Cine sunt eu, de fapt, in relatia cu tine?!

Advertorial
Miercuri, 03 Martie 2021, ora 12:22
10752 citiri
Cine sunt eu, de fapt, in relatia cu tine?!
cum ma vad eu FOTO: pixabay.com

"Cine sunt eu?" este o intrebare care da mari batai de cap fiecaruia dintre noi, intr-o forma sau alta. Si totodata, o intrebare a carei raspuns devine mai complicat cu cat reflectam mai mult la el. De ce? Pentru ca, adesea, cadem prada tentatiei de a lua ca atare ceea ce cred ceilalti despre noi incat nu mai privim inspre noi insine. Iar toate aceste pareri cumulate pot ajunge, in timp, sa ne defineasca. Cu alte cuvinte, incepem sa ne construim o imagine de sine bazata pe informatii care pot fi mai mult sau mai putin reale in ceea ce ne priveste, pe de-o parte. Pe de alta parte, acest fapt poate veni la pachet cu impresia ca cei din jur ne-au pus o eticheta. Si atunci apare intrebarea: cum ma vad ceilalti?

Un lucru este cert: felul in care ne vedem pe noi insine, adesea nu coincide cu felul in care ne vad ceilalti, iar perceptia pe care ne-o formam despre noi ne ghideaza comportamentul social. De aceea, este important ca imaginea de sine sa fie una cat mai realista cu putinta, fiind un demers de cunoastere de sine ce presupune constientizarea a "cine sunt eu" si a "ceea ce pot face eu", de fapt.

Imaginea de sine nu se construieste de azi, pe maine, ci in timp. Este un proces de durata care incepe inca din primii ani de viata, chiar daca nu constientizam de la sine acest lucru. Nici atunci si nici acum. Si, mai mult de atat, este un proces interior ce cuprinde o serie de aspecte: Eul real, Eul viitor si Eul ideal. Componente care, impreuna, creioneaza imaginea de sine. Ce presupune fiecare dintre acestea?

Ei bine, Eul real este rezultatul experientelor noastre cotidiene din cadrul social si cultural in care traim si ne desfasuram activitatea. Mai exact, este format din:

  • eul fizic - cum arat (interiorizarea si acceptarea/ neacceptarea propriei corporalitati);
  • eul cognitiv - ce gandesc (continutul gandurilor despre mine, ceilalti si viata);
  • eul emotional - ce simt (sintetizeaza totalitatea sentimentelor si emotiilor fata de sine si lume);
  • eul social - ce arat celorlalti ca sunt ("masca sociala" pe care mi-o pun);
  • eul spiritual - in ce cred, ce valori am (reflecta valorile existentiale).

Cel de-al doilea, Eul viitor, reprezinta eul posibil, cel care incorporeaza aspiratiile, motivatiile si scopurile pe care le avem pe termen mediu si lung. Cu alte cuvinte, se refera la modul in care ne percepem potentialul de dezvoltare si ne proiectam in viitor.

Eul ideal este ceva mai mult decat cele doua mentionate anterior si anume: ceea ce ne-am dori sa fim. In momentul in care proiectam acest ideal despre care vorbeam mai sus, este bine sa tinem cont de resursele reale de care dispunem si sa evitam lansarea intr-un decalaj mare intre ceea ce suntem si ceea ce ne-am dori sa fim. In caz contrar, acest lucru ne-ar putea determina o permanenta stare de nemultumire si dezamagire.

Si, totusi, cum ma vad ceilalti?! Cum ma vad eu? Cine sunt eu, de fapt? Desi pare ciudat, descoperirea raspunsului la toate aceste intrebari depinde de noi si de cat de dispusi suntem sa alocam timp si resurse unui astfel de demers explorator. Desigur, un inceput bun ar fi sa ne dam voie sa ne uitam in interiorul nostru si sa reflectam la informatia primita de la ceilalti inainte de a o considera veridica si reala. Indiferent de cat de mult oamenii considera ca sunt obiectivi sau ca se cunosc vor manifesta intotdeauna "parti oarbe" pe care ajung sa le proiecteze asupra celorlalti. Prin urmare, devine responsabilitatea noastra de a verifica aceasta parere in procesul nostru de constientizare si autocunoastere. Un instrument de dezvoltare personala extrem de util in acest proces, care ne ajuta sa vedem dincolo de zidurile deja ridicate de-a lungul timpului, este boargame-ul "Cum ma vad ceilalti?!" creat de Society Revolution. Ceea ce il face valoros este faptul ca unul dintre mecanismele din spatele acestui joc are la baza Fereastra lui Johari, concept dezvoltat de psihologii Joseph Luft si Harrington Ingham, cu scopul de a ajuta oamenii sa se cunoasca si sa se inteleaga mai bine in relatia cu alte persoane prin definirea clara a:

  • ceea ce stiu eu despre mine si stiu si ceilalti (Arena);
  • ceea ce nu stiu eu despre mine, dar stiu ceilalti (Zona oarba);
  • ceea ce stiu eu despre mine, dar nu stiu ceilalti (Fatada);
  • ceea ce nu stiu eu despre mine, dar nu stiu nici ceilalti (Necunoscut).

Jocul "Cum ma vad ceilalti?!", pe langa faptul ca ofera raspunsurile la toate cele trei intrebari - "Cum ma vad eu? ", "Cum ma vad ceilalti? " si "Cine sunt eu, de fapt? ", ofera spatiul de care avem nevoie pentru a invata sa comunicam intr-un mod direct, clar si succint. Totodata, ofera un suport in consolidarea increderii in noi atunci cand ceea ce stim despre noi este vazut si de catre ceilalti si creeaza o atmosfera intima ce ne incurajeaza sa exprimam lucruri pe care nu le-am mai spus celorlalti.

"Jocul "Cum ma vad ceilalti?" s-a nascut din dorinta de a oferi oamenilor oportunitati de a se descoperi, de a se intelege si cunoaste intr-o maniera ludica." Monica David - Psiholog si Psihoterapeut

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#psiholog, #cum ma vad eu, #cum ma vad ceilalti, #proiectii, #dezvoltare personala , #psihologi