Cat de periculos e sa-i spui copilului "print" sau "printesa" si cum il afecteaza pe viitor - Interviu

Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 07:23
12436 citiri
Cat de periculos e sa-i spui copilului "print" sau "printesa" si cum il afecteaza pe viitor - Interviu
Foto: Arhiva Ziare.com

"Printesa mamei", "Printul tatei", "Printisorul nostru". De cate ori ati auzit parintii strigandu-si in acest fel copiii?

Este emotionant cand auzi asa ceva, dar pe viitor acest lucru poate dauna celor mici, transformandu-i in persoane egocentrice, care considera ca totul li se cuvine.

Despre acest subiect ne-a vorbit psihologul si psihoterapeutul Iulia Florea, de la www.psihozen.ro, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Psihologul ne-a explicat de la ce varsta apare acest sindrom, dar si ce urmari poate avea in adolescenta. Citeste interviul de mai jos pentru a afla si cum poate fi prevenit acest simptom.

Pentru inceput, ce reprezinta acest sindrom de print/printese?

Sindromul de print/printesa se manifesta prin egocentrism, laudarosenie si a considera ca i se cuvine absolut totul.

Intr-un interviu, un psiholog sustinea ca acesta se poate naste inclusiv din mesajele subliminale din povestile pentru copii. E posibil?

"Mesajele subliminale" se regasesc peste tot si intr-adevar ne influenteaza, fara sa fim constienti ca suntem influentati. Chiar si in unele povesti si desene pentru copii se ascund astfel de mesaje. Pe langa invatatura ca "Binele invinge intotdeauana raul", se pot regasi conotatii narcisiste, egocentrice, sexuale si chiar discriminatorii.

De la ce varsta se poate observa acest sindrom? Se poate confunda pur si simplu cu rasfatul copiilor?

Se spune adesea ca stima de sine este cel mai frumos lucru pe care putem sa-l oferim copiilor nostri. Dar ce este, de fapt, stima de sine?

Stima de sine este sentimentul de a avea valoare ca persoana si de a fi capabil sa aiba o imagine pozitiva, o parere buna despre sine, fara a cadea in narcisism, egocentrism si laudarosenie.

Apelativele "print" sau "printesa " sunt destul de des folosite de catre parinti, bunici etc., inca de cand sunt copiii foarte mici. Acest apelativ, intarit de desene animate si povesti, poate crea o perceptie falsa despre realitate. Iar atunci cand vor ajunge la adolescenta vor avea o imagine de sine deformata.

Acest sindrom se dezvolta de la 2-3 ani, dar se poate observa mult mai bine, fara a fi confundat cu rasfatul parintilor, atunci cand copiii ajung la adolescenta.

Unde traiesc cei mai rasfatati copii si cat cheltuiesc parintii cu ei?

Cum se manifesta? Cum se comporta copiii acestia cu oamenii din jurul lor? Ce efecte pot sa apara in adolescenta sau mai tarziu?

Copiii cu acest sindrom netratat si ajunsi la adolescenta se manifesta inconstient prin:

  • Neasumarea responsabilitatilor si fuga din fata regulilor;
  • Au asteptari ca altii sa le faca treaba (slugile din povesti), pentru ca ei se simt prea importanti pentru acele lucruri;
  • Cred ca sunt speciali fata de restul colegilor, amicilor;
  • Cersesc atentie si admiratie excesiva;
  • Considera ca lumea este invidioasa pe ei;
  • Se lauda cu propriile realizari pe care le prezinta intr-o maniera de grandoare, desi ele sunt mici si fara importanta;
  • Sunt visatori, pot visa ore in sir cu ochii deschisi, iar daca nu sunt materializate visele lor - de cele mai multe ori nu sunt realiste - cad in tristete, jale;
  • Predispusi la astenie.

Vrei sa ai un copil harnic sau unul rasfatat?

Cum poate fi prevenit acest sindrom? Ce trebuie sa faca parintii daca observa simptomele specifice acestui sindrom?

Acest sindrom poate fi tratat la psiholog. Iar preventia se poate face inca din frageda pruncie. Este foarte important sa existe un echilibru, iar atunci cand copilul nostru greseste sa nu-l rasplatim, pentru ca astfel intarim un comportament negativ.

Stima de sine a copilului se sustine facand astfel incat el sa-si recunoasca valoarea personala, sa aiba incredere in el si sa se simta bine asa cum este, fara ca noi sa deformam realitatea.

Folosim stimularea pozitiva: evidentiem calitatile, fortele si comportamentele bune, dar fara sa exageram.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#sindrom printi printese, #copii sindrom print printese, #psiholog sindrom print printese , #copii