Armata israeliană a salvat doi ostatici după un raid din orașul Rafah. Operațiunea s-a bazat pe „informații precise”

Luni, 12 Februarie 2024, ora 07:21
2386 citiri
Armata israeliană a salvat doi ostatici după un raid din orașul Rafah. Operațiunea s-a bazat pe „informații precise”
Soldați israelieni înaintând în Gaza FOTO Israel Defense Forces

Armata israeliană a anunţat că a salvat doi ostatici din captivitate în Fâşia Gaza, luni dimineaţă, marcând un succes mic, dar simbolic semnificativ, în încercarea sa de a aduce acasă peste 100 de captivi despre care se crede că sunt deţinuţi de gruparea militantă Hamas, relatează AP

Potrivit oficialilor palestinieni, doi bărbaţi au fost salvaţi dintr-o clădire rezidenţială din oraşul Rafah, în cadrul unui raid în care au murit cel puţin şapte persoane. Martorii au raportat cel puţin 17 raiduri aeriene, rachete de semnalizare şi focuri de la un elicopter Apache.

Armata i-a identificat pe cei doi ostatici salvaţi ca fiind Fernando Simon Marman, în vârstă de 60 de ani, şi Louis Har, în vârstă de 70 de ani, şi a precizat că ambii sunt în stare bună din punct de vedere medical. Aceasta a precizat că ambii bărbaţi au fost răpiţi de militanţi Hamas din Kibbutzul Nir Yizhak în atacul transfrontalier din 7 octombrie, care a declanşat războiul dintre Israel şi Hamas, aflat acum în a cincea lună. Ei sunt doar al doilea şi al treilea ostatic care au fost salvaţi în siguranţă.

Locotenent-colonelul Richard Hecht a declarat că operaţiunea s-a bazat pe "informaţii precise" şi că locul, situat la etajul al doilea al unei clădiri, era supravegheat de "ceva timp". El a precizat că premierul Benjamin Netanyahu s-a alăturat şefului armatei israeliene şi altor înalţi oficiali în timp ce se desfăşura raidul.

Se estimează că militanţii Hamas au ucis aproximativ 1.200 de persoane şi au răpit alte 250 în raidul din 7 octombrie care a declanşat războiul. O ofensivă israeliană aeriană şi terestră a provocat apoi moartea a peste 28.000 de palestinieni, potrivit oficialilor locali din domeniul sănătăţii.

Peste 100 de ostatici au fost eliberaţi în timpul unui armistiţiu de o săptămână în noiembrie. Israelul afirmă că aproximativ 100 de ostatici au rămas în captivitatea Hamas. Hamas deţine rămăşiţele a aproximativ 30 de ostatici care fie au fost ucişi la 7 octombrie, fie au murit în captivitate.

Israelul a făcut din salvarea tuturor ostaticilor unul dintre principalele obiective ale războiului.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Armata israeliană a prezentat un „plan de evacuare” a civililor din Gaza aflați în „zonele de luptă”
Armata israeliană a prezentat un „plan de evacuare” a civililor din Gaza aflați în „zonele de luptă”
Armata israeliană a prezentat un plan de "evacuare" a civililor din "zonele de luptă" din Fâşia Gaza, a anunţat luni biroul lui Benjamin Netanyahu, care este în continuare hotărât să...
Statele Unite apreciază negocierile „constructive” dintre Israel și Hamas: „Aceste discuţii merg bine”
Statele Unite apreciază negocierile „constructive” dintre Israel și Hamas: „Aceste discuţii merg bine”
Există tot mai multe semne de progres în negocierile pentru încetarea focului în Fâşia Gaza şi schimbul de ostatici, a declarat joi directorul de comunicare al Consiliului Naţional de...
#Israel, #Gaza, #razboi , #Israel Fasia Gaza