Ziua Romanilor de Pretutindeni: Klaus Iohannis si Ludovic Orban le-au transmis mesaje celor plecati in strainatate

Duminica, 31 Mai 2020, ora 11:33
8124 citiri
Ziua Romanilor de Pretutindeni: Klaus Iohannis si Ludovic Orban le-au transmis mesaje celor plecati in strainatate

Presedintele Klaus Iohannis afirma, intr-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Romanilor de Pretutindeni, ca "este nevoie de toti romanii, de 'aici' si de 'acolo', din tara si din strainatate, pentru a construi impreuna Romania prospera si sigura pe care ne-o dorim". La randul sau, premierul Ludovic Orban a spus ca aceasta zi e sarbatorita "sub semnul solidaritatii fata de semenii nostri afectati direct sau indirect de criza sanitara si al responsabilitatii pentru protejarea fiecaruia dintre noi si a celor apropiati".

"Ultima duminica a lunii mai ne ofera prilejul de a sarbatori Ziua Romanilor de Pretutindeni, o zi dedicata celor aflati dincolo de hotare, dar ramasi aproape de tara natala, in gand si in suflet. Fiecare roman, acolo unde se afla, este un ambasador al traditiilor, culturii si obiceiurilor noastre, al creativitatii si al spiritului romanesc. Ultimele luni au pus o lume intreaga la grea incercare, dar oriunde s-au aflat, cei mai multi dintre romani s-au comportat in mod exemplar. Responsabilitatea fiecaruia si solidaritatea tuturor ne-au ajutat pe toti sa trecem mai usor prin aceasta pandemie", spune seful statului.

El le multumeste romanilor din afara tarii pentru ca au inteles apelurile autoritatilor romane in aceasta perioada a pandemiei. De asemenea, presedintele Iohannis arata ca prin masurile din programul de reconstructie economica de dupa pandemie va putea fi valorificat potentialul reprezentat de romanii plecati in strainatate care se reintorc in tara.

"Am traversat momente dificile si va multumesc pentru ca ati inteles apelurile autoritatilor romane. Multi dintre dumneavoastra v-ati intors acasa cu un bagaj important de cunostinte si experiente dobandite in strainatate, pe care sunteti gata sa le puneti in slujba Romaniei. Prin masurile si politicile publice cuprinse in programul de reconstructie economica, acest capital pretios pe care il reprezentati fiecare dintre dumneavoastra va putea sa fie valorificat pentru dezvoltarea tarii noastre. Este nevoie de toti romanii, de 'aici' si de 'acolo', din tara si din strainatate, pentru a construi impreuna Romania prospera si sigura pe care ne-o dorim. La multi ani, dragi romani de pretutindeni!", se incheie mesajul transmis duminica de catre presedintele Klaus Iohannis.

Mesajul lui Ludovid Orban

Premierul Ludovic Orban a transmis ca sarbatorim in acest an Ziua Romanilor de Pretutindeni "sub semnul solidaritatii fata de semenii nostri afectati direct sau indirect de criza sanitara si al responsabilitatii pentru protejarea fiecaruia dintre noi si a celor apropiati".

Seful Guvernului a adaugat ca, in pofida distantei fizice care ne desparte si a regulilor pe care trebuie sa le respectam pentru protejarea sanatatii noastre, a tuturor, perioada grea pe care o parcurgem a dovedit din nou ca suntem uniti, amintind de vorba romaneasca care spune ca "sangele apa nu se face".

"Fie ca ne referim la comunitatile pe care circumstantele istorice nedrepte le-au despartit de tara sau la cele ale romanilor care au ales sa studieze, sa munceasca si sa traiasca peste hotare, optiunea noastra a fost limpede in favoarea sprijinirii romanilor de pretutindeni.

Am considerat de datoria Guvernului sa-i sustinem in mod concret pe fratii nostri de peste Prut in lupta cu pandemia COVID-19. Totodata, am alocat resurse, inca de la inceputul mandatului, pentru initiativele menite sa contribuie la pastrarea identitatii, traditiilor si culturii romanilor din comunitatile istorice, dar si din cele recent formate.

Indiferent pe ce meleaguri de afla, comunitatile de romani din afara granitelor intregesc cu mandrie neamul si natiunea romana.

Faptul ca peste un milion dintre romanii care studiau, munceau si traiau in afara granitelor au ales sa revina acasa, atunci cand criza sanitara ne-a incercat pe toti, este dovada clara a faptului ca Romania ramane locul lor de suflet, unde le putem oferi sansa de a-si construi viitorul. Am apreciat ca este responsabilitatea autoritatilor statului sa le ofere oportunitati pentru ca tot mai multi sa ramana acasa. La nivelul Guvernului avem in vedere noi masuri care sa ii determine sa-si puna in valoare aici, in tara, expertiza si experienta acumulate in strainatate. Este in beneficiul tuturor sa construim impreuna Romania europeana, tara in care sunt aparate si garantate libertatile si drepturile cetatenilor si care ofera fiecaruia sanse la o viata mai buna si la prosperitate.

Poporul roman are nevoie de toti fii sai, indiferent in ce colt al lumii se afla.

La multi ani, dragi romani, oriunde va aflati!", a mai transmis Ludovic Orban.

Citeste si:
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Sursa: AGERPRES
Comentarii