Imigrantii si femeile europene

Autor: Ana Ilie
Duminica, 17 Ianuarie 2016, ora 16:32
15724 citiri
Imigrantii si femeile europene
Foto: Arhiva Ziare.com/Anca Magurean

Pentru un scurt moment, intreaga Europa a parut aproape pregatita sa se alature proiectului Germaniei de a accepta imigrantii din Orientul Mijlociu care fug din calea violentelor si cauta o viata mai buna pe batranul continent.

Dar Europa nu a facut acest lucru, pana la urma, si sarcina absorbirii imigrantilor a ramas pe umerii Germaniei si Suediei, Olandei si altor catorva tari. Curand insa, si generozitatea acestor state s-a erodat sub povara sutelor de mii de imigranti.

Evenimentele de Anul Nou din Koln si alte orase germane au contribuit si mai mult la agravarea acestei situatii si este posibil sa fi ingropat pentru totdeauna proiectul, scrie, intr-o analiza, The Economist.

Valul de imigranti in Europa nu poate fi oprit

In ajunul Anului Nou, grupuri de barbati tineri, azilanti, au incercuit femeile in piata principala din Koln, le-au jefuit si le-au agresat sexual. Peste 600 de femei au raportat politiei ca au fost agresate. Dupa Koln, cand europenii se vor gandi la refugiati, nu vor mai avea in minte familiile persecutate sau bebelusii inecati pe drumul periculos spre Europa. Vor vedea tineri amenintatori, impregnati de sexismul atat de comun in Orientul Mijlociu si nordul Africii, scrie publicatia citata.

Aceste temeri, desi exagerate, nu sunt absurde si nu vor fi inlaturate cu toate ca s-a dovedit ca agresorii de la Koln erau in principal marocani si algerieni, nu sirieni.

Este o diferenta culturala importanta intre tarile bogate, liberale, laice, ale Europei, si unele din tarile din care vin acesti imigranti. Este imposibil sa faci un sondaj acum in Siria insa un sondaj Pew din 2013, cu privire la musulmanii din intreaga lume, atata ca peste 90% dintre tunisieni si marocani cred ca o sotie trebuie sa isi asculte mereu sotul.

Cum au schimbat atacurile de la Koln perceptia germanilor despre imigranti

Numai 14% din irakienii musulmani si 22% din iordanieni cred ca unei femei trebuie sa i se permita sa initieze divortul. Si cu toate ca societatile arabe privesc dur crimele sexuale, femeile care se aventureaza singure si in imbracaminte sumara intr-un spatiu public intr-o tara precum Egiptul se pot astepta la hartuieli din partea barbatilor, scrie sursa citata.

Nu este mai probabil ca imigrantii sa comita mai multe crime decat bastinasii. Insa ar fi de neinchipuit sa pretinzi ca nu exista tensiuni intre atitudinile unora si gazdelor lor. Femeile europene se bucura de dreptul de a purta ce doresc, de a purta ce doresc si de a face sau nu sex cu cine vor. Nimanui nu ar trebui sa i se permita sa ingradeasca aceste drepturi.

Cu toate acestea, nu inseamna ca Germania a gresit oferind azil refugiatilor sirieni. Imperativul moral nu s-a schimbat. Jumatate din orasele siriene au fost reduse la gramezi de moloz, sute de mii de oameni sunt morti si zeci de mii mor de foame in localitatile asediate. Mii de refugiati ajung in Grecia saptamanal. Cei care vor sa le inchida usa in nas trebuie sa explice unde anume ar trebui sa mearga in schimb.

In loc sa cedeze panicii morale, Europa trebuie sa gaseasca o modalitate sa gestioneze fluxul de refugiati si sa ii ajute sa se integreze. Un bun inceput ar fi sa insiste ca acestia sa respecte legea. Politia din Koln nu a confruntat hartuitorii. Poate nu a recunoscut ce se intampla sau nu a reactionat suficient de repede sau s-a temut sa fie acuzata de rasism. Poate a fost incompetenta. Indiferent care a fost natura esecului, trebuie rezolvata, mai arata The Economist.

Refugiati in Germania: Val fara precedent de agresiuni sexuale comise de 1.000 de barbati

Camere de luat vederi instalate in locurile publice ar face mai usoara condamnarea celor care se ascund in multimi si germanii ar trebui sa-si depaseasca nelinistea fata de aceasta supraveghere. Cu ceva noroc, politia va invata din aceste greseli si va gasi moduri de a le preveni pe viitor.

Hartuitorii trebuiesc pedepsiti. Azilantii care incalca legea trebuiesc dusi la inchisoare sau deportati - nimeni nu ar trebui trimis inapoi in Siria, dar cancelarul german Angela Merkel are dreptate cand spune ca Marocul si Algeria sunt suficient de sigure.

Mesajul lui Merkel pentru germani: Trebuie sa fim uniti! Refugiatii sunt o oportunitate (

Cand vine vorba de asimilarea nou-venitilor, Europa poate invata de la America - nu este imperialism cultural sa ii inveti pe imigranti ca trebuie sa respecte legea si normele locale precum toleranta si egalitatea sexuala. Si este esential ca acestora sa le vina usor sa gaseasca de munca, pentru ca muncitorii tineri straini pot rezolva problema unei Europe imbatranite si pentru ca se integreaza mai usor asa decat daca stau degeaba prin ghetouri.

Imigrantii care vin pe cele mai periculoase rute in Europa sunt in proportie coplesitoare tineri barbati. In mare, nu schimba raportul intre sexe in Europa, insa in unele zone punctuale o pot face. Districtele cu mai multi tineri singuri decat femei au mai mari sanse sa fie afectate de violente, mai ales daca barbatii sunt someri. Din acest motiv este o prostie sa restrangi capacitatea refugiatilor de a-si aduce partenerii si alti membri ai familiei, asa cum face Guvernul Danemarcei.

Procesul de absorbire a refugiatilor nu va fi nici usor nici rapid, insa este corect sa fie facut si in cele din urma va fi benefic Europei.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#imigranti Europa agresiuni sexuale, #imigranti agresiuni sexuale Germania , #Europa