Cât de departe poate merge America pentru a apăra Israelul. Pentagonul a trimis ofițeri să-i consilieze pe israelieni în războiul urban

Miercuri, 25 Octombrie 2023, ora 00:55
2564 citiri
Cât de departe poate merge America pentru a apăra Israelul. Pentagonul a trimis ofițeri să-i consilieze pe israelieni în războiul urban
USS Eisenhower, portavion american trimis să ajute Israelul FOTO / captură video dvidshub.net

Administrația Biden este îngrijorată de faptul că Israelului nu are obiective militare realizabile în Gaza și că Forțele de Apărare Israelului nu sunt încă pregătite să lanseze o invazie terestră cu un plan care poate funcționa, au spus oficiali înalți ai administrației.

În conversațiile telefonice cu omologul său israelian, Yoav Gallant, secretarul american al Apărării Lloyd J. Austin III a subliniat necesitatea unei analize atente a modului în care forțele israeliene ar putea conduce o invazie terestră a Gaza, unde Hamas menține rețele complexe de tuneluri sub zone dens populate.

Oficialii administrației Biden au insistat că Statele Unite nu i-au spus Israelului ce să facă și că încă susțin invazia terestră. Dar Pentagonul a trimis un general de trei stele,James Glynn, împreună cu alți ofițeri, pentru a-i ajuta pe israelieni să facă față provocărilor de a duce un război urban.

SUA și-au promis sprijinul neclintit Israelului și l-au susținut cu ajutor militar. Dar cu cicatricile încurcăturilor din trecut din regiune încă resimțite, unde este limita implicării SUA, se întreabă BBC.

În prima sa reacție la atacul asupra Israelului al Hamas, președintele Biden a spus clar de partea cui este: „Israelul are sprijinul Statelor Unite”, a spus el.

„Pentru oricine se gândește să profite de situație, am un cuvânt: nu”, a adăugat el.

Acest avertisment a vizat în mod clar Iranul și aliații săi.

Trupele americane din Irak și Siria au fost atacate de mai multe ori în ultimele zile, spune Pentagonul, iar un distrugător american din Marea Roșie a interceptat rachete trase din Yemen care erau „potențial” îndreptate spre Israel.

SUA ar interveni în caz de extremă urgență

Statele Unite au deja un grup de portavioane în estul Mediteranei, căruia i se va alătura în curând un altul. Fiecare portavion are la bord peste 70 de aeronave - putere de foc considerabilă. Biden a pus, de asemenea, mii de soldați americani în așteptare pentru a se muta în regiune, dacă este necesar.

SUA este cel mai mare susținător militar al Israelului, oferind aproximativ 3,8 miliarde de dolari pe an ajutor pentru apărare.

Avioanele israeliene care bombardează Gaza sunt de fabricație americană, la fel ca majoritatea munițiilor cu ghidaj de precizie utilizate acum. Unele dintre rachetele interceptoare ale sistemului de apărare antiaeriană Iron Dome al Israelului sunt produse și în SUA.

Vineri, 20 octombrie, președintele Biden a cerut Congresului să aprobe o finanțare de 14 miliarde de dolari aliatul său din Orientul Mijlociu, ca parte a unui pachet de ajutor militar de 105 miliarde de dolari.

A doua zi, Pentagonul a anunțat că va trimite două dintre cele mai puternice sisteme de apărare antirachetă în Orientul Mijlociu - o baterie Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) și baterii Patriot suplimentare.

Dar ar fi un președinte al SUA cu adevărat dispus să se implice într-un alt război, mai ales într-un an electoral? Recentele aventuri militare americane în regiune s-au dovedit costisitoare - din punct de vedere politic, economic și din punct de vedere al vieții americanilor.

Michael Oren, fost ambasador al Israelului în SUA, consideră că președintele Biden a făcut deja un prim pas prin mutarea portavioanelor americane în regiune. „Nu scoți genul ăsta de pistol decât dacă ești dispus să-l folosești”, spune el.

Dar Seth G Jones, de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, spune că SUA ar fi foarte reticente în a se angaja direct militar într-un război din Gaza.

