Israelul face presiuni asupra Statelor Unite să îi livreze noi elicoptere de luptă Apache

Sambata, 30 Decembrie 2023, ora 23:47
3393 citiri
Israelul face presiuni asupra Statelor Unite să îi livreze noi elicoptere de luptă Apache
Elicopter Apache FOTO / Flickr The U.S. Army

În Israel, ministerul Apărării, Yoav Galant, face presiuni asupra Statelor Unite să îi livreze noi elicoptere de luptă Apache, relatează Yediot Aharonot. Această solicitare a fost respinsă până acum de Washington, dar, în același timp, americanii oferă Israelului un sprijin militar fără precedent în ultimii cincizeci de ani.

Guvernul american a anunţat vineri că a aprobat „de urgenţă”, fără a trece prin Congres, vânzarea către Israel a unei muniţii de artilerie în valoare de 147,5 milioane de dolari, notează AFP.

Este vorba despre obuze de 155 de milimetri şi diverse echipamente militare luate din stocurile armatei Statelor Unite, potrivit unui comunicat de presă al US Defense Security Cooperation Agency, o agenţie federală responsabilă în special de vânzările militare americane către statele străine.

Secretarul de stat Antony Blinken a subliniat „existenţa unei situaţii de urgenţă care necesită această vânzare imediată către guvernul israelian”, a justificat comunicatul.

Pe 9 decembrie, Washingtonul a dat mai undă verde vânzării către Israel a aproape 14.000 de obuze de tancuri folosite în războiul său împotriva Hamas în Fâşia Gaza.

În abordarea conflictului israeliano-palestinian, America are de luat decizii grele, crede Foreign Affairs. Întrebarea cu care se confruntă administrația Biden este ce poate face în mod realist înaintea viitoarelor alegeri prezidențiale din SUA. Pe termen scurt, estimează revista americană, Statele Unite pot lua măsuri care ar ajuta la depășirea unor obstacole timpurii în calea unei soluții cu două state, dar va trebui, de asemenea, să fie proactive în încercarea de a se asigura că nu izbucnește un conflict la scară largă de-a lungul graniței israeliano-libaneze.

Totodată, comentează Foreign Affairs, liderii americani trebuie să lucreze îndeaproape cu țările arabe cheie, cum ar fi Egiptul, statele din Golf și Iordania, iar Arabia Saudită, dat fiind interesul său pentru normalizarea relațiilor cu Israelul, va avea un rol deosebit de important de jucat. Pentru a se face auzite, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită își pot folosi puterea financiară, care va fi esențială când va veni momentul, pentru a reconstrui Gaza și a oferi locuitorilor palestinieni alte opțiuni. Cu toate acestea, pârghia financiară poate fi mobilizată doar în sprijinul unui proiect politic, pe care aceste două țări încă nu-l articulează, în timp ce așa-numita soluție cu „două state” rămâne un subiect ce întrunește momentan consensul internațional.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Oficiali Hamas afirmă că gruparea este dispusă să se dezarmeze dacă va fi creat un stat palestinian Unii oficiali Hamas dau de înâeles că gruparea militantă ar putea renunța la lupta...
#Israel, #razboi, #Hamas, #Gaza, #obuze, #elicoptere apache , #Razboi Gaza