Turcia dupa violente: Doua scenarii pentru anul electoral 2014

Autor: Ana Ilie
Luni, 08 Iulie 2013, ora 10:27
1461 citiri
Turcia dupa violente: Doua scenarii pentru anul electoral 2014

Anul 2014 in Turcia se anunta unul aglomerat din punct de vedere electoral. Recentele violente de la Istanbul, unde ample multimi au cerut demisia guvernului, dar si lovitura militara din Egipt, vor influenta Turcia anul viitor.

Publicatia turca Hurriyet publica doua scenarii politice pentru 2014, aflate la extreme, care rastoarna calendarul electoral al anului 2014.

Primul scenariu ia in considerare organizarea tuturor scrutinelor electorale in august 2014. Alegerile locale programate pentru martie 2014 si alegerile prezidentiale din 2015 ar fi reprogramate pentru august 2014. Nu exista niciun obstacol constitutional in calea acestui scenariu. Exista o clauza constitutionala ce stabileste ca alegerile locale sunt organizate la cinci ani, insa intr-un alt paragraf este permisa organizarea de trei scrutine simultan.

In articolul 127 din Constitutie se arata ca "alegerile locale cu un an inainte sau un an dupa alegerile generale sunt organizate impreuna cu alegerile generale. Asadar, pe baza acestui articol, partidul de guvernamant din Turcia poate reprograma toate cele trei scrutine in august 2014, fara nicio problema constitutionala.

Ce ar avea de castigat partidul de guvernare si premierul Recep Tayyip Erdogan din alipirea celor trei alegeri? Publicatia citata sustine ca Erdogan ar avea astfel oportunitatea de a bifa mai multe probleme concomitent. Spre exemplu, efectul negativ al incidentelor din parcul Gezi, evolutiile internationale, perspectivele economice si eroziunea partidului dupa 10 ani la guvernare nu se vor simti la alegerile locale. Prin amanarea acestora cu cinci luni, Erdogan va castiga timp pentru a reface imaginea negativa.

Erdogan si-ar pastra autoritatea necesara pentru a detremina candidatii la locale si generale, primarii si adjunctii lor, si si-ar pastra astfel influenta in partid si in perioada post-electorala.

Daca nu doreste sa-si inverseze functia cu presedintele Abdullah Gul, dupa modelul Putin-Medvedev, Erdogan poate totusi sa faca din cele trei alegeri un avantaj pentru el.

Al doilea scenariu aflat in stadiu de zvon la Ankara si cu sanse mici de realizare este un scrutin programat in toamna. Desi partidul Justitie si Dezvoltare (AKP) nu pare deocamdata sa se gandeasca la asta, exista insa rapoarte potrivit carora, in lumina evenimentelor interne si externe, partiduld e guvernare ar putea fi nevoit sa declanseze alegeri anticipate.

AKP exclude deocamdata ambele scenarii. Daca insa posibilitatea de anticipate in toamna este complet respinsa, cuplarea celor trei alegeri in august 2014 este calificata drept "dificila".

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#Turcia violente scenarii politice, #Turcia alegeri scenarii , #Turcia