Mii de israelieni, inclusiv miniștri, cer restabilirea coloniilor în Fâșia Gaza: „Trebuie să ne întoarcem acasă”

Luni, 29 Ianuarie 2024, ora 07:17
4204 citiri
Mii de israelieni, inclusiv miniștri, cer restabilirea coloniilor în Fâșia Gaza: „Trebuie să ne întoarcem acasă”
Punctul de trecere de la Rafah FOTO / Times of Israel

Câteva mii de israelieni, printre care şi miniştri, favorabili restabilirii coloniilor din Fâşia Gaza, s-au adunat duminică seară la Ierusalim, îndemnându-l pe prim-ministru să meargă mai departe cu acest proiect, relatează AFP.

Membri ai partidului Likud al lui Benjamin Netanyahu şi alţi miniştri de extremă-dreapta au luat parte la miting, în timp ce luptele dintre armata israeliană şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas în Gaza s-au intensificat.

"A venit timpul să ne întoarcem în Gush Katif şi să încurajăm emigrarea voluntară", a declarat ministrul pentru Securitate Naţională, Itamar Ben-Gvir, referindu-se la un grup de colonii israeliene care se aflau cândva în Gaza.

"Încurajarea" plecării locuitorilor din Gaza

"Retragerea duce la război şi, dacă nu vrem un alt 7 octombrie, trebuie să ne întoarcem acasă, să controlăm teritoriul şi (...) să încurajăm" plecarea "voluntară" a locuitorilor din Gaza, a adăugat el.

Alţi unsprezece miniştri au fost prezenţi la această reuniune, desfăşurată într-un centru de conferinţe plin de oameni la Ierusalim, potrivit organizatorilor.

Unii vorbitori au cerut expulzarea palestinienilor din Gaza, afirmând că restabilirea coloniilor este singura modalitate de a garanta securitatea Israelului.

Alţii au scandat "Acordurile de la Oslo sunt moarte, poporul israelian trăieşte", cu referire la acordurile care ar fi trebuit să ducă la convieţuirea paşnică a celor două popoare, ratificate în 1993 de liderul OEP Yasser Arafat şi de premierul israelian Yitzhak Rabin la Casa Albă, în prezenţa preşedintelui american Bill Clinton.

Mitingul a arătat că o facţiune extremistă, mult timp minoritară în Israel, câştigă acum teren, cu riscul de a adânci divergenţele dintre Israel şi aliatul său american.

Israelul a ocupat Fâşia Gaza, precum şi Cisiordania şi Ierusalimul de Est începând de la războiul din 1967. Aproximativ 400.000 de israelieni trăiesc în prezent în Cisiordania, în colonii considerate ilegale de majoritatea comunităţii internaţionale, alături de trei milioane de palestinieni. Pe de altă parte, Israelul şi-a retras cetăţenii din 21 de aşezări din Fâşia Gaza în 2005. În acest teritoriu trăiesc 2,4 milioane de palestinieni, dintre care marea majoritate au fost strămutaţi de la izbucnirea luptelor din octombrie.

"Nu este un obiectiv realist"

Până în prezent, premierul israelian nu a susţinut niciodată planul de reînfiinţare a coloniilor din Gaza, declarând că planul "nu este un obiectiv realist". El nu a organizat încă niciodată o reuniune a guvernului său dedicată "zilei de după" război.

Războiul a fost declanşat de atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie, care s-a soldat cu moartea a aproximativ 1 140 de persoane în Israel, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza cifrelor oficiale israeliene.

În replică, Israelul a jurat să "anihileze" mişcarea islamistă - pe care, la fel ca Statele Unite şi Uniunea Europeană, o clasifică drept teroristă - şi a lansat o vastă operaţiune militară în Gaza, care s-a soldat cu 26.422 de morţi, în marea lor majoritate femei, copii şi adolescenţi, potrivit ultimelor cifre prezentate duminică de Ministerul Sănătăţii din Hamas.

Guvernul Netanyahu este cel mai religios şi ultranaţionalist din istoria ţării. El a făcut din extinderea coloniilor din Cisiordania ocupată o prioritate de când a ajuns la putere, la sfârşitul anului 2022.

Dar politica sa este în contradicţie deschisă cu abordarea Statelor Unite, aliatul de nădejde al Israelului. La începutul acestui an, Itamar Ben-Gvir, care este, de asemenea, liderul partidului de extremă dreapta pro-colonizare Forţa Evreiască, a cerut ca după război coloniştii să se întoarcă în Gaza, la o zi după ce un alt ministru de extremă dreapta, ministrul de finanţe Bezalel Smotrich, a făcut un apel similar. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a calificat comentariile acestora drept "iresponsabile".

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
#Israel, #Gaza, #colonii, #razboi , #Israel Fasia Gaza