Scrisoarea unui medic pentru Iohannis: Sunt zile in care un covrig de un leu e prea mult

Sambata, 17 Ianuarie 2015, ora 16:32
21187 citiri
Scrisoarea unui medic pentru Iohannis: Sunt zile in care un covrig de un leu e prea mult
Foto: Blog/ Medic Rezident Romania

Un medic rezident din Bucuresti a redactat o scrisoare deschisa pentru presedintele Klaus Iohannis, in care ii vorbeste sefului statului cat de grea este viata pentru doctorii tineri din Romania.

Gabriela Profir (foto) i-a spus presedintelui, in scrisoare postata pe blogul personal, ca sunt zile in care "un covrig de un leu e prea mult" si ca uneori simte ca se prabuseste fizic si psihic.

"Buna ziua, Domnule Presedinte.

Abia am iesit din garda. In ultimele 48 de ore am dormit 5 ore si acesta e un caz fericit. Unii din colegii mei vor apuca sa doarma abia maine, dupa ce vor fi terminat cu externarile si internarile de astazi. (...) Unii dintre colegii mei iau 'spaga' ca sa poata lua un taxi spre casa cand, la ora 8 pm, isi termina munca la spital. Este condamnabil, stiu. Tine chiar de codul penal, nu? Ca sa aiba cu ce le cumpara rechizite scolare copiilor. Am o colega insarcinata care refuza sa intre in concediu pre-natal, desi e peste puterile ei sa munceasca. Doar pentru ca salariul, deja infirm, ar deveni jignitor de insuficient", se arata in scrisoarea tinerei.

Salariile medicilor rezidenti ar putea sa fie dublate

Gabriela marturiseste ca ea este un caz fericit, pentru ca lucreaza intr-o clinica privata si isi permite mancare, chirie si abonament la metrou.

"Am ajuns sa nu mai rezist, insa, fizic si psihic", continua medicul, spunand ca ea si colegii ei din sistemul sanitar sunt pe punctul de a claca.

"Ne dramuim banii ca sa ne ajunga pana la urmatoarea zi de salariu, dar ce sa vedeti? Se termina tot timpul la mai putin de 2 saptamani dupa ce i-am primit. Unii dintre noi au noroc sa se poata imprumuta de la parinti/frati/surori/prieteni. Ne este jena si rusine sa facem asta, cu imprumutul. Dar e singura varianta sanatoasa la a lua spaga. Veniturile noastre sunt inacceptabil de mici", a scris ea, adaugand ca se chinuie de trei luni sa contracteze un credit, avand in vedere ca acea bursa alocata de Guvernul Ponta nici macar nu este trecuta de adeverinta de salariu.

La 35 de ani, fara casa sau copii

Tanara vorbeste apoi despre conditiile greu de imaginat in care lucreaza medicii rezidenti, ai caror parinti ii blameza ca au implinit 30-35 de ani si nu au inca o familie, copii sau o casa.

Guvernul anunta cresterea salariilor medicilor din toamna. Finantele aveau de gand abia in 2015 (Video)

"Stiu ca exista si altfel de medici rezidenti. Cu parinti cu bani, care ii intretin, care le ofera casa si masina si vacante si inclusiv posturi in spitalele de stat cand isi termina pregatirea in rezidentiat.

Dar mai existam si noi, ceilalti, cu zile in care un covrig de un leu e prea mult. Si va rog, dar va rog chiar sa cereti un raport pentru a va convinge si Dvs: majoritatea suntem asa, in tara sau in Bucuresti. Mimam. Mintim cand suntem intrebati de prieteni cum mai e cu viata de rezident.

Dupa cativa ani in care te plangi constant ca nu mai poti, ca statul face abstractie de tine, ca guvernantii iti sterg ochii si pretentiile salariale cu o bataie de joc numita bursa, dupa ce auzim de la toata lumea, inclusiv de la fostul presedinte al Romaniei, sa plecam daca nu ne convine situatia, incepem sa mintim. Ca e acceptabil. Ca nu mai traim rusinea si furia pe care le simtim cand ne explicam decizia pentru a ramane in Romania sa ne practicam profesia", i-a mai spus ea presedintelui.

In incheiere, Gabriela il informeaza pe Klaus Iohannis ca medicii din Romania vor sa creada ca "promisiunle Dvs electorale nu au fost minciuni si ca nu mai dureaza mult pana cand starea de normalitate va ajunge la noi, medicii rezidenti. Numaram zilele!".

D.T.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#medic scrisoare Iohannis, #medic rezident Iohannis, #medic covrig Iohannis , #presedinte