Valuri uriașe, chiar și de 12 metri, au băgat spaima în localnicii de pe Coasta Californiei. Forța năucitoare a apei a măturat totul în cale

Sambata, 30 Decembrie 2023, ora 12:47
3530 citiri
Valuri uriașe, chiar și de 12 metri, au băgat spaima în localnicii de pe Coasta Californiei. Forța năucitoare a apei a măturat totul în cale
Inundațiile au provocat pagube însemnate FOTO Captură video YouTube

Valurile masive şi inundaţiile de coastă fac ravagii pentru a treia zi în multe dintre comunităţile de pe coasta Californiei, unde condiţiile extreme au pus vieţi în pericol, maşinile au fost pur şi simplu măturate de ape, iar câţiva privitori entuziasmaţi au fost răniţi, relatează CNN.

Valurile neobişnuit de mari - care se ridică adesea la peste 6 metri - au determinat închiderea plajelor de-a lungul coastei californiene şi au trimis perdele distrugătoare de apă peste mai multe străzi, case şi standuri comerciale de pe plajă.

În comitatul Ventura, grav afectat, valurile au trecut peste diguri şi au împins maşinile parcate în josul străzii şi în intersecţii importante, blocând calea celor chemaţi să intervină, a declarat căpitanul pompierilor Brian McGrath. Inundaţiile dintr-un hotel local au făcut, de asemenea, pagube în toate camerele de la parterul acestuia, a spus el.

Apele mari şi curenţii periculoşi de tip rip asediază de joi o mare parte a coastei de vest, din sudul Californiei până în Oregon, fenomenele fiind cauzate de o serie de furtuni puternice care şi-au făcut loc spre uscat dinspre Oceanul Pacific.

Deşi pericolele se vor diminua sâmbătă pentru locuitorii din nordul Californiei, zonele de coastă din centrul şi sudul Californiei vor continua să fie lovite de valuri extreme, care ar putea ajunge la aproape 7 metri în zonele afectate. Unele valuri care se lovesc de zona Golfului Californiei ar putea atinge un vârf de 12 metri - aproximativ cât un stâlp de comunicaţii - iar altele sunt aşteptate să atingă 8 până la 10 metri.

Coasta sudică a Oregonului va fi lovită de valuri puternice, dar şi de vânt puternic, sâmbătă dimineaţa devreme. Avertizări de valuri înalte sunt în vigoare în regiune până sâmbătă dimineaţa, când sunt aşteptate valuri de până la 8 metri.

Privitorii curioşi şi surferii entuziasmaţi au fost încântaţi de valurile spectaculoase, dar oficialii locali îi îndeamnă pe oameni să nu intre în apă şi să se îndepărteze de plaje din cauza condiţiilor care pot pune viaţa în pericol. "Plajele, cheiurile, porturile vulnerabile NU ar trebui să fie considerate sigure", a declarat Serviciul Naţional de Meteorologie din Los Angeles.

Oficialii din comitatul Ventura au închis toate plajele până în ajunul Anului Nou din cauza valurilor de până la 6 metri care urmează să se lovească de coastă până sâmbătă seara. Comitatul, cu plajele Hermosa, Manhattan şi Palos Verdes, se confrunta sâmbătă cu cele mai mari valuri şi risca să fie afectat de inundaţii semnificative pe coastă. "Ştim că valurile arată impresionant şi înţelegem motivaţia unora de a dori să vină aici să le vadă. Dar le cerem oamenilor să stea departe şi să nu se apropie de zonă, pentru siguranţa lor şi a noastră", au declarat autorităţile.

Serviciile pentru situaţii de urgenţă din Ventura au salvat vineri 10 persoane care au crezut că sunt capabile să navigheze prin acele valuri înalte, a spus căpitanul pompierilor. De asemenea, doi spectatori de pe plajă au ajutat la scoaterea din apă a unui salvamar care avea dificultăţi să ajungă la mal, după ce salvase o persoană în apropierea digului.

Joi, în timpul primei serii de valuri puternice, aproape 20 de persoane au fost măturate de un val care s-a izbit de o balustradă de pe faleză, care era plină de spectatori, în zona Pierpont din Ventura Beach, au declarat oficialii. Opt persoane rănite au fost transportate la spital. "A fost înspăimântător şi apocaliptic", a povestit Colin Hoag, care a filmat oamenii care se străduiau să scape în timp ce valul uriaş se prăbuşea peste balustradă. Apa de mare care se deplasa rapid i-a luat pe unii oameni pe sus şi a lovit maşinile în timp ce şoferii încercau să fugă cu viteză. "Oamenii ţipau şi urlau. Am fugit cât de repede am putut", a relatat Hoag.

Una dintre furtunile care au alimentat aceste valuri va aduce, de asemenea, ploi şi vânt în California până sâmbătă. Ploaia se va deplasa spre interior şi spre sudul Californiei, înainte de a slăbi deasupra Munţilor Stâncoşi, duminică. Mai departe în interior, un amestec de precipitaţii de iarnă va cădea în zone din centrul şi estul Californiei.

Elicea uriașă amplasată pe legendarul cabaret Moulin Rouge s-a prăbușit. Fațada a fost avariată, dar nu sunt victime VIDEO
Elicea uriașă amplasată pe legendarul cabaret Moulin Rouge s-a prăbușit. Fațada a fost avariată, dar nu sunt victime VIDEO
Elicea amplasată pe legendarul cabaret Moulin Rouge, situat în cartierul Pigalle din Paris, s-a desprins şi a căzut în noaptea de miercuri 24 spre joi 25 aprilie, între orele 2.00 şi 3.00,...
Un nou atac rusesc cu rachete asupra orașului Harkov. Pagubele materiale sunt însemnate
Un nou atac rusesc cu rachete asupra orașului Harkov. Pagubele materiale sunt însemnate
Rachete ruseşti au avariat clădiri rezidenţiale şi au rănit şase persoane în al doilea oraş ca mărime din Ucraina, Harkov, miercuri dimineaţă, a declarat guvernatorul Oleh Sînehubov pe...
#inundatii, #pagube, #california, #valuri , #inundatii