Sumele uriașe oferite pentru cel mai căutat loc de muncă în domeniul inteligenței artificiale: "Perspective de șase cifre și libertatea de a lucra de acasă"

Sambata, 04 Noiembrie 2023, ora 03:25
8047 citiri
Sumele uriașe oferite pentru cel mai căutat loc de muncă în domeniul inteligenței artificiale: "Perspective de șase cifre și libertatea de a lucra de acasă"
Persoană care lucrează de acasă FOTO / Pixabay

La aproape un an de la lansarea ChatGPT în lume, entuziasmul în jurul inteligenței artificiale generative nu s-a diminuat aproape deloc, mai ales în piața muncii.

Căutările pentru locurile de muncă în domeniul inteligenței artificiale generative pe platforma Indeed au crescut cu aproape 4.000% în ultimul an, iar numărul posturilor deschise pentru astfel de locuri de muncă a crescut cu 306% în același interval.

Deși numărul anunțurilor de locuri de muncă în domeniul inteligenței artificiale de pe platforma ZipRecruiter a scăzut față de nivelurile ridicate înregistrate în 2022, volumul de locuri de muncă disponibile în acest domeniu este "mult, mult mai mare" acum decât înaintea pandemiei, conform economistului șef al ZipRecruiter, Julia Pollak.

Cel mai căutat loc de muncă în domeniul inteligenței artificiale pe care companiile îl recrutează nu este în domeniul ingineriei, cum s-ar putea aștepta. Postul de știință a datelor este cel mai solicitat loc de muncă în domeniul inteligenței artificiale în prezent, scrie cnbc.com.

În ultimele șase luni, acesta a fost cel mai promovat loc de muncă în domeniul inteligenței artificiale pe platforma Indeed și al doilea cel mai postat pe ZipRecruiter, conform datelor exclusiv distribuite către CNBC Make It.

Cererea în creștere pentru știința datelor în domeniul inteligenței artificiale

Deși știința datelor a lucrat cu inteligența artificială de ani de zile, cererea pentru acești profesioniști a crescut semnificativ în ultimele luni, pe măsură ce tot mai multe companii lansează produse legate de inteligența artificială pentru a-și eficientiza activitatea sau pentru a îmbunătăți experiența clienților, conform lui Trey Causey, responsabil cu inteligența artificială la Indeed.

Acești specialiști în știința datelor joacă un rol crucial prin colectarea, analizarea și interpretarea cantităților uriașe de date din noile modele de inteligență artificială, pentru a ajuta companiile să ia decizii inteligente în afaceri.

Peisajul de recrutare pentru specialiștii în știința datelor specializați în inteligența artificială s-a extins dincolo de domeniul tehnologic și a inclus industrii precum serviciile financiare, aeronautica, media și altele, toate acestea își extind bugetele de recrutare pentru a aduce acești profesioniști în echipă sau pentru a crea noi roluri pentru ei, conform rapoartelor ZipRecruiter și Indeed.

"În 2021 și 2022, multe dintre angajările care au avut loc pentru posturile de știință a datelor în domeniul inteligenței artificiale au fost inițial pentru posturi temporare sau freelance, deoarece companiile încă testau apele și decideau dacă pot monetiza această tehnologie", explică Pollak. "Acum, a trecut suficient timp pentru ca companiile să vadă beneficiile inteligenței artificiale și să facă investiții pe termen lung și să-și dezvolte echipele de inteligență artificială."

Cum să devii un specialist în știința datelor pentru inteligența artificială

De obicei, specialiștii în știința datelor au nevoie de cel puțin o diplomă de licență în matematică, statistică, informatică sau într-un domeniu înrudit pentru a începe să lucreze în acest domeniu.

Dar mai important decât educația ta sunt abilitățile tale, spune Causey.

"Specialiștii în știința datelor trebuie să fie puternici din punct de vedere tehnic și să aibă o serie de abilități tehnice și non-tehnice pentru a avea succes: analiză statistică, matematică aplicată, o bază solidă în informatică, abilități excepționale de comunicare și de gestionare a proiectelor", explică el.

Dobândirea continuă a abilităților este o "obligație" pentru specialiștii în știința datelor care lucrează cu tehnologia AI, explică Causey, astfel încât cei care caută un loc de muncă ar trebui să "demonstreze cum abilitățile lor s-au dezvoltat odată cu schimbările din industrie".

Cu toate acestea, mulți aspiranți la posturi de știința datelor fac greșeala să subestimeze abilitățile lor non-tehnice în CV-urile lor, adaugă Causey, pur și simplu "listând metodele și algoritmii pe care îi cunosc" și oferind puține informații despre profunzimea aplicării cunoștințelor lor și alte abilități noi.

Perspective de șase cifre și libertatea de a lucra de acasă

Specialiștii în știința datelor care lucrează în domeniul inteligenței artificiale se pot aștepta să câștige cel puțin 100.000 de dolari cu mai puțin de un an de experiență, conform datelor de pe Indeed. ZipRecruiter plasează salariul mediu pentru un specialist în știința datelor pentru inteligența artificială la 122.738 de dolari pentru nivelul de intrare.

Acest salariu mediu crește constant la aproximativ 150.000 de dolari cu 3 până la 5 ani de experiență în domeniu, potrivit atât Indeed, cât și ZipRecruiter.

Multe posturi de specialist senior în știința datelor pentru inteligența artificială oferă salarii mult peste 200.000 de dolari. Un anunț de loc de muncă pentru un specialist AI senior la start-up-ul de AI Uniphore, de exemplu, indică un interval de salarizare de la 151.200 la 207.907 de dolari, în timp ce un anunț de loc de muncă pentru un specialist AI senior la GE HealthCare vine cu un salariu de bază de la 174.800 la 296.400 de dolari.

Există, de asemenea, numeroase oportunități de lucru la distanță pentru specialiștii în știința datelor pentru inteligența artificială, subliniază Pollak, și datorită faptului că este un rol specializat foarte căutat, ar putea fi mai ușoară negocierea unui aranjament flexibil de lucru.

În cele din urmă, pentru a obține unul dintre aceste posturi de specialist în știința datelor foarte căutate, ea adaugă: "Trebuie să arătați angajatorilor că sunteți inteligenți, pricepuți, adaptați și entuziasmați să lucrați cu învățarea automată și o mulțime de statistici".

Lecția de viață a unei românce care îi va pune pe mulți pe gânduri. "Vedeți dacă nu cumva aveți chiar tot ce vă trebuie"
Lecția de viață a unei românce care îi va pune pe mulți pe gânduri. "Vedeți dacă nu cumva aveți chiar tot ce vă trebuie"
Majoritatea oamenilor se află într-o alergătură continuă, din dorința de a avea mereu mai mult. Adesea ne comparăm cu cei din jur și avem o stare de insatisfacție legată de viață. Unii...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#locuri de munca, #angajari, #domeniu, #inteligenta artificiala, #castiguri, #munca remote , #angajare