Adevărat l-au înfundat! Lucian Duță de la CNAS pierde ultima cale de atac împotriva condamnării la 6 ani de pușcărie pentru o mită de 6 milioane de euro

Sambata, 15 Aprilie 2023, ora 03:05
5104 citiri
Adevărat l-au înfundat! Lucian Duță de la CNAS pierde ultima cale de atac împotriva condamnării la 6 ani de pușcărie pentru o mită de 6 milioane de euro
Lucian Duță a pierdut toate căile extraordinare de atac împotriva deciziei definitive de condamnare. FOTO: Ionuț Mureșan

Fostul șef al CNAS Lucian Duță a pierdut la Înalta Curte o a treia cale extraordinară de atac împotriva deciziei de condamnare la 6 ani de pușcărie pentru mita de 6,3 milioane de euro pe care a luat-o pentru implementarea cardului de sănătate. Judecătorii i-au respins lui Lucian Duță ultimele argumente pentru care solicita anularea condamnării și punerea în libertate, motiv pentru care acesta ar mai putea avea o șansă la CEDO.

Avocații lui Lucian Duță au invocat pe calea recursului în casație că fostul șef al CNAS ar fi fost condamnat de o instanță care nu avea competență, că ar fi fost găsit vinovat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală sau că judecătorii i-au aplicat alte limite de pedeapsă decât cele prevăzute de legea penală.

În trecut, Lucian Duță a invocat, fără succes, prescripția faptelor sau incompatibilitatea judecătorilor.

  • 20.01.2023 – CAB respinge contestația în anulare, dosar 5951/2/2022. Duță invoca aici că judecătoarea care l-a condamnat privește cu subiectivism relațiile de concubinaj.
  • 02.03.2023 – TB respinge revizuirea pe fond, dosar 3336/3/2023. Fostul șef al CNAS se plângea că judecătorii de la CAB nu i-au aplicat deciziile CCR din 2018 și 2022 pe tema prescripţiei.
  • 29.03.2023 – ICCJ respinge recursul în casație, dosar 45188/3/2018. Lucian Duță susținea că judecătorii au fost prea duri.

Legislația penală prevede trei căi de atac extraordinare pentru îndreptarea hotărârilor definitive:

  • Revizuirea (pentru modificarea situației de fapt avute inițial în vedere de instanțele de judecată),
  • Contestația în anulare (pentru înlăturarea unor erori de procedură)
  • Recursul în casație (pentru înlăturarea erorilor de drept substanțial și a nerespectării dispozițiilor referitoare la competență)

Odată cu pronunțarea ultimei soluții a Înaltei Curți, Lucian Duță le-a pierdut pe toate:

„Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de recurentul inculpat Duţă Nicolae Lucian împotriva deciziei penale nr. 1049/A din 25 iulie 2022, pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală. Obligă recurentul inculpat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru recurent, în cuantum de 200 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 12 aprilie 2023”, se arată în decizia ICCJ.

Iată articolele din Codul de procedură penală pe care le-a invocate Lucian Duță în fața Înaltei Curți:

  • Art. 438 alin. (1) pct. 1: În cursul judecăţii nu au fost respectate dispoziţiile privind competenţa după materie sau după calitatea persoanei.
  • Art. 438 alin. (1) pct. 7: Inculpatul a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală.
  • Art. 438 alin. (1) pct. 12: S-au aplicat pedepse în alte limite decât cele prevăzute de lege.

Lucian Duță scăpa de răspunderea penală abia în 2025

Fostul șef al CNAS ar fi scăpat de răspunderea penală pentru mita de 6,3 milioane de euro ori în 2025 prin prescripția generală, ori în 2028 prin prescripția specială, arată judecătorii de la Curtea de Apel București în motivarea deciziei.

În rest, judecătorii rețin că Duță a încercat să compromită probatoriul, că a avut o atitudine neloială și că vina aruncată pe „generalii SRI” nu oferă garanția că nu a primit mită.

Magistrații au arătat în motivarea deciziei de condamnare că termenul de prescripție curge de la ultimul act de procedură comunicat lui Duță în 2017, anterior perioadei considerate a fi „vid legislativ”.

