Cum a „expirat” dosarul unei mite de 400.000 de euro. Fostul șef al PSD Neamț, Ioan Munteanu, poate răsufla ușurat

Miercuri, 15 Iunie 2022, ora 03:20
5149 citiri
Cum a „expirat” dosarul unei mite de 400.000 de euro. Fostul șef al PSD Neamț, Ioan Munteanu, poate răsufla ușurat
Ioan Muntean, fost șef PSD Neamț, cere instanței să constate împlinirea termenului de prescripție. FOTO: Ionuț Mureșan

Ioan Munteanu, fost șef al PSD Neamț condamnat pe fond la 6 ani de pușcărie pentru o mită de 400.000 de euro, s-a înscris și el în rândul inculpaților care așteaptă să beneficieze de efectul deciziei CCR cu privire la prescripția faptelor. El are 3 luni la dispoziție să precizeze dacă dorește sau nu să fie judecat în continuare, în ipoteza în care instanța constată că nu mai poate fi tras la răspundere penală.

Procurorii rețin în rechizitoriul trimis în instanță abia în 2017 că Ioan Munteanu a pretins la finele anului 2009 – începutul anului 2010 un procent de 5% din valoarea unui contract încheiat de S.C. Romsys SRL Bucureşti cu Hidroelectrica – Filiala din Piatra Neamţ, în schimbul exercitării influenţei asupra conducerii acestei companii de stat pentru deblocarea unor plăți către Romsys SRL, primind astfel suma totală de 400.000 euro.

Mai bine de 12 ani au trecut acum de la data faptelor, timp în care Ioan Munteanu s-a ales cu o condamnare pe fond la 6 ani de închisoare. Decizia Tribunalului București a venit abia în data de 2 noiembrie 2020.

CCR: Între 2018 și 2022 nu a existat legislație pentru întreruperea prescripției

CCR a constatat, în 2018, că dispozițiile art 155 nu sunt suficient de clare, iar prin decizie din 26 mai 2022, că legea nu a fost pusă în acord cu dispozițiile Curții.

România nu a avut legislație care să întrerupă cursul prescripției între data de 26 aprilie 2018 când CCR a pronunțat prima decizie de neconstituționalitate a prevederilor art 155 și 26 mai 2022, când a constatat că Legiuitorul nu a făcut nimic pentru a pune în acord normele de drept cu decizia instanței de control constituțional, se arată în motivarea deciziei CCR, publicată în Monitorul Oficial.

Procesul în apel al fostului lider PSD Neamț, Ioan Munteanu, oricum bătea pasul pe loc la Curtea de Apel București, deoarece un specialist s-a poticnit într-un supliment de raport de expertiză, la care tot lucrează din luna septembrie a anului trecut, iar de atunci tot solicită documente.

Suplimentul de expertiză vizează firma fiicei lui Ioan Munteanu, SC Suport Media SRL, prin care acesta a primit ultima tranșă dintr-o șpagă de 400.000 de euro.

Motivare: Ioan Munteanu „vorbea nonșalant despre comisioane”

Fostul șef al PSD Neamț, Ioan Munteanu, vorbea „nonșalant despre comisioane în virtutea unor algoritme politice”, fapt care „conturează o normalitate infracțională”, arată judecătorii Tribunalului București în motivarea deciziei de condamnate a acestuia la 6 ani de închisoare. Ioan Muntean se judecă acum la Curtea de Apel București.

Ioan Munteanu a luat de două ori mita „în mână” de la Horațiu Bruno Berdilă Bruno, om de afaceri, director al Romsys, la Hotelul Radisson Blu, unde era cazat pe vremea când era parlamentar. Abia a treia oară s-a gândit Munteanu să disimuleze șpaga printr-o firmă a fiicei sale.

Cei care l-au „dat în primire” la DNA pe Ioan Munteanu sunt Bruno Berdilă (cel care l-a denunţat pe Vasile Blaga la DNA) şi fostul primar al oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.

În trei „tranșe” a luat șpaga Ioan Munteanu:

  • 150.000 de euro la începutul lui 2010.
  • 200.000 de euro în perioada mai – iunie 2010.
  • 50.000 de euro în iulie 2011, ce a fost virată în contul unei societăţi indicată de Muntean, aparținând familiei sale.

Potrivit unor surse judiciare, este vorba despre firma Suport Media SRL, administrate de fiica lui Ioan Munteanu, Raluca Munteanu.

Pentru judecătorul fondului, faptul că Ioan Munteanu a ales să își implice fiica în activitatea infracțională a cântărit greu.

„Se remarcă, de asemenea, faptul că inculpatul, în activitatea infracţională, a implicat şi membri ai familiei, primind sume de bani provenite din infracţiuni, prin firma administrată de fiica sa (care nu a fost audiată în cauză, aceasta fiind stabilită cu familia în America, potrivit celor arătate de inculpat), aspect ce imprimă o gravitate sporită faptelor săvârşite. Astfel, disimularea primirii sumei de 50.000 euro a presupus activităţi pe care le-a efectuat fiica inculpatului (întocmirea contractului fictiv, proces-verbal de recepţie, emiterea facturii, etc.). Aceste aspecte urmează a primi ponderea corespunzătoare în procesul de individualizare a pedepsei. În ceea ce priveşte circumstanţele personale ale inculpatului, tribunalul reţine că acesta are în prezent 70 de ani, studii superioare, fiind de profesie inginer, are trei copii majori și nu este cunoscut cu antecedente penale. Punând în balanţă ansamblul acestor considerente, prin prisma dispoziţiilor legale arătate anterior, tribunalul apreciază că în cauză se impune aplicarea unei pedepse cu închisoarea îndreptată peste mediu, respectiv, 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, respectiv, 5 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, acestea fiind apte să îndeplinească scopul preventiv şi pe cel punitiv al sancţiunilor penale”, arată judecătorul de la Tribunalul București în motivarea deciziei de condamnare.

Citește și:
Judecătoarea șpăgară de la Tribunalul București scapă de dosar prin prescripție. Elena Burlan Pușcaș își va lua salariile din urmă și va „savura” pensia specială
Judecătoarea șpăgară de la Tribunalul București scapă de dosar prin prescripție. Elena Burlan Pușcaș își va lua salariile din urmă și va „savura” pensia specială
Judecătoarea Elena Burlan-Pușcaș de la Tribunalul București, condamnată pe fond la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru o șpagă de 10.000 de euro pentru condamnarea cu...
Efectul „marii prescripții” date de CCR: 11 „gulere albe” care au scăpat de răspunderea penală alături de mii de alți infractori
Efectul „marii prescripții” date de CCR: 11 „gulere albe” care au scăpat de răspunderea penală alături de mii de alți infractori
Un medic și o judecătoare șpăgară, trei politicieni corupți, un evazionist de calibru și alți 6 escroci sunt pe lista „gulerelor albe” care au scăpat de răspunderea penală la 9 luni...
#Ioan Munteanu Neamt, #luare de mita, #prescriptie, #CCR , #justitie