Statele Unite, aproape de a fi atrase într-un război periculos în Orientul Mijlociu

Sambata, 21 Octombrie 2023, ora 15:55
4007 citiri
Statele Unite, aproape de a fi atrase într-un război periculos în Orientul Mijlociu
SUA au trimis două portavioane în zona/ breakingdefense.com

O navă a marinei americane a interceptat rachete lansate de rebelii houthi în Yemen. Două baze americane din Siria au fost atacate. În Irak, drone și rachete au tras asupra forțelor americane.

Gaza poate fi locul în care războiul are loc acum, dar în Orientul Mijlociu luminile de avertizare pentru alte probleme care clipesc roșu, se arată într-o analiză CNN.

SUA au desfășurat două grupuri de protavioane în estul Mediteranei pentru a descuraja Iranul și aliații săi, Siria și Hezbollah, să deschidă noi fronturi împotriva Israelului. Două mii de pușcași marini americani sunt în așteptare pentru desfășurarea în regiune.

Președintele american Joe Biden a petrecut șapte ore în Israel miercuri, exprimând sprijinul deplin pentru campania Israelului împotriva Gazei, deși îndemnând liderii israelieni și repetând în discursul său de joi seara de la Casa Albă, să nu fie orbiți de furie. Biden se angajează să ofere Israelului ajutor suplimentar de miliarde de dolari.

Înainte de aceasta, secretarul de stat Antony Blinken a petrecut șapte ore întâlnindu-se cu cabinetul de război al Israelului – nu cu cabinetul obișnuit al Israelului, cu guvernul de război.

În tot acest timp, SUA transportă aerian cantități masive de muniție și echipament pentru a ajuta efortul de război israelian.

Totul înseamnă că: Statele Unite se apropie mai mult de posibilitatea foarte reală de implicare directă într-un război regional în Orientul Mijlociu. Aceasta nu este campania din 1991 de expulzare a armatei lui Saddam Hussein din Kuweit sau invazia Irakului din 2003, ambele precedate de luni de planificare și pregătire. Atunci, SUA și aliații săi au determinat ora, locul și amploarea atacului.

Acum, în cel mai bun caz, SUA se luptă să răspundă la evenimente care în mare parte nu sunt sub controlul său.

Iar pe acest teren periculos, brusc vulnerabilitățile prezenței militare americane extinse din Orientul Mijlociu sunt evident.

Rivalități regionale

SUA au trupe în nord-estul și sud-estul Siriei, o țară în care armata lui Bashar al-Assad și forțe din Rusia, Turcia, Iran, Hezbollah, o serie de facțiuni anti-regim și miliții kurde operează toate, la care se adaugă rămășițe încă active ale Statului Islamic. Israelul bombardează în mod regulat ținte în Siria, cel mai recent, aeroporturile din Alep și Damasc, cu scopul de a opri Iranul să trimită arme și muniții.

SUA au, de asemenea, o prezență militară în Irak, unde o multitudine de miliții bine înarmate și întărite prin lupte susținute de iranieni operează în mare măsură independent de guvernul de la Bagdad. Și apoi este Iranul.

În ciuda deceniilor de sancțiuni draconice ale SUA, Iranul a reușit să dezvolte o serie de armament sofisticat. Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) a câștigat o experiență valoroasă de luptă în Siria și Irak. A oferit antrenament și arme rebelilor houthi din Yemen, regimului sirian, Hezbollah, Hamas și Jihadulului Islamic.

În urma asasinarii de cătrew SUA în ianuarie 2020 a comandantului IRGC Qasem Soleimani, Iranul a reușit să tragă o salvă de rachete într-o bază americană din Irakul vecin.

Și deși costă mii de dolari să muți un soldat sau un pușcaș marin din SUA în Orientul Mijlociu, este doar o călătorie cu autobuzul pentru un soldat IRGC pentru a ajunge la Bagdad, Damasc sau Beirut.

S-ar putea ca SUA să aibă cea mai puternică armată din lume, dar așa cum au demonstrat dezastrul american din Vietnam și Afganistan, aceasta nu este o garanție a victoriei asupra unui inamic hotărât și plin de resurse.

În timpul vizitelor recente la Beirut, Damasc, Bagdad și Doha, ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian a avertizat în mod repetat, dacă Israelul își continuă ofensiva împotriva Gaza, deschiderea de noi fronturi nu poate fi exclusă. Poate fi o retorică goală. Sau poate nu.

Proteste împotriva Israelului și SUA

Pe măsură ce războiul din Gaza evoluează, Orientul Mijlociu fierbe de furie. În Iordania, Liban, Libia, Yemen, Iran, Turcia, Maroc, Egipt și în alte părți au izbucnit proteste împotriva Israelului, dar o mare parte a furiei este îndreptată și împotriva celui mai vocal, persistent și generos susținător al Israelului, Statele Unite.

Regele Abdullah al Iordaniei, cel mai cooperant prieten arab al Washingtonului, a anulat summitul programat cu președintele Biden la Amman, în urma exploziei mortale de la Spitalul Baptist Al-Ahli din Gaza. Fără îndoială, el și ceilalți participanți la summit-ul planificat, președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi și președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas, nu au vrut să fie văzuți cot la cot cu un lider american care a îmbrățișat cu atâta pasiune Israelul pe măsură ce numărul morților în Gaza a crescut.

SUA mai pot număra aliați printre autocrații regiunii, dar populațiile sunt cu totul altceva.

Furia a fost supraalimentată în urma unei explozii mortale de la Spitalul Baptist Al-Ahli din Gaza, marți, ucigând sute de oameni. Oficialii palestinieni acuză Israelul că a lovit spitalul. Israelul neagă.

Reuniți joi la Cairo, președintele Sisi și regele Abdullah au emis o declarație comună în care avertizau că „dacă războiul nu se oprește și se extinde, conflictul amenință să cufunde întreaga regiune într-o catastrofă”.

Luptătorii Hezbollah vizează zilnic pozițiile armatei israeliene, folosind rachete ghidate pentru a lovi tancuri, trupe și, cel mai constant, echipamente de supraveghere și comunicații. Aripile militare ale Hamas și Jihadul Islamic Palestinian trag ocazional salve de rachete în Israel. Israelienii ripostează, vizând ceea ce spun ei că este infrastructura militară a Hezbollah. Combatanți și civili au fost uciși și răniți de ambele părți.

Este suficient pentru a ține în frâu nervozitatea, dar nu suficient, încă, pentru a precipita un război total și nu este suficient, încă, pentru a atrage SUA în conflict. Dar posibilitatea foarte reală există.

Grupurile de portavioane americane aflate la orizont sunt acolo pentru a descuraja Iranul, Hezbollah și alții să meargă prea departe. Dacă o fac, iar SUA răspunde, atunci toate pariurile sunt oprite.

Toate piesele sunt acum la locul lor pentru ca cearta de zeci de ani a Israelului cu palestinienii să explodeze într-un cataclism regional. Și SUA ar putea fi în mijlocul ei.

Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Un deputat iranian a avertizat că Teheranul ar putea fabrica o armă nucleară în câteva zile, sporind astfel îngrijorările legate de consecințele escaladării tensiunilor din Orientul...
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
#Israel, #razboi, #Fasia Gaza, #SUA, #orientul mijlociu , #Israel Fasia Gaza