Ion Rădoi crede că Metrorex vrea să-i dizolve sindicatul printr-un plan meschin. De ce stă cu ochii Regia pe procesul liderului de la Metrou

Joi, 04 August 2022, ora 22:22
3550 citiri
Ion Rădoi crede că Metrorex vrea să-i dizolve sindicatul printr-un plan meschin. De ce stă cu ochii Regia pe procesul liderului de la Metrou
Ion Rădoi, liderul suspendat al Sindicatului Liber de la Metrou. FOTO: Ionuț Mureșan

Ion Rădoi, liderul suspendat al Sindicatului Liber Metrou, crede Regia Autonomă de Exploatare a Metroului vrea să-i bage bage în faliment firma sindicatului, Sindomet Servcom SRL, pentru ca Metrorex să pună mâna pe activele ei. Metrorex stă cu ochii pe procesul lui Ion Rădoi în calitate de „persoană interesată”, iar Regia a fost reprezentată de un avocat.

Curtea de Apel București a luat în discuție, joi, 4 august, contestația lui Ion Rădoi și a partenerei lui, Elena Claudia Mina, împotriva deciziei Tribunalului București din data de 18 iulie, prin care magistrații au menținut măsura sechestrului asigurator pe hotelul, restaurantul și vilele firmei Sindomet Servcom SRL de la Bușteni, imobile în valoarea totală de 1.109.111 de euro.

Avocata lui Ion Rădoi, Mariana Ștefan, a arătat în fața Curții de Apel București că măsurile asiguratorii sunt obligatorii a fi luate cu privire la bunurile inculpaților, nicidecum ale terților. Mai mult, bunurile pe care a fost pus sechestru ar fi fost edificate de firma Sindomet Servcom SRL, din cotizațiile membrilor de sindicat, cu mult înainte de perioada pretins infracțională la care fac referire procurorii DNA.

„Intenția este ca firma sindicatului să intre în faliment, iar Metrorex să execute aceste bunuri”, a declarat în fața instanței avocata lui Ion Rădoi.

Interesant este că în acest proces – o simplă contestație la menținerea sechestrului – Metrorex a avut avocat și are calitatea de „intimat-persoană interesată”. Avocatul Regiei Autonome de Exploatare a Metroului a solicitat respingerea contestațiilor ca inadmisibile.

Procuror DNA: „Luarea măsurilor asiguratorii este obligatorie”

Pe de altă parte, procurorul de ședință al DNA a solicitat respingerea contestațiilor formulate de Ion Rădoi și de Claudia Elena Minea ca inadmisibile (deoarece nu pe bunurile lor a fost pus sechestrul), iar cu privire la contestația formulată de firma Sindomet Servcom SRL a cerut respingerea ei ca nefondată (pentru că există temeiuri pentru menținerea sechestrului).

„Cei doi contestatori au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni prevăzute de art.13 din Legea nr. 78/2000, adică folosirea influenței în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, respectiv complicitate la această infracțiune. Față de aceste dispoziții legale și față de obiectul infracțiunii, luarea măsurilor asiguratorii este obligatorie. Legea autorizează confiscarea specială asupra acestor bunuri. Există probe că SC Sindomet Servcom SRL a obținut foloase necuvenite de 10 milioane de lei prin acțiunile inculpatului Ion Rădoi. În mod corect procurorul de caz a efectuat o evaluare obiectivă a acestor bunuri. Am folosit valorile minimale, de aceea valoarea bunurilor este net inferioară foloaselor necuvenite”, a declarat procurorul DNA.

Sechestru pe hotelul, restaurantul și vilele sindicaliștilor Metrorex

Reprezentantul DNA a făcut referire la valoarea totală a imobilelor puse sub sechestru, de 1.109.111 euro, în raport cu valoarea sumei calculate ca fiind obținută din foloase necuvenite, de 2.023.397 de euro.

