Turcia, la o luna dupa lovitura de stat: Mandria si teama domina acelasi popor

Marti, 16 August 2016, ora 17:48
4531 citiri
Turcia, la o luna dupa lovitura de stat: Mandria si teama domina acelasi popor
Foto: Hepta.ro

La o luna dupa puciul esuat, cladirea Parlamentului turc poarta inca urmele bombardamentelor din noaptea de 15 spre 16 iulie: sunt rupte bucati din acoperis, pe holuri sunt gramezi de fiare si cioburi.

Se doreste ca o parte a cladirii sa fie mentinuta in aceasta stare, sa aminteasca mereu de atac, relateaza BBC.

In noaptea aceea rachetele au strapuns sediul Parlamentului si tancurile au invadat strazile Ankarei si Istanbulului in incercarea unei factiuni a armatei de a prelua controlul.

Soldatii au intrat in forta si in hotelul din statiunea Marmaris unde presedintele Recep Tayyip Erdogan era in vacanta. Dar au ajuns prea tarziu - Erdogan fusese evacuat si era in drum spre Istanbul.

Apelul telefonic video pe care l-a dat Erdogan din avion pentru a aparea la CNN Turk si a-i indemna pe oameni sa iasa in strada sa se opuna puciului a fost un moment decisiv pentru cursul pe care urmau sa il ia evenimentele. Aproape 180 de civili sau peste 250 dupa alte date au murit in strada in acea noapte, alaturi de zeci de pucisti si reprezentanti ai fortelor guvernamentale.

Vezi care a fost filmul evenimentelor din noaptea puciului esuat.

"A fost o noapte de teroare - dar nu ne temeam pentru vietile noastre, ne temeam pentru natiunea noastra. Dar aceea a fost ziua in care ne-am aparat democratia. A unit poporul turc. A fost razboiul nostru de eliberare", spune Ravza Kavakci Kan, un parlamentar din partidul lui Erdogan, AKP.

Intr-un fel, tentativa de lovitura de stat a unit o tara foarte polarizata. Pentru prima oara, liderii opozitiei au participat la manifestatii convocate de Erdogan, care au intrunit si un milion de oameni.

Dar "unitatea politica" se opreste aici. Partidul pro-kurd HDP este in continuare ostracizat, fiind invinuit de guvern de legaturi cu separatistii din PKK, care comit regulat atacuri armate.

O alta consecinta a puciului esuat o constituie epurarile fara precedent din ultima luna: peste 23.000 de oameni au fost retinuti si 82.000 concediati sau suspendati. Pe langa armata, epurarile au vizat magistrati si profesori.

O "noua Turcie" in care fie esti cu Erdogan, fie cu Gulen

Acestia sunt acuzati ca au sprijinit incercarea de lovitura de stat sau pe cel considerat responsabil - clericul Fethullah Gulen, care traieste in exil autoimpus SUA si a carei miscare religioasa si sociala are adepti in mai multe tari.

Parlamentarul Kavakci Kan spune insa ca nu e vorba de epurari, ca exista dovezi pentru fiecare dintre cei arestati iar cei care nu au avut legatura cu puciul vor fi eliberati.

In inchisoarea Sincan de langa Ankara sunt tinuti 142 de elevi din scoli militare. Potrivit familiilor, au fost transferati la Ankara pe 15 iulie pentru antrenamente de parasutism, insa autoritatile suspecteaza acum ca au fost mutati pentru a sprijini lovitura de stat.

"Fratele meu s-a antrenat pentru a-si servi tara - ar muri pentru ea", spune sora unuia dintre soldatii detinuti. "Suntem impotriva puciului. Dar cei nevinovati trebuie sa fie eliberati", continua ea.

Alta tanara e cu un bebelus in brate - fiica fratelui ei arestat.

"A implinit un an acum patru zile si are nevoie de el. N-am avut niciodata vreo legatura cu organizatia terorista a lui Feto (Fethullah Gulen, n.r.). Ii blestemam", spune ea.

Adeptii lui Gulen nu sunt invinuiti numai pentru puciul esuat. Protestele din 2013, care au pornit de la planurile de reamenajare a parcului Gezi din Piata Taksim din Istanbul si s-au transformat intr-o miscare pentru drepturi civile la nivel national, sunt puse acum tot pe seama lor.

Tot ei sunt aratati cu degetul si pentru doborarea unui avion rusesc in Turcia, in noiembrie anul trecut, desi la vremea respectiva presedintele si prim-ministrul si-au asumat responsabilitatea.

Astfel, exista temerea ca acum, in "noua Turcie", fie esti un sustinator fervent al guvernului, fie un simpatizant al lui Gulen.

Citeste si ce preconizau doi experti americani dupa tentativa de lovitura de stat

Unei celebre cantarete turce, Sila Gencoglu, i-au fost anulate concertele dupa ce a refuzat sa cante la mitingul pentru democratie din Istanbul.

Uniunea Actorilor s-a plans de "o vanatoare de vrajitoare" care afecteaza intelectuali, jurnalisti si artisti "care n-au nimic de-a face cu Feto".

Actorul Arda Aydin si cinci colegi de breasla au fost suspendati pe parcursul anchetei. Altii au fost concediati pentru "rezultate slabe".

"Probabil am fost suspendati pentru ca ne-am opus guvernului in ultimii ani - dar e de tot rasul sa spuna ca suntem adepti ai lui Gulen", spune el.

Timp de trei saptamani dupa tentativa de lovitura de stat, mii de oameni s-au adunat in fiecare noapte in marile orase ca sa "vegheze" la pastrarea democratiei, ascultand discursurile politicienilor si fluturand steaguri.

Multi au venit pentru presedintele Erdogan, care are acum cea mai mare popularitate de cand si-a preluat mandatul, altii au venit pentru tara de care sunt mandri. Dar teama de divizare inca exista si testul democratiei nu s-a incheiat.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Turcia puci esuat consecinte , #Turcia
Comentarii