Banii nu aduc fericirea... decat daca ai mai multi ca vecinul

Sambata, 27 Martie 2010, ora 16:04
2235 citiri
Banii nu aduc fericirea... decat daca ai mai multi ca vecinul
Foto: CMS

Banii nu aduc fericirea, spune o vorba veche. Adevarul e ca ceea ce aduc banii de fapt este un statut social mai bun, iar asta ne dorim cu totii de fapt.

Un studiu realizat la Universitatea Warwick and Cardiff, din Marea Britanie, arata ca nu e de ajuns sa fii platit bine: pentru a fi fericiti, oamenii trebuie sa fie platiti mai bine decat colegii sau prietenii, informeaza Physorg.

Cercetatorii au incercat sa afle de ce nivelul de satisfactie personala nu a crescut, in tarile in care in ultimii 40 de ani a existat crestere economica si o crestere substantiala a veniturilor.

Studiul a fost realizat prin analiza datelor privind veniturile pe gospodarie, timp de sapte ani, pe baza statisticilor oficiale. S-a constatat ca stisfactia obtinuta era mai mare, in cazul in care erau comparati cu altii de acelasi sex, aceeasi varsta, nivel de educatie sau din aceeasi zona geografica.

"Studiul a aratat ca pozitia venitului unui individ arata cat de satisfacut este de viata sa, iar suma in sine sau media veniturilor cetatenilor nu au nicio semnificatie. Nu e de ajuns sa castigi un milion de lire sterline pe an, daca doi prieteni de-ai tai castiga 2 milioande de lire sterline pe an", a declarat Chris Boyce, psiholog la Universitatea Warwick.

Experienta, mai importanta decat orice se poate cumpara

Exista insa si metode prin care poti sa eviti situatiile in care comparatiile cu ceilalti iti pot strica buna-dispozitie. Modul in care cheltui banii pe care-i ai - multi sau putini - te poate face intr-adevar fericit.

Un alt studiu, realizat la Universitatea Cornell, arata ca banii pot sa aduca fericirea daca nu ii investesti in bunuri, ci in experienta. Mai precis, ceea ce te-ar putea face fericit cu adevarat este o vacanta intr-o destinatie exotica, nu o masina sau un iPhone nou.

In plus, studiul mai arata ca simpla idee ca ai ales sa cumperi un CD sau un telefon, cand aveai posibilitatea sa iesi in oras la un film cu prietenii sau sa mergi in vacanta poate starni nemultumiri, participantii intrebandu-se daca au facut cu adevarat o alegere corecta.

Mai mult, atunci cand "cumperi o experienta", ai sanse mai mici sa fii nemultumit de alegerea ta, pentru ca nu o poti compara usor cu experientele altcuiva. Spre exemplu, daca ti-ai cumparat o Dacie, foarte usor poti deveni invidios pe prietenul care si-a luat BMW. Daca ai mers insa in vacanta in Spania, ai sanse mai mici sa fii nemultumit de alegerea facuta.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#bani fericire, #bani aduc fericire, #bani statut, #bani status social , #intalniri