Inversarea polilor magnetici ai Pământului a început dramatic: Fenomenul neobișnuit care dă lumea peste cap VIDEO

Vineri, 12 Ianuarie 2024, ora 01:42
16955 citiri
Inversarea polilor magnetici ai Pământului a început dramatic: Fenomenul neobișnuit care dă lumea peste cap VIDEO
Inversarea polilor magnetici ai Pământului a început FOTO: Scientist

Ofer Cohen, un fizician american cunoscut de la Universitatea Massachusetts din Statele Unite, a dezvăluit faptul că în prezent se produce un fenomen neobișnuit: deplasarea polilor magnetici ai Pământului, cu sute de kilometri față de acum două sute de ani. Această accelerare ar putea indica începutul unei inversări a câmpului magnetic al planetei noastre, dar oamenii de știință nu pot spun când se va produce.

Câmpul magnetic al Pământului joacă un rol important în protejarea oamenilor împotriva radiațiilor periculoase și a activității geomagnetice care ar putea afecta comunicațiile prin satelit și funcționarea rețelelor electrice, potrivit The Conversation.

Oamenii de știință au studiat și urmărit mișcarea polilor magnetici timp de secole. Mișcarea istorică a acestor poli indică o schimbare în geometria globală a câmpului magnetic al Pământului. Poate indica chiar începutul unei inversări de câmp – o „întorsătură” între polii magnetici nord și sud.

Criza face prăpăd într-o țară iubită de români: ”Nu am găsit de închiriat, este mai scump ca în New York”

În timp ce polul magnetic nord se mișcă puțin nu este mare lucru, o inversare ar putea avea un impact mare asupra climei Pământului și asupra tehnologiei noastre moderne. Dar aceste inversări nu au loc instantaneu. În schimb, ele apar pe parcursul a mii de ani.

Fizicianul explică modalitatea în care sunt generate câmpurile magnetice precum cel din jurul Pământului. Câmpurile magnetice sunt generate de sarcini electrice în mișcare. Un material care permite sarcinilor să se deplaseze cu ușurință în el se numește conductor.

Metalul este un exemplu de conductor – oamenii îl folosesc pentru a transfera curenti electrici dintr-un loc în altul. Curentul electric în sine este pur și simplu sarcini negative numite electroni care se deplasează prin metal. Acest curent generează un câmp magnetic.

Straturi de material conducător pot fi găsite în miezul de fier lichid al Pământului. Curenții de sarcini se mișcă în miez, iar fierul lichid se mișcă și circulă în miez. Aceste mișcări generează câmpul magnetic.

O țară cu bază de forțe americane face un joc dublu: Afaceri record cu Rusia, Arabia Saudită și EAU

Oamenii de știință cartografiază și urmăresc forma și orientarea generală a câmpului magnetic al Pământului folosind măsurători locale ale orientării și amplitudinii câmpului și, mai recent, modele.

Locația polului magnetic nordic s-a deplasat enorm cu aproximativ 600 de mile (965 de kilometri) de când a fost efectuată prima măsurătoare în 1831. Viteza de migrare a crescut de la 10 mile pe an la 34 de mile pe an (16 km până la 54 km) în anii recenți. Această accelerare ar putea indica începutul unei inversări de câmp, dar oamenii de știință chiar nu pot spune cu mai puțin de 200 de ani de date disponibile.

Câmpul magnetic al Pământului se inversează pe scări de timp care variază între 100.000 și 1.000.000 de ani. Oamenii de știință pot spune cât de des se inversează câmpul magnetic, uitându-se la rocile vulcanice din ocean. Ultima inversare a polilor magnetici ai Pământului s-a produs acum aproximativ 780.000 de ani, au calculat experții.

Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că va decide dacă va candida sau nu la scrutinul prezidenţial în funcţie de rezultatul alegerilor comasate - locale şi europarlamentare - din 9 iunie....
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat despre Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că are o atitudine de tipul “noi suntem proşti şi dânsa e deşteaptă”. El...
#inversarea polilor magnetici, #inversarea polilor magnetici pamant, #inversarea polilor magnetici Pamantului, #inversarea polilor Pamantului, #fenomen neobisnuit , #stiri externe