Scandal la un liceu din Franţa, după ce o profesoară a arătat în clasă o operă de artă din epoca Renașterii: ”Unii elevi au spus că au fost şocaţi” VIDEO

Marti, 12 Decembrie 2023, ora 18:03
4599 citiri
Scandal la un liceu din Franţa, după ce o profesoară a arătat în clasă o operă de artă din epoca Renașterii: ”Unii elevi au spus că au fost şocaţi” VIDEO
Cearta a început când o profesoară a prezentat „Diane et Actéon”, o pictură din epoca Renaşterii FOTO liberation.fr

Ministrul francez al Educaţiei a vizitat o şcoală în care unii elevi au refuzat să privească un tablou cu femei goale în clasă, ceea ce a provocat un protest al profesorilor, scrie BBC.

Elevii şi-au acuzat, de asemenea, profesoara că a făcut remarci rasiste şi islamofobe, ceea ce şcoala neagă.

În replică, profesorii de la Şcoala Jacques-Cartier de lângă Paris au refuzat să lucreze.

Se pare că tensiunile au fost ridicate încă de la începutul semestrului, oficialii citând plângeri repetate ale părinţilor cu privire la cursuri şi pedepse.

Cearta a început când o profesoară a prezentat „Diane et Actéon”, o pictură din epoca Renaşterii care înfăţişează o scenă mitică din „Metamorfozele” poetului roman Ovidiu, pentru a înţelege mai bine un text studiat.

În tablou, Actaeon este pedepsit pentru că a surprins-o goală pe Diana şi pe nimfele sale: zeiţa castă, care pedepseşte toţi bărbaţii care încearcă să o seducă, îl transformă pe Actaeon într-un cerb.

Mai mulţi elevi din primul an de liceu, cu vârste de 11 şi 12 ani, au declarat că s-au simţit jigniţi de lucrarea pictorului italian din secolul al XVII-lea Giuseppe Cesari, a declarat pentru AFP Sophie Venetitay, de la sindicatul profesorilor Snes-FSU.

"Unii elevi şi-au ferit privirea, s-au simţit jigniţi, au spus că au fost şocaţi", a spus Venetitay, adăugând că "unii au afirmat, de asemenea, că profesoara a făcut comentarii rasiste" în timpul unei discuţii în clasă. Ei consideră că a fost o provocare din partea ei, vizându-i pe elevii musulmani arătându-le femei goale, scrie Le Figaro.

A doua zi, un părinte i-a scris directorului instituţiei susţinând că fiul său a fost împiedicat să se exprime într-o discuţie ulterioară în clasă.

Personalul a simţit că a fost lăsat fără sprijin şi că lucrează într-un "climat degradat", a declarat Venetitay.

Ea a spus că acest caz aminteşte de uciderea brutală a lui Samuel Paty, care a fost ucis după ce a arătat caricaturi ale profetului Mahomed într-o clasă. Autorităţile franceze cred că zvonurile neadevărate răspândite despre clasă au contribuit la incitarea unui refugiat cecen radicalizat în vârstă de 18 ani să îl ucidă în apropierea şcolii profesorului dintr-o suburbie a Parisului. Săptămâna trecută, şase adolescenţi au fost condamnaţi pentru rolul lor în această crimă.

Ministrul Educaţiei, Gabriel Attal, a declarat că elevii aflaţi în spatele plângerilor de la şcoala Jacques-Cartier vor fi supuşi unor măsuri disciplinare şi că o echipă va vizita şcoala pentru a se asigura că aceasta respectă "valorile republicii".

Marţi, cursurile şcolii au reînceput după mai multe zile de întrerupere.

Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
O ”forţă de reacţie rapidă” a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în...
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța a cerut să împrumute un sistem de apărare antiaeriană al Greciei pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris, potrivit cotidianului elen "Kathimerini", citat de Politico.eu....
#liceu, #Franta, #opera arta, #renastere, #profesori, #elevi , #Franta