Stii sa fii convingator?

Luni, 05 Octombrie 2009, ora 12:27
3713 citiri
Stii sa fii convingator?
Foto: decidesim.com

Suntem tot mai ambitiosi, mai dornici sa ne afirmam si sa castigam bataliile zilnice cu competitorii. In acelasi timp, ne dorim sa ne tinem cat mai bine sub control propria viata iar asta implica numeroase situatii in care trebuie sa fim cat se poate de convingatori in fata familiei si a cunoscutilor pentru a obtine ceea ce vrem.

Care ar putea fi resursele unei excelente capacitati de convingere? Ce tehnici trebuie sa folosim si ce siretlicuri trebuie sa cunoastem pentru a ne impune in relatiile cu ceilalti? Iata cateva secrete puse la dispozitie tuturor celor interesati de acest subiect de wikihow.

Cand si cum incepi discutia?

In primul rand, esentiala este alegerea unui bun moment pentru a lansa "atacul", in cazul in care acesta este "premeditat". Evident, este o greseala sa te duci sa ii ceri sefului o marire de salariu in conditiile in care se fac restructurari si nici nu vei obtine acordul sotului pentru a-ti cumpara o noua pereche de pantofi mult dorita, daca tocmai ai lasat la coafor o suma considerabila.

Pe de alta parte, foarte importanta este si atitudinea ta. Zambeste, fii politicos, relaxat, glumet, pentru a detensiona situatia, in cazul in care partenerul tau de dialog se asteapta la o eventuala confruntare.

Gandeste-te bine daca vei incepe discutia prin a-ti exprima direct doleantele sau ai nevoie de o pregatire prealabila, pentru a trezi interesul.

In orice caz, argumenteaza foarte clar de ce crezi tu ca ceea ce sustii este o idee buna si prezinta pe larg beneficiile pe care le va aduce. De exemplu, daca vrei sa iti convingi copilul sa mearga mai devreme la culcare, reaminteste-i cat de greu ii este sa se scoale dimineata, cat de somnoros si lipsit de vlaga e toata ziua, vorbeste-i despre riscul aparitiei unor probleme de sanatate in cazul in care va continua sa doarma prea putin.

Tine-ti in frau reactiile

Pregateste-te de refuz si, in niciun caz, nu reactiona violent. Chiar daca pierzi o prima batalie, asta nu inseamna ca ai pierdut si razboiul. Continua discutia si incearca sa vii cu o noua rafala de argumente. De exemplu, daca vrei sa vinzi un produs unui client care se arata prea putin receptiv la ideile tale, nu ceda imediat. Mai explica-i odata, dintr-un alt unghi de vedere, poate prima oara nu a fost atent la anumite aspecte.

Apeleaza la un vechi truc verbal: pune-te de acord si cu el, in prima instanta. "Sunt total de acord cu ce spui, dar nu crezi ca..." sau "Da, si acesta poate fi un punct de vedere corect, dar eu continui sa cred ca..." sunt doar doua exemple de abordari care detensioneaza situatia si indreapta discutia in directia dorita de tine.

Daca este posibil, intereseaza-te dinainte care ar fi motivele pentru care ai putea fi refuzat. Un mare avantaj pentru tine il reprezinta cunoasterea acestor aspecte, pentru ca nu numai ca vei sti la ce sa te astepti din partea interlocutorului tau dar poti aduce chiar tu in discutie subiectele respective, folosindu-le in avantajul tau si intorcandu-le impotriva lui. Este ca si cum i-ai scoate pistoalele din buzunare si ai trage tu cu ele.

Ramai credibil

Daca pe parcursul discutiei constati ca ai gresit intr-o anumita privinta secundara, recunoaste acest lucru. Vei fi mai credibil si iti vei pastra toate sansele de a reconstrui demonstratia, care altfel risca sa se prabuseasca cu totul. In plus, daca tu cedezi intr-o anumita privinta si celalalt va fi tentat sa faca acest lucru.

Nu te pripi in luarea unei decizii, lasa-i timp sa se gandeasca, sa se consulte si cu altii. De exemplu, in cazul in care nu reusesti sa convingi un coleg de echipa ca solutia ta este cea mai buna nu face presiuni pentru indepartarea lui din proiect. Da-i timp, poate se va convinge singur.

Mare atentie!

Apreciaza atent circumstantele: uneori ai mai mult succes daca cel pe care incerci sa il convingi nu stie cat de importanta este chestiunea respectiva pentru tine. Alteori, este exact pe dos. Fii atent la maniera de abordare.

Mici secrete

Daca iti propui sa obtii o suma de bani sau un alt castig financiar, porneste de la o limita superioara si apoi negociaza. Iti sporesti astfel sansele de a obtine ceea ce iti doresti cu adevarat.

Nu purta negocieri atunci cand esti irascibil, nervos, obosit, distras de alte griji. S-ar putea sa regreti mai tarziu cand vei constata ca actiunea ta a esuat din cauza ca nu ai avut suficienta rabdare.

Fii atent la exprimarea verbala si non-verbala. Poti spune vorbe frumoase, dar tonul vocii tale sau miscarile necontrolate iti va trada nervozitatea si nesiguranta.

In plus, incearca sa ai o abordare pozitiva asupra intregii probleme. De exemplu, un politician care va vorbi despre planurile sale de viitor, despre proiectele si intentiile pe care vrea sa le puna in aplicare daca va fi ales, va fi mai convingator decat unul care nu va face decat sa critice, sa se arate nemultumit, agresiv, lipsit de substanta in discursurile sale electorale.

In niciun caz...

Nu minti, nu exagera, nu distorsiona faptele, pentru ca risti sa fii descoperit si sa pierzi orice sansa de a mai obtine macar o parte din ceea ce ti-ai propus.

Pe de alta parte, nici nu te umili prea tare pentru ca exista riscul sa iti pierzi orice bruma de autoritate. Iar data viitoare vei porni o noua negociere cu persoana respectiva doar cu jumatate din sanse.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#tehnici convingere, #tehnici negociere , #intalniri