Prezența portavioanelor, spune el, ar putea fi utilă „fără să tragă niciun foc”, nu în ultimul rând datorită capacității lor de a colecta informații și de a asigura apărare antiaeriană. Orice intervenție, ar fi ultima soluție”, spune el.

Este în primul rând amenințarea din nordul Israelului, și în special din partea grupării militante Hezbollah, care îngrijorează acum atât Israelul, cât și SUA.

Gruparea susținută de Iran este o amenințare mult mai mare decât Hamas în Gaza. Are un arsenal de aproximativ 150.000 de rachete care sunt mai puternice și mai precise decât cele folosite de Hamas.

Oren se teme că Hezbollah ar putea interveni atunci când Israelul este „deja adânc în interiorul Gazei și este deja angajat și obosit”.

Dacă se întâmplă acest lucru, atunci Oren crede că există o posibilitate ca SUA să-și angajeze puterea aeriană considerabilă pentru a lovi ținte în interiorul Libanului, deși nu vede o situație în care America să trimită trupe la sol.

Secretarul de stat Antony Blinken și secretarul Apărării Lloyd Austin au afirmat ambii că SUA ar răspunde dacă situația ar escalada și armata americană ar fi vizată.

SUA au dreptul de a se apăra, a declarat duminică, 22 octombrie, Austin, și nu vor ezita să „ia măsurile corespunzătoare”.

Jones recunoaște riscul extinderii conflictului, dar consideră că descurajarea SUA „crește costurile riscurilor pentru Iran și reprezentanții săi”.

El spune că dacă Hezbollah din Liban s-ar angaja într-o operațiune ofensivă majoră din nordul Israelului, „probabil s-ar confrunta cu un răspuns destul de serios”. El observă că forțele americane din regiune au mai suferit atacuri limitate din partea unor grupuri cu legături cu Iranul.

Nici Israelul nu cere sprijin militar direct în războiul său cu Hamas. Danny Orbach, profesor de istorie militară la Universitatea Ebraică din Ierusalim, subliniază că doctrina militară a Israelului afirmă că ar trebui să se poată proteja pe cont propriu.

Sprijin condiționat

Vizita președintelui Biden în Israel săptămâna trecută a arătat că sprijinul SUA este condiționat. El vrea ca Israelul să permită ajutor umanitar în Gaza și nu vrea să vadă Israelul ocupând fâșia Gaza la infinit. El a spus pentru CBS 60 Minutes că acest lucru ar fi o „mare greșeală”.

Sprijinul SUA poate fi, de asemenea, limitat în timp. Yaacov Katz, analist militar și editorialist la Jerusalem Post, consideră că sprijinul Americii pentru Israel va fi sub presiune de îndată ce operațiunea sa militară va începe în Gaza și va crește numărul victimelor civile.

El crede că sprijinul s-ar putea diminua în câteva săptămâni. „Nu văd că Israelul are mai multă libertate din America sau din lume pentru o ofensivă terestră care durează mult“, spune el.

SUA speră că sprijinul său militar pentru Israel și propria prezență militară consolidată în regiune vor fi suficiente pentru a preveni extinderea conflictului.

Există puține exemple de intervenție directă a SUA în numele Israelului. Statele Unite ale Americii care trimit baterii Patriot pentru a apăra Israelul de atacurile irakiene cu rachete Scud, înainte de propria sa invazie în războiul din Golf din 1991, este o excepție rară.

De fapt, SUA și-au folosit mai des puterea militară asupra Israelului pentru a-l ține în frâu, noteză BBC.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Apelul președintelui Palestinei către SUA: ”Sunt singura ţară capabilă să împiedice comiterea acestei crime de către Israel”
Apelul președintelui Palestinei către SUA: ”Sunt singura ţară capabilă să împiedice comiterea acestei crime de către Israel”
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas le-a cerut duminică Statelor Unite să împiedice o invazie israeliană în oraşul Rafah, din sudul Fâşiei Gaza, transmit AFP şi Reuters. ”Facem...
#Israel, #razboi, #Hamas, #Fasia Gaza, #Sprijin, #SUA , #Razboi Gaza