat formatiunea.

Ceilalti patru primari vizati - trei din partidul presedintelui recep Tayyip Erdogan, AKP, si unul din Partidul Actiunii Nationaliste (MHP) - au fost acuzati de presupusele legaturi cu imamul de opozitie Fethullah Gulen, pe care Guvernul il acuza ca s-a aflat in spatele tentativei de puci din 15 iulie.

La randul lui, fostul imam a dezmintit cu fermitate orice implicare in tentativa de lovitura de stat din Turcia.

273 de persoane au murit si peste 2.000 ranite in urma tentativei de lovitura de stat din Turcia.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#violente Turcia, #primari demisi puci Turcia, #primari demisi Turica , #Turcia