Italia in campanie: Imigrantii romani trebuie sa dispara

Luni, 28 Aprilie 2008, ora 16:33
5107 citiri
Italia in campanie: Imigrantii romani trebuie sa dispara

Dupa ce cazul Mailat a produs in intreaga Italie un val de ura fata de imigranti in general si fata de romani in special, violul comis de romanul Ioan Rus in urma cu peste doua saptamani face ca expulzarea romanilor din Italia sa devina principala tema de campanie electorala pentru politicienii italieni.

Candidatii le promit italienilor siguranta, fiecare venind cu masuri mai drastice pentru romanii care de cele mai multe ori lucreaza legal pe teritoriul Italiei. Astfel, turul al doilea al alegerilor din Roma a fost o noua ocazie pentru promisiuni dure la adresa imigrantilor.

Scrutinul este o confruntare intre Gianni Alemanno, aliatul de dreapta al celui care se pregateste sa devina pentru a treia oara premier al Italiei, magnatul Silvio Berlusconi, si candidatul fortelor de centru-stanga, Francesco Rutelli, care a fost deja primar al Romei in doua randuri.

Alemanno a promis ca va fi dur cu imigrantii ilegali si ca ii va expulza pe cei 20.000 de tigani si alti imigranti care s-au instalat la Roma si au incalcat legea. Alemanno, ministru al Agriculturii intr-unul dintre guvernele lui Berlusconi, este unul dintre liderii Aliantei Nationale, fost partid neofascist care incearca sa se delimiteze de originile sale fasciste pentru a se transforma intr-o forta conservatoare clasica.

Lui Alemanno i se reproseaza insa ca poarta la gat o cruce celtica, simbol al extremei-drepte in Italia, unde o lege din 1993 o aseamana cu svastica nazista. In varsta de 50 de ani, Alemanno vrea sa readuca ordinea publica si controlul in comunitatile de imigranti.

El a mai promis desfiintarea celor 85 de tabere pe care romii si le-au instalat la Roma si indepartarea de pe teritoriul italian a celor care locuiesc aici. Va putea conta si pe viitorul ministru de Interne, Roberto Maroni, din Liga Nordului, care a anuntat masuri aspre vizandu-i cu precadere pe cetatenii romani.

Nici contracandidatul lui, Francesco Rutelli, in varsta de 53 de ani, nu este mai ingaduitor cu romanii.

"Cu romanii cersetori nu se poate sa fim blanzi", a spus Rutelli. Si ca sa nu ramana mai prejos in ceea ce priveste determinarea de a readuce siguranta pe strazile Romei, el a propus ca femeile sa poarte bratari antiviol care sa le permita sa alerteze politia in caz de pericol. Ironic, Alemanno a spus ca este o situatie asemanatoare unei "burca electronice".

Chiar luni, in cea de a doua zi a scrutinului, comisarul european al Justitiei in exercitiu si viitorul ministru italian de Externe Franco Frattini a propus expulzarea strainilor care nu dispun de un venit minim pentru a supravietui in Italia, dupa ce saptamana trecuta declarase ca i se pare "rezonabila" renegocierea directivei UE pentru a limita libera circulatie a cetatenilor europeni in spatiul comunitar.

"Trebuie votata o lege care ar stabili pragul minim de venit sub care strainii nu pot sta in tara noastra mai mult de 90 de zile", a declarat el intr-un interviu acordat cotidianului de dreapta Il Giornale, detinut de lui Silvio Berlusconi.

"Ar fi de ajuns sa luam criteriile" Institutului National de Statistici privind Saracia (ISTAT), a explicat el. "Cei care depasesc acesti parametri ar putea ramane, in timp ce aceia care nu dispun de acest venit minim ar fi retrimisi in tara lor de origine", a adaugat el.

Potrivit ISTAT, pragul de saracie in 2006 era de 970,34 de euro pe luna pentru o familie de doua persoane.

Frattini a pledat de asemenea pentru ca strainii care au comis delicte in Italia sa fie judecati, condamnati si apoi extradati.

"Trebuie sa isi ispaseasca pedeapsa in tara de origine. Nu este drept sa ramana in inchisorile noastre de cinci stele, care costa contribuabilii multi bani", a spus el.

Gianfranco Fini - fost vicepremier si ministru de Externe al Italiei si liderul Aliantei Nationale - spunea saptamana trecuta ca si-ar dori reintroducerea obligativitatii vizelor pentru cetatenii romani. "Nu exclud posibilitatea reintroducerii vizelor de intrare pentru romani si de a rediscuta, in cadrul Uniunii Europene, despre regulile liberei circulatii a persoanelor", declarase Fini in emisiunea de televiziune Porta a Porta. El a recunoscut ca aceste negocieri vor fi dificile, insa a adaugat ca "nimic nu este imposibil".

