Joe Biden grațiază toate persoanele condamnate în SUA pentru posesie sau consum de marijuana pe terenuri federale

Sambata, 23 Decembrie 2023, ora 19:17
2351 citiri
Joe Biden grațiază toate persoanele condamnate în SUA pentru posesie sau consum de marijuana pe terenuri federale
Joe Biden FOTO Twitter

Joe Biden, președintele Statelor Unite, a redus pedepsele cu închisoarea pentru 11 persoane condamnate pentru infracțiuni non-violente legate de droguri, relatează Reuters.

Joe Biden subliniază că aceste măsuri vizează să corecteze diferenţe de condamnare care afectează de mult timp comunitatea afroamericană şi să consolideze angajamentul pe care şi l-a asumat în favoarea reformării legislaţiei cu privire la marijuana.

America a fost fondată pe principiul egalităţii justiţiei în faţa legii”, a subliniat într-un comunicat, vineri, şeful statului american.

”Aleşi, lideri religioşi, apărători ai drepturilor civice şi oficiali în domeniul aplicării legii sunt de acord să spună că sistemul nostru al justiţiei penale poate şi trebuie să reflecte această valoare fundamentală care ne face comunităţile mai sigure şi mai puternice”, a adăugat el.

PEDEPSE DISPROPORŢIONATE

Statele Unite reprezintă mai puţin de 5% populaţia mondială, dar înregistrează o cincime dintre deţinuţi la nivel mondial.

O parte importantă dintre deţinuţi sunt persoane de culoare, care constituie o parte importantă a bazei susţinerii preşedintelui ales în 2020.

El se pregăteşte de o campanie intensă în vederea alegerilor prezidenţiale din 2024, în contextul în care popularitatea sa este scăzută, mai ales în rândul tinerilor.

Unii dintre condamnaţii graţiaţi ispăşeau pedepse pe viaţă cu privire la distribuire de cocaină sau crack.

În urma unor reforme recente, fiecare dintre ei ar fi putut să beneficieze de o reducere a pedepsei, dacă ar fi fost condamnaţi în prezent.

Unele dintre aceste pedepse dure reflectă diferenţe vechi între condamnări cu privire la crack şi cocaină sub formă de praf.

Unii experţi juridici subliniază că aceste pedepse nu contribuie, în prezent, la siguranţa publică şi că au un inpact disproporţionat asupra comunităţii afroamericane.

GRAŢIERE DE AMPLOARE ”LIMITATĂ”

Joe Biden a graţiat, tot vineri, toate persoanele condamnate din cauza simplei deţineri de marijuana pe terenuri federale - şi nu la nivelul fiecărui stat - şi la Washington.

Această măsură se aplică de la simpla deţinere a marijuanei şi până la deţinere de marijuana sau utilizarea marijuanei.

Ea exclude de facto persoane condamnate cu privire la deţinerea acestui drog uşor cu intenţia de a-l vinde sau cu privire la conducerea sub influenţa marijuanei.

Străinii care se aflau într-o situaţie neregulată la momentul infracţiunii nu sunt eligibili.

Secretarul Justiţiei urmează să examineze cererile de graţiere şi să elibereze certificate.

”Această decizie vizează să suprime obstacole inutile în (accesul la) locuri de muncă, locuinţă şi posibilităţi de educare asociate acestor condamnări”, justifică Joe Biden.

O graţiere asemnănătoare a avut loc în octombrie 2022, chiar înainte de alegerile de la jumătate de mandat.

Experţi declară cotidianului USA Today că amploarea acestei proclamaţii va fi ”probabil limitată, pentru că ea nu se aplică persoanelor condamnate cu privire la delicte la nivel de stat, care constituie cea mai mare parte a cazurilor de droguri”.

Anul trecut, nimeni nu a fost eliberat din închisoare, ”însă peste 6.500 de persoane din ţară au putut depăşi obstacole (în accesul la) locuinţă sau locuri de muncă”.

Joe Biden îi îndeamnă pe guvernatori şi pe liderii locali să ia măsuri similare.

Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Germania duce o ofensivă de farmec în interiorul Partidului Republican. Japonia își aliniază propriul „îmblânzitor“ pentru Trump. Oficiali guvernamentali mexicani discută cu tabăra...
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Preşedintele american Joe Biden a afirmat duminicp, 21 aprilie, că antisemitismul "nu-şi are locul" în campusurile universitare, într-un moment în care studenţi propalestinieni de la...
#Joe Biden, #gratiere, #marijuana SUA, #posesie droguri, #consum droguri , #stiri Joe Biden