OMS: Spitalul al-Shifa din Gaza este o „zonă a morții“

Duminica, 19 Noiembrie 2023, ora 15:29
1752 citiri
OMS: Spitalul al-Shifa din Gaza este o „zonă a morții“
Spitalul Al-Shifa din Gaza / FOTO: wpr.org

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a descris spitalul al-Shifa din orașul Gaza drept o „zonă a morții” după o vizită la complex.

O echipă comună a ONU condusă de OMS a evaluat spitalul timp de o oră după ocuparea și evacuarea acestuia de către armata israeliană.

Echipa a spus că a văzut dovezi de bombardamente și focuri de armă și a observat o groapă comună la intrarea spitalului.

Li s-a spus că acolo se află rămășițele a 80 de persoane.

În urma unei evacuări despre care directorul spitalului a spus că a fost ordonată de armata israeliană, dar despre care armata a spus că a fost solicitată de director, 300 de pacienți grav bolnavi rămân în al-Shifa - fost cel mai mare și mai avansat spital din Gaza.

OMS a spus că încearcă să aranjeze evacuarea urgentă a pacienților și a personalului rămași în alte unități din Gaza și solicită încetarea focului.

Sute de oameni, inclusiv câțiva pacienți, au părăsit al-Shifa sâmbătă, 18 noiembrie. Unii membri ai personalului medical au spus că li s-a spus să plece, dar Israelul contestă acest lucru.

Un jurnalist de la spitalul al-Shifa a declarat pentru BBC că au rămas în urmă doar „pacienții care nu se puteau mișca și un număr foarte mic de medici”.

„Ne-am ridicat mâinile și am purtat steaguri albe”, a declarat pentru BBC Khader, un jurnalist care se afla al-Shifa.

"Noaptea trecută a fost foarte dificilă. Sunetele exploziilor și ale focuri de armă au fost terifiante. Buldozerele au creat găuri uriașe în curtea spitalului și au distrus câteva clădiri."

Anterior, Ministerul Sănătății condus de Hamas a declarat că 120 de pacienți au rămas la spital, precum și un număr nespecificat de bebeluși prematuri.

Controverse privind evacuarea spitalului

IDF a negat că ar fi ordonat evacuarea al-Shifa și a spus că a fost de acord cu o solicitare din partea directorului spitalului pentru cei care doresc să plece pentru a se evacua pe o „rută sigură”.

„În niciun moment IDF nu a ordonat evacuarea pacienților sau a echipelor medicale și, de fapt, a propus ca orice cerere de evacuare medicală să fie facilitată de către IDF”, se arată într-un comunicat.

Dr Ramez Radwan, un medic care a spus că i s-a ordonat să părăsească al-Shifa de către autoritățile israeliene, a descris situația din spital ca fiind „mizerabilă”, spunând că nu există analgezice sau antibiotice și că unii pacienți aveau „viermi care ieșeau din răni”.

Armata israeliană a percheziţionat spitalul în ultimele zile, ca parte a ceea ce descrie drept o „operaţiune vizată împotriva Hamas”, dar încă nu a furnizat dovezi substanţiale că grupul a efectuat o operaţiune majoră în tunelurile de sub complexul medical.

Separat, oficialii din domeniul sănătăţii Hamas au declarat că două explozii din Jabalia, în nordul Gazei, au ucis 80 de persoane.

Israelul a declarat pentru BBC că nu a putut confirma că a lovit o școală ONU transformată în adăpost, dar investighează.

BBC Verify a geolocalizat în școala al-Fakhoura din Jabalia imagini care arată mulți oameni - inclusiv femei și copii - cu răni grave sau întinși nemișcați pe podea în diferite părți ale clădirii.

Există mai mult de 20 de astfel de victime vizibile în filmare, iar aproximativ jumătate dintre acestea sunt văzute într-o anumită cameră de la parter, care arată, de asemenea, semne de daune considerabile.

Șeful Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați Palestinieni (UNRWA), Philippe Lazzarini, a declarat că a văzut „imagini și filmări îngrozitoare cu zeci de oameni uciși și răniți” într-una dintre școlile agenției sale „adăpostind mii de strămutați”.

„Aceste atacuri nu pot deveni banale, trebuie să înceteze”, a spus el.

În altă parte, Ministerul Sănătății condus de Hamas a declarat că peste 30 de persoane din aceeași familie au fost ucise în altă parte în Jabalia, în ceea ce a spus, de asemenea, că este un atac israelian.

Forțele de Apărare Israelului nu au comentat imediat raportul, dar au spus că își extind operațiunile în Gaza, inclusiv în Jabalia, pentru a viza Hamas.

Tsahal le-a spus palestinienilor din nordul Gazei să plece pentru propria lor siguranță și acum a început să le spună oamenilor din orașul sudic Khan Younis, unde se află multe mii de oameni care au fugit din nordul Gazei, că trebuie să plece și ei deacum.

Israelul spune că scopul este de a distruge Hamas, în urma atacului său asupra Israelului din 7 octombrie, în care 1.200 de persoane au fost ucise și peste 240 luate ostatici.

Ministerul Sănătății condus de Hamas spune că numărul morților în Gaza a ajuns la 12.300. Mai mult de 2.000 se tem ar fi sub dărâmături.

ONU cere anchetă internațională la spitalele atacate de Israel în Gaza, unde au fost descoperite mai multe gropi comune
ONU cere anchetă internațională la spitalele atacate de Israel în Gaza, unde au fost descoperite mai multe gropi comune
Naţiunile Unite au cerut marţi "o anchetă clară, transparentă şi credibilă" privind gropile comune descoperite la două spitale importante din Gaza, devastată de război, care au fost...
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
#Israel, #razboi, #Hamas, #Gaza, #spitalul, #al shifa, #ONU , #Razboi Gaza