Frattini a declarat atunci ca ideea de a renegocia directiva UE pentru a limita libera circulatie a cetatenilor europeni in spatiul comunitar i se pare "rezonabila". "Este nevoie de o noua directiva, asa cum a spus Maroni (probabil viitor ministru de interne - n.red.) pentru ca cea din 2004 este depasita", declarase Frattini intr-un interviu acordat cotidianului La Stampa, reamintind insa ca vor trece cel putin doi ani pentru ca eventuale noi reguli in acest domeniu sa intre in vigoare.

La inceputul lunii aprilie mai multi lideri ai comunitatii romane din Italia declarasera pentru NewsIn ca participarea cetatenilor romani la vot va fi aproape nula, iar putinii care vor vota se vor exprima impotriva taberei lui Walter Veltroni care a facut din romani "tapi ispasitori".

Mailat si Rus, "monstrii" care au ingrozit Italia

Ultimele zile de campanie pentru Primaria Romei au fost dominate de scandalul violului pentru care este banuit un imigrant roman, Ioan Rus, o problema care a avut o larga mediatizare reamintind de cazul Mailat, din toamna, cand un roman de origine roma a fost acuzat ca a agresat-o mortal pe o femeie in varsta de 47 de ani, sotia unui ofiter din marina militara italiana.

Cazul Mailat a provocat o vie emotie si a determinat guvernul sa emita un decret-lege care sa permita indepartarea de pe teritoriul italian, in anumite conditii, a cetatenilor comunitari.

Ioan Rus, prins pe 17 aprilie, este suspectat ca a violat si injunghiat o femeie africana de 31 de ani, fiica unui diplomat din Lesotho. Injunghiata, ea a scapat cu viata gratie transportarii sale urgente la spital. Ancheta autoritatilor italiene arata ca Rus nu muncea si locuia intr-o tabara de nomazi. Ioan Rus se afla in Italia din ianuarie 2007 si nu era cunoscut cu antecedente in Italia, insa in Romania a fost condamnat de trei ori, in 1995, 1996 si 1998, pentru furt calificat. Rus, originar din localitatea muresana Iernut, a locuit in Tarnaveni pana sa plece in Italia.

Cazul Rus nu a fost singurul care sa determine reactia violenta impotriva imigrantilor. Pe 24 aprilie a fost arestat Claudiu Stoleru in localitatea Cittavecchia pentru uciderea unui cuplu din Lugagnano di Sona, o provincie veroneza. Stoleru, care zugravea casa lui Luigi Meche si a Lucianei Rambaldo, i-a asasinat pe amandoi sustinand ca barbatul ii facuse avansuri sexuale insistente.

Dupa cazul Mailat, din octombrie 2007, fostul primar Walter Veltroni a incercat sa risipeasca teama de imigrantii infractori cerand o lege de urgenta care sa permita expulzarea fara proces a cetatenilor comunitari considerati un pericol pentru ordinea publica. Legea, vizandu-i in special pe romani, a fost adoptata de guvernul lui Romano Prodi, dar a avut suficiente scapari care nu i-au permis sa aiba efectul dorit.

Italienii se duc la vot, duminica si luni, si in alte regiuni ale tarii unde se desfasoara tururi de departajare. Aproape sase milioane de alegatori sunt asteptati la vot pentru a transa in diferite curse electorale, inclusiv pentru guvernul provinciei Roma si pentru primariile din orasele Vicenza si Udine, din nord.

La Roma, urnele s-au deschis duminica la ora 9:.00, ora Romaniei. Castigatorul va fi cunoscut luni dupa-amiaza, in jurul orei 16:00, dupa o zi si jumatate de scrutin.

Tot mai multe orașe din Italia s-au săturat de supraaglomerare. Măsurile anunțate în zone turistice îndrăgite de români
Tot mai multe orașe din Italia s-au săturat de supraaglomerare. Măsurile anunțate în zone turistice îndrăgite de români
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment menit să descurajeze turiştii să sosească în perioadele de vârf,...
Vara vine mai repede în Capri. Una dintre cele mai selecte insule din Europa e îmbrăcată acum în galben și verde și înconjurată de albastru REPORTAJ
Vara vine mai repede în Capri. Una dintre cele mai selecte insule din Europa e îmbrăcată acum în galben și verde și înconjurată de albastru REPORTAJ
Pe o listă a celor mai exclusiviste locuri din Europa, demne de vizitat din martie până în noiembrie, insula Capri ocupă un loc de cinste. Este refugiul ideal după sau în timpul unui...
#campanie, #Italia, #rus, #imigranti, #expulzari, #Mailat , #stiri Ioan Rus
Comentarii