Klaus Iohannis la summitul pentru climă: România își propune să-și depășească de 6 ori capacitatea de a produce energie verde până în 2030

Duminica, 03 Decembrie 2023, ora 11:40
3291 citiri
Klaus Iohannis la summitul pentru climă: România își propune să-și depășească de 6 ori capacitatea de a produce energie verde până în 2030
Președintele a participat la Summitul Global privind Acţiunea Climatică. FOTO: X / Klaus Iohannis

România îşi propune ca, până în 2030, să instaleze o capacitate de energie solară de peste 8 Gigawaţi, reprezentând 24% din consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis duminică, după ce România a intrat în Alianţa Solară Internaţională. România produce deja 1,2 Gigawaţi din surse de energie regenerabilă.

Președintele a participat la Summitul Global privind Acţiunea Climatică din cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28).

  • „Sunt foarte bucuros că România se alătură astăzi Alianţei Solare Internaţionale. Acest lucru arată angajamentul ferm al României de a deveni o ţară neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon şi prin utilizarea surselor regenerabile de energie.
  • Această decizie importantă va creşte securitatea energetică a ţării noastre. alianţa Solară Internaţională a fost fondată în marja COP21 la Paris graţie eforturilor vizionare ale Indiei şi Franţei, pentru care suntem cu toţii recunoscători.
  • Doresc, de asemenea, să îmi exprim aprecierea faţă de celelalte ţări membre ale Grupului Director ISA: Australia, Regatul Unit şi Statele Unite ale Americii”, a declarat Iohannis în cadrul evenimentului care a marcat intrarea României în Alianţa Solară Internaţională, la Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Obiective ambiţioase privind energia solară până în 2030

Președintele s-a declarat convins că, prin aderarea la Alianţa Solară Internaţională, România va avea o cooperare mai largă şi mai profundă cu India, gazda Secretariatului Alianţei, precum şi cu alte ţări interesate în accelerarea atenuării schimbărilor climatice.

  • „România urmăreşte să îşi extindă capacitatea de producere a energiei solare şi să îmbunătăţească accesul naţional la energia electrică solară la preţuri accesibile. De asemenea, pentru asta este necesar să cooperăm la nivel global, prin alianţe precum aceasta, în ceea ce priveşte finanţarea, dezvoltarea tehnologiei şi consolidarea capacităţii solare.
  • Alăturarea la această alianţă va susţine România în implementarea obiectivelor ambiţioase privind energia solară incluse în Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice.
  • Până în 2030, România îşi propune să instaleze o capacitate de energie solară de peste 8 Gigawaţi, reprezentând 24% din consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile. Angajamentul României de a-şi creşte capacitatea instalată de energie solară este pe deplin aliniat la Strategia UE privind Energia Solară şi va contribui la implementarea Acordului de la Paris”, a subliniat preşedintele.

România produce deja 1,2 Gw din surse de energie regenerabilă

În opinia sa, o ambiţie mai mare în domeniul climei se traduce, de asemenea, în mai multe oportunităţi pentru economia şi cetăţenii noştri.

  • „România intenţionează să contribuie la lanţurile valorice globale ale energiei solare şi să îşi sporească competitivitatea în această industrie prin valorificarea capacităţilor actuale de manufactură ale României în produse conexe. Cetăţenii României sunt deschişi şi susţin noile tehnologii de generare a electricităţii.
  • Până în septembrie 2023, aproape 97.000 de prosumatori au instalat peste 1,2 Gigawaţi de surse de energie distribuită conectate la reţea, majoritatea covârşitoare bazându-se pe tehnologia solară fotovoltaică. În plus, România găzduieşte la Constanţa cel mai mare centru de calificare pentru locuri de muncă în domeniul energiei verzi din Europa de Sud-Est.
  • Centrul a pregătit deja mii de tehnicieni din România şi din străinătate, toţi lucrând în industriile eoliană şi solară, inclusiv foşti mineri. De asemenea, intenţionăm să deschidem noi centre de formare şi să le punem la dispoziţia cursanţilor din ţările în curs de dezvoltare. Vă încurajez să lucrăm împreună şi să învăţăm unii din experienţele altora pentru a profita la maximum de această sursă energetică valoroasă, soarele! Alianţa Solară Internaţională constituie o platformă excelentă în acest sens”, a afirmat Klaus Iohannis.

Patru țări din G20 susțin o taxă de 2% pe averea celor mai bogați oameni din lume. Ce ar face cu cei aproape 300 de miliarde euro
Patru țări din G20 susțin o taxă de 2% pe averea celor mai bogați oameni din lume. Ce ar face cu cei aproape 300 de miliarde euro
Pentru că foarte mulți miliardari au devenit experți în plata unor taxe cât mai mici și în ascunderea banilor în paradisuri fiscale, Brazilia a propus o taxă de 2% asupra celor mai bogați...
Criza alimentară s-a agravat în 2023, pe fondul conflictelor. „Într-o lume a abundenţei, copii mor de foame”
Criza alimentară s-a agravat în 2023, pe fondul conflictelor. „Într-o lume a abundenţei, copii mor de foame”
Criza alimentară s-a agravat la nivel mondial în 2023, aproape 282 de milioane de oameni având nevoie de asistenţă de urgenţă din cauza conflictelor, în special în Gaza şi Sudan, dar şi...
#Klaus Iohannis, #summit, #Dubai, #schimbari climatice, #energie solara Romania , #stiri Klaus Iohannis