În documentul citat, magistrații notează că Lucian Duță „nu numai că a avut o atitudine procesuală nesinceră, dar, mai ales, a încercat să compromită probatoriul, prin metode neloiale, cu sprijinul unor organe judiciare”.

„Curtea apreciază că, deși a înlăturat, din oficiu, cauza specială de agravare a răspunderii penale (…), atitudinea procesuală a apelantului-intimat-inculpat pe durata cercetării judecătorești a apelurilor justifică menținerea pedepsei de 6 ani închisoare. Atitudinea procesuală a apelantului-intimat-inculpat, care, prin metode neloiale, a încercat compromiterea fundamentului probator, face dovada unei mentalităţi infracţionale periculoase, ulterioară infracţiunii de corupţie pentru care se afla în curs de cercetare judecătorească. Totodată, în raport cu valoarea mitei, în sumă de 6.300.000 euro, plătită, în mod indirect, din banul public, cuantumul pedepsei de 6 ani închisoare, în apropierea mediei limitelor speciale, este mult prea blând, însă, în mod surprinzător, Ministerul Public nu a declarat apel pentru netemeinicia pedepsei închisorii aplicată la fond”, mai notează magistrații.

Acuzațiile DNA: Lucian Duță lua mită „by default”

La ultimul termen de judecată din apel, procurorul de ședință al DNA a desființat punct cu punct susținerile avocaților lui Lucian Duță.

  • „Inculpatul Duță Lucian în calitate de președinte al CNAS și-a dat acordul pentru încheierea actelor adiționale. Adrian Georgescu, martor, a spus ca comisionul de 15% pentru Duță era prevăzut la fiecare act adițional by default. El a susținut că banii au fost luați pentru sprijin politic, dar banii este cert că s-au luat.
  • Datele cu privire la firmele offshore a fost date chiar de Lucian Duță celor doi martori, Radu Enache și Irina Socol. Banii nu ai fost dați pentru sprijin politic, ci pentru îndestularea personală a inculpatului și a familiei acestuia. Este vorba de excursii în străinătate.
  • Familia concubinei s-a îmbogățit în perioada respectivă cu casă și mașina, când ei, înainte, nu aveau bani decât pentru traiul zilnic, pentru mâncare. Nu este atins termenul de prescripție. Cu privire la denunțul formulat în cauză, dosarul înregistrat la PCA Constanța, iar procurorul competent de la DNA a înțeles să îl infirme. Asta pentru că începerea urmăririi penale in rem (n.r. – numai cu privire la fapte) și apoi în personam s-a făcut în condiții de nelegalitate. Sumele mari de bani excludeau competența PCA Constanța. Apoi, fapta arătată în denunț era deja prescrisă.
  • Nu am văzut în viață mea o asemenea ordonanță dată de un procuror: să nu verifici că e prescrisă fapta cu un an înainte! E o suma enormă, 6 milioane de euro (n.r. – mita din dosarul lui Lucian Duță). Nu cred că este cazul să mai fie redusă pedeapsa, rog să o mențineți în același cuantum”, a arătat procurorul DNA, la ultimul termen de judecată.

Lucian Duţă a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2018, fiind acuzat că, în perioada 2010 - 2012, în calitate de preşedinte al CNAS, a pretins de la reprezentanţii a două firme de software un comision de 10% din valoarea fiecărui act adiţional sau contract pe care l-a semnat în această calitate şi a primit suma totală de 6.300.000 de euro, dintre care 5.500.000 de euro prin transferuri bancare şi 800.000 de euro în numerar.

Sumele de bani au fost remise lui Duţă fie în numerar (în mai multe tranşe), fie prin virament în contul unei companii offshore înregistrată în Insulele Antile şi cu conturi bancare deschise în Elveţia.

Motivul pentru care o profesoară condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani cere anularea sentinței
Motivul pentru care o profesoară condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani cere anularea sentinței
O femeie din Australia condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani contestă sentința și spune că ar trebui anulată. Ea e de părere că femeile nu ar trebui considerate...
Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Timur Ivanov, a fost reţinut sub suspiciunea de luare de mită, informează agenția TASS printr-un comunicat. "Suspectat de comiterea unei...
#Lucian Duta CNAS, #luare de mita, #recurs, #contestatie, #revizuire, #Inalta Curte de Casatie si Justitie, #CEDO , #justitie