Viata pe Marte, noi sperante

Duminica, 03 Octombrie 2010, ora 10:18
3910 citiri
Viata pe Marte, noi sperante
Foto: scienceblogs.com

Oameni de stiinta mai indrazneti spun ca nu mai trebuie sa asteptam multe dovezi, iar ceea ce s-a descoperit pe "planeta rosie" nu lasa loc indoielilor ca viata inca exista acolo. Numeroasele misiuni pe Marte, care ne-au oferit chiar indicii despre istoria planetei cu miliarde de ani in urma, par sa ofere o imagine mai completa a mediului "planetei rosii".

Pe a patra planeta de la soare, viata a existat in mod sigur in trecut. La 35 de ani de la misiunea NASA pe aceasta planeta, ceea ce se stie acum nu poate fi tagaduit. Atunci, doi roboti denumiti Viking au coborat pe solul rosu al planetei, se mentioneaza in discovermagazine.com .

Putini cercetatori din domeniu accepta ideea ca sonda Viking a detectat atunci viata pe Marte. Frenezia starnita de posibile fosile intr-un meteorit de pe Marte s-a stins si ea destul de repede.

Au fost cheltuiti miliarde de dolari pe misiuni cu sonde spatiale care au scormonit solul planetei, dar rezultatele au fost ambigue si fara concluzii clare in privinta existentei vietii in acele conditii.

Tot mai multi astronomi si oameni de stiinta din domeniu se arata optimisti. "Cateva descoperiri au creat din nou efervesecenta in jurul acestui subiect", declara Chris McKay, astrogeofizician NASA in Mountain View, Ames Research Center, California.

"Oamenii se arata tot mai entuziasti. Aceasta este psihologia de grup", mai spune el. In cercetarile efectuate nu a existat nicio descoperire majora. Totusi, se spera ca in viitor sa fie adusa pe Pamant o forma de viata, vie sau moarta, care sa demonstreze existenta vietii acolo.

"Acum, existenta vietii pe Marte nu mai este considerata o idee chiar atat de stupida", declara Bruce Jakosky, geolog planetar la Universitatea din Colorado. "In ultimii ani a fost pusa mereu problema daca viata a fost sau mai este posibila acolo".

Din datele obtinute in numeroasele misiuni pe Marte se poate deduce ca este psibil ca microbii sa fi evoluat acolo si pot fi inca prezenti.

NASA, în delir. Mesaj extraterestru primit din spațiu, de la mare distanță: Cine l-a trimis? VIDEO
NASA, în delir. Mesaj extraterestru primit din spațiu, de la mare distanță: Cine l-a trimis? VIDEO
Descoperirile științifice legate de univers au demonstrat că acestea sunt practic fără limite, iar omenirea este entuziasmată atunci când primește noi vești de dincolo de lumea noastră....
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei a afirmat că este optimistă şi convinsă că bucureştenii doresc un primar dinamic, eficient, care să fie permanent pe teren, în mijlocul...
#viata Marte, #NASA, #misiune Viking, #Chris McKay, #Bruce Jakosky , #descoperire