Cum va arata Orientul Mijlociu după războiul din Israel. ”Democrația israeliană ar putea sfârși în cimitirul iluziilor”

Miercuri, 11 Octombrie 2023, ora 23:01
6717 citiri
Cum va arata Orientul Mijlociu după războiul din Israel. ”Democrația israeliană ar putea sfârși în cimitirul iluziilor”
Orientul Mijlociu/ FOTO: britannica.com

Atacurile din 7 octombrie asupra Israelului comise de grupările teroriste palestiniene Hamas și Jihadul Islamic Palestinian sunt comparate cu 11 septembrie și Pearl Harbor, de analiști.

Dar acestea nu au fost doar atacuri tragice. Au fost puncte de plecare pentru războaie seismice. Va duce și 7 octombrie la o conflagrație mai amplă în regiune? se întreabă The Atlantic.

Orientul Mijlociu riscă perspectiva unui nou război regional după atacul Hamas asupra Israelului. Atacurile din weekend asupra Israelului ar putea compromite eforturile depuse de Statele Unite pentru normalizarea relațiilor dintre Arabia Saudită și Israel.

Declarații făcute de membri ai cabinetului Netanyahu indică faptul că Israelul ia în considerare toate opțiunile, inclusiv o operațiune terestră, și că războiul său nu se va limita la Gaza. „Dacă Israelul va lua în vizor pe de-a întregul Iranul și pe apropiații săi, așa cum sugerează Netanyahu, conflictul s-ar putea extinde în Orientul Mijlociu și ar putea să apară un nou val de turbulențe. Se știa că Israelul va răspunde dur la acest atac. Nu știm ce va face Iranul dacă el sau apropiații săi din axa de rezistență, inclusiv Hezbollah, vor fi vizați. Modul în care va contraataca Israelul și răspunsurile pe care le va primi vor determina dacă vom intra într-un nou Orient Mijlociu“, scrie publicația turcă Sabah.

"Acest lucru ar putea provoca o revoltă a palestinienilor din Cisiordania, de exemplu. Iranul și-ar putea folosi influența puternică în Liban, Irak și Siria pentru a determina aceste țări să se alăture Hamas în lupta împotriva Israelului. Iar autocratul Vladimir Putin ar putea să se folosească de legăturile sale strânse cu regimul Assad și să pună gaz pe foc, pentru că nu ratează nicio ocazie de a stârni orice conflict care slăbește Occidentul și distrage atenția de la războiul din Ucraina", spun unii analiști.

Le Figaro scrie că acesta este probabil sfârșitul Autorității Palestiniene în forma sa actuală care, la 19 ani de la alegerea lui Mahmoud Abbas, s-a împotmolit în ilegitimitate și corupție. Este, de asemenea, ultima suflare a "soluției celor două state", o himeră în fața căreia israelienii, întăriți în convingerea că au în față un dușman de moarte, își vor închide mintea și mai ferm decât înainte. Procesul de normalizare a relațiilor cu vecinii arabi ai Israelului ar putea, de asemenea, să se încheie, ca daune colaterale. Chiar și democrația israeliană, deja subminată de guvernul de coaliție religioasă de dreapta, ar putea sfârși în cimitirul iluziilor."

Palestina, linie de falie între occidentali și o parte a Sudului global

În timp ce Parisul, Londra, Washingtonul, Berlinul și Roma, precum și o parte din țările BRICS au condamnat fără rezerve atacul sângeros al Hamas împotriva Israelului, alte țări, precum Sudanul, China sau Egiptul, s-au arătat mai ezitante, cu riscul de evidențiere a limitelor grupului de state emergente. Războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei a fost o oportunitate, în 2022, de a vedea noi fracturi pe scena internațională. Acestea sunt din nou testate de explozia regională care a fost ofensiva mortală a Hamas pe pământul israelian din 7 octombrie.

Occidentul s-a regăsit într-o condamnare fără rezerve a băii de sânge și a răpirii soldaților și civililor israelieni comise de milițienii Hamas, organizație plasată de multă vreme pe listele negre americane și europene ale organizațiilor teroriste. Această condamnare a fost completată de exprimarea sprijinului total și fără rezerve pentru autoritățile israeliene. La polul opus, o minoritate de țări din Sudul Global, pe o axă care se întinde de la Liban până la Afganistan, incluzând Algeria și Tunisia, dar și Sudanul sau Africa de Sud s-au pronunțat fără nicio rezervă în favoarea palestinienilor, sau chiar a Hamas. Inclusiv unul dintre cele mai noi state intrate în BRICS, Iranul, scrie Le Monde.

Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Un deputat iranian a avertizat că Teheranul ar putea fabrica o armă nucleară în câteva zile, sporind astfel îngrijorările legate de consecințele escaladării tensiunilor din Orientul...
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
#Israel, #atac, #Hamas, #victime, #bombardamente, #Gaza, #orientul mijlociu , #Israel