Pe data de 18.07.2022, Tribunalul București a menținut măsurile asiguratorii dispuse de procurorii DNA în acest dosar, însă decizia a fost contestată de Ion Rădoi, Elena Claudia Minea și de firma conrolată de cei doi, Sindomet Servcom SRL, pe rolul Curții de Apel București.

Prin ordonanța procurorilor DNA din data de 13.12.2021, s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurator asupra următoarelor bunuri imobile aparținând Sindomet Servcom SRL, până la concurența sumei de 10.000.000 lei. Este vorba de 14 imobile, toate în stațiunea Bușteni, printre care se numără un hotel, un restaurant, două vile și o serie întreagă de terenuri intravilane.

Acestea sunt o parte dintre imobilele folosite de Ion Rădoi în scopul de a-i determina pe angajații Matrorex care făceau parte din sindicatul lui să-i asculte ordinele. Ei primeau bilete de concediu în aceste locații din Bușteni.

Ion Rădoi, deferit justiției pentru folosirea influenței și șantaj

Ion Rădoi, preşedinte al sindicatului Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pe data de 18.04.2022, într-un dosar în care este acuzat de folosirea influenţei şi de şantaj, potrivit unui comunicat al DNA.

Ion Rădoi, la data faptei şi în prezent preşedinte al sindicatului Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou (USLM) şi administrator în fapt al SC Sindomet Servcom SRL (societate deţinută de USLM), este acuzat de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un sindicat, având ca scop obţinerea de foloase necuvenite (7 acte materiale) şi şantaj.

Iubita lui Ion Rădoi, Elena Claudia Mina, în calitate de administrator al unor societăţi comerciale, este acuzată de complicitate la infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un sindicat, având ca scop obţinerea de foloase necuvenite (3 acte materiale).

Acuzațiile procurorilor DNA pentru Ion Rădoi și pentru iubita sa

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că prezenta cauză a avut ca obiect investigarea modului în care Rădoi şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea de lider sindical pentru a obţine foloase necuvenite din exploatarea şi administrarea spaţiilor comerciale din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2017 - iulie 2021.

„Influenţa şi autoritatea în calitate de lider sindical ar fi fost folosite în raport cu responsabili decizionali din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi conducerea SC Metrorex SA pentru atingerea unor scopuri personale sau pentru interese de grup, fără legătură cu dialogul social, ori protejarea drepturilor salariaţilor”, spun anchetatorii.

DNA precizează că, în cursul anului 2003, SC Metrorex SA a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firmă deţinută de Sindicatul Unitatea - Sindicatul Liber de la Metrou şi controlată de Ion Rădoi, ce avea ca obiect exploatarea şi administrarea în comun a suprafeţelor din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou care se pretau la organizarea de activităţi comerciale, în scopul obţinerii de profit.

În realitate, arată procurorii, SC Sindomet Servcom SRL ar fi controlat şi gestionat singură administrarea spaţiilor comerciale de la metrou, având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spaţiilor comerciale, a modului de înfiinţare de noi spaţii comerciale şi de stabilire a chiriei pentru spaţiul comercial închiriat.

Se mai face metroul București - Aeroportul Otopeni? Când ar începe lucrările. Reacția Metrorex
Se mai face metroul București - Aeroportul Otopeni? Când ar începe lucrările. Reacția Metrorex
Mai nimic nu s-a mai auzit despre linia de metrou care ar trebui să lege Capitala de aeroport. Ziare.com a aflat noi informații despre acest proiect. Construirea liniei de metrou până la...
Două noi linii de metrou în București: transport rapid inclusiv în cele mai puțin dezvoltate cartiere din Capitală
Două noi linii de metrou în București: transport rapid inclusiv în cele mai puțin dezvoltate cartiere din Capitală
Transportul este suprasolicitat în București nu doar la suprafață, ci și în subteran. Nu de puține ori, imagini cu îmbulzelile de la metroul din Capitală au ajuns virale pe internet....
#Ion Radoi, #sindicat metrou, #metrorex, #greva metrou, #spatii comerciale metrou, #sechestru , #justitie