Tzahal evită ambuscadele Hamas pe timp de noapte. Fostul adjunct al şefului Statului Major al armatei israeliene avertizează să se evite lupta în „Metroul“ din Gaza

Vineri, 03 Noiembrie 2023, ora 22:51
3203 citiri
Tzahal evită ambuscadele Hamas pe timp de noapte. Fostul adjunct al şefului Statului Major al armatei israeliene avertizează să se evite lupta în „Metroul“ din Gaza
Trupele israeliene au încercuit Fâșia Gaza: FOTO: IDF

Generalul de brigadă israelian Iddo Mizrahi, șeful trupelor de geniu, a spus că „Hamas a învățat și s-a pregătit bine” pentru invazia terestră a Israelului, menționând că trupele se confruntă în mod continuu cu mine, capcane și ambuscade. Soldații israelieni încercă să evite ambuscadele pe timp de noapte, scrie Times of Israel.

Fostul adjunct al şefului Statului Major al armatei israeliene, generalul Yair Golan, a avertizat că soldaţii israelieni nu trebuie să intre în nicio circumstanţă în labirintul de tuneluri subterane săpate de gruparea islamistă Hamas în Fâşia Gaza, întrucât o astfel de greşeală riscă să conducă la consecinţe mortale.

Într-un interviu difuzat joi de postul de radio al armatei israeliene, generalul în rezervă israelian semnalează că nici "nu este necesară intrarea în tuneluri", unde se ascund luptătorii Hamas care-i aşteaptă acolo pe soldaţii israelieni, mai eficiente în opinia sa fiind "descoperirea intrărilor şi acoperirea lor, ori introducerea de fum pentru a face rău inamicului sau a-l forţa să iasă".

"În nicio circumstanţă să nu luptaţi în tuneluri, de unde este imposibil să ieşiţi nevătămaţi!" i-a avertizat Yair Golan pe soldaţii israelieni.

Întrebat dacă gruparea Hamas ar putea rămâne "pentru totdeauna" în vasta sa reţea de tuneluri subterane, generalul israelian a răspuns că armata israeliană "are astăzi capacitatea de a se ocupa eficient de tuneluri, ea dispune de toate cunoştinţele şi mijloacele". "Din momentul în care vor fi găsite intrările în tuneluri, avantajul va fi total de partea forţelor care atacă", a estimat Yair Golan.

Hamas folosește tactici de război ucrainene

Hamas folosește tactici de război ucrainene pentru a prinde în ambuscadă soldații israelieni din Gaza, susțin jurnaliștii britanici de la The Telegraph.

La început, drona zboară la înălțime deasupra unui cartier din Beit Hanoun, care este acum doar ”un pustiu de ruine” în deșertul arid din nordul Gaza, după atacurile aeriene israeliene.

Imaginile înfricoșătoare, filmate chiar de dispozitivul operat de Hamas, arată cum își schimbă în mod robotizat focalizarea pentru a găsi și a se concentra asupra țintei.

O bombă neagră, cu o coadă portocalie strălucitoare pentru ghidaj, atârnă în aer timp de câteva secunde și apoi ... cade.

Apoi, imaginea cu unghi larg se îngustează, pentru a putea arăta impactul explozibilului, la doar câțiva metri de o duzină de soldați ai unei unități de infanterie israeliene care se odihnesc.

Cei mai mulți sar în picioare, împrăștiindu-se prin fum și alergând prin pustiu. Unii par să rămână la pământ, probabil răniți.

Imaginile, publicate de aripa militară a Hamas pe rețelele de socializare, nu au putut fi verificate independent, dar indică adoptarea de către gruparea teroristă a unor tactici văzute pe scară largă în războiul din Ucraina, unde utilizarea dronelor comerciale - modificate special pentru a ataca inamicul - a devenit o obișnuință pe fronturile de luptă.

Strategia a fost folosită pentru prima dată de Hamas cu un efect devastator la 7 octombrie, când a lansat atacul surpriză asupra Israelului, folosind mai întâi drone comerciale adaptate pentru a lansa explozibili, care au dezactivat turnurile de supraveghere amplasate de-a lungul gardului de la granița cu Fâșia Gaza.

Încă de la începutul invaziei în Ucraina, în februarie 2022, Rusia a folosit drone comerciale care transportau dispozitive explozive - o strategie care a fost rapid replicată de Ucraina, care acum se străduiește să construiască cât mai multe drone pentru recunoaștere, pentru a lovi soldații inamici.

În zilele care au urmat atacului îngrozitor al Hamas asupra satelor israeliene de la granița cu Israelul, analiștii au afirmat că au fost surprinși de capacitatea grupului de a recalibra dronele din comerț.

Liran Antebi, expert în tehnologia dronelor la Institutul pentru Studii de Securitate Națională (INSS) din Tel Aviv, a declarat pentru Deutsche Welle că a fost "surprinsă de utilizarea neașteptată și complexă a dronelor Hamas".

Ea a adăugat: "Acest lucru dovedește că, chiar dacă sunt destul de primitive din punct de vedere tehnologic, ele pot fi mult mai mortale într-o misiune complexă decât am fi admis anterior".

Generalul Vincent Desportes, profesor de strategie la Universitatea Sciences Po, a explicat complexitatea unei invazii terestre într-un interviu acordat postului France 24, sugerând că Hamas ar urmări probabil să provoace pierderi masive de vieți omenești pentru a șoca publicul și a forța retragerea.

Tzahal a încercuit Fâșia Gaza și la ucis pe comandantul batalionului Hamas Sabra-Tel al-Haw

a

Armata israeliană a anunţat joi seară că a încercuit oraşul Gaza, la o săptămână de la începerea operaţiunii sale terestre în Fâşia Gaza contra mişcării islamiste palestiniene Hamas, transmite AFP.

”Soldaţii noştri au realizat încercuirea oraşului Gaza, centrul organizaţiei teroriste Hamas”, a declarat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF, denumirea oficială a armatei israeliene), Daniel Hagari.

El a precizat că 332 de soldaţi israelieni şi-au pierdut viaţa de la începutul actualului conflict cu militanţii Hamas.

De asemenea, reprezentantul IDF a menţionat că soldaţii israelieni au ”eliminat” joi peste 130 de terorişti.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) spun că l-au ucis pe comandantul batalionului Hamas Sabra-Tel al-Hawa, Mustafa Dalloul, într-un atac aerian lansat peste noapte în Fâșia Gaza, conform The Times of Israel.

În timpul operaţiunii terestre din Fâşia Gaza, forţele israeliene au distrus infrastructuri ale Hamas şi o cantitate mare de arme. Aviaţia israeliană a sprijinit ofensiva şi a atacat mai multe centre de comandă şi control ale mişcării islamiste palestiniene. În zone civile a fost ţintită ''infrastructura teroristă'', a adăugat armata israeliană.

Anterior, aceasta anunţase că de la începerea războiului contra Hamas a atacat peste 12.000 de ţinte din Fâşia Gaza.

Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas anunţă sâmbătă, 27 aprilie, că ”studiază” o contrapropunere israeliană în vederea unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza şi unei...
#Israel, #razboi, #Hamas, #Fasia Gaza, #teroristi, #tuneluri , #Razboi